Glutenfritt Godis Påsk Vegan/Växtbaserat

Bananlakrits (glutenfri, vegan, utan vitt socker)

bananlakrits glutenfri, vegan, sockerfri

Nu kommer bananlakritsen! Något helt nytt vad jag vet… (?) Helt glutenfri och utan tillsatt socker. Jag lade upp recept på banankola för någon vecka sedan och fick då idén att tillsätta lakritspulver för att få till en mjuk lakritskola. Resultatet är verkligen över förväntan och enligt mig (som gillar lakrits) ännu godare än den naturella banankolan.

Bananlakrits

Jag upptäckte banankola (bananada) när jag var i Brasilien för några veckor sedan – som man där tillagar med endast en ingrediens, banan. Man kan söta med extra socker men det behövs inte. Naturell, utan smaksättning är banankolan mjuk och seg med fruktig smak och lite karamellig ton.

Nu när jag har provat även med lakrits som smaksättning så tror jag att det är så här jag i fortsättningen främst kommer att använda mig av tekniken att tillverka godis av banan!

Med lakritsen tillsatt så känner man bara av banansmaken om man vet innan det är gjort på banan. Det blir en smarrig söt-salt och mjuk lakritsgodis helt enkelt.

Jag satte ihop en egen video med receptet på neutral banankola. Så att man lätt kan se och får en känsla för hur man gör. För bananlakrits tillsätter du lakritspulver mot slutet av koktiden. Se receptet nedan. 

Bananlakrits – recept

Det tar en stund att koka ihop kolan så det är värt att göra en stor sats på en gång. Jag använde 1 kg övermogen banan (vikt utan skal). Tips: Sätt på musik eller lyssna på något bra radioprogram i lurar under tiden du rör i banankolan och den kokar ned. 🙂

 • 1 kg övermogen (brun eller fläckig) banan. OBS! Vikt utan skal.
 • 4 rågade msk lakritspulver av bra kvalitet
 • 1 tsk havssalt eller himalayasalt
Tips* på märken på lakritspulver: René Volaire eller Reglisse 1886

Anledningen till att jag rekommenderar särskilda märken lakritspulver är att jag tycker att de skiljer sig väldigt mycket i kvalitet och smak. De som jag rekommenderar ger det bästa slutresultatet! Det finns säkert fler märken lakritspulver som också är goda men som jag inte hunnit prova ännu.

*Jag rekommenderar att undvika lakritspulver från kung markatta och urtekram eftersom att smak och färg på just deras lakritspulver inte alls är lika bra. 

Lakritspulver (1)lakritspulver

Gör så här:

Se filmen med instruktioner till neutral banankola här…

 1. Mixa bananen slät och koka upp bananpurén i en tjockbottnad kastrull på medel/låg värme. I början skvätter det mycket så var försiktig. Det avtar efter en stund. Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning. Använd något platt att röra med som du lätt kan skrapa botten med. Jag använde en platt stekspade. 
 2. Fortsätt att sjuda och röra tills att bananmassan har kokat ned och blivit seg i konsistensen.
 3. När massan har kokat ned till hälften, tillsätt lakritspulvret och saltet.
 4. Var modig och låt nu massan koka ned så mycket som möjligt och bli riktigt, riktigt klibbbig, ungefär som tuggummi. Det krävs att du rör och skrapar botten av kastrullen rejält på slutet medan kolamassan fortsätter att koka ned och sega till sig. Hela processen bör ta ca 60 minuter.OBS, viktigt! Våga låt lakritskolan bli riktigt, riktigt seg. Den stelnar inte mycket i kylen utan den ska bli så seg som den ska vara redan i kastrullen mot slutet av kokotiden. Det kan ta längre tid än 60 min första gången du provar receptet (tiden varierar lite beroende på konsistensen på bananen och din spis) innan du får in känsla för hur hög temperatur du kan använda. Som sagt, kleta med den lite extra i kastrullen mot slutet av koktiden och fortsätt att värma på så att den blir riktigt seg (som tuggummi). 
 5. Platta ut massan mellan bakplåtspapper till ca 3-4 mm tjock. Kyl i ca 30-40 min och skär upp bananlakritsen i rutor eller fina bitar.

 

(11) Comments

 1. Leon says:

  Varför ska man undvika kung markatta och urtekram?

  1. Jag har skrivit in förklaring till det i inlägget nu, se ovan. Det handlar om min personliga smak. Jag har helt enkelt noterat att olika märken lakritspulver har väldigt olika smak och ger skiftande resultat. Jag gillar inte alls Kung markattas och Urtekrams lakritspulver tyvärr. I övrigt har ju de märkena fantastiska produkter.

 2. Caroline says:

  Jag undrar detsamma som Leon!

 3. Gunilla says:

  Låter toppen detta!
  Ngn som testat naturella versionen med kakao? Kan tänka mig halva naturell och halva choklad, som bananajoe kolan från skoltiden.

  Nilla-tack för dina fin fina recept!

 4. @heaven_29_ says:

  Borde man inte kunna göra kolan i ugn? Typ torkar ner den som man gör med bärremmar? Eller kokar tills man tillsätter lakrits och sen torka klart i ugnen? Ser grymt gott ut!!

 5. Camilla says:

  Testat att gjort banankolan, men får inte samma härligt bruna färg som din…vad gör jag för fel? Kokade i över en timme…för låg temperatur tro?

 6. mica says:

  Hej hopp, kokade i en timme, bytte kastrull tre gånger, för det blev bränt i botten.. Min var inte heller sådär lös i början , bananerna hade varit frysta innan. Men blev aldrig så där brun.. dina ser jätte goda ut! Tack för att du delar med dig receptet 🙂

 7. […] Bananlakrits från Nilla’s Kitchen » […]

 8. […] Mer banan – Nilla’s genialiska bananlakrits […]

 9. Helen says:

  Hur mycket socker innehåller den? Eller kolhydrater per 100 gram?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d