Frukost Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Bovetecrunch med vanilj (glutenfritt)

Bovetemüsli (glutenfri) 1

Med groddat och rostat bovete som bas till din müsli eller granola så blir den extra näringsrik, fiberrik och enzymrik, dessutom naturligt glutenfri!

Bovetemüsli (glutenfri)

Du kan göra bovetecrunch och sedan blanda den med nötter, kokos, havregryn, torkad frukt och vad du vill för en smakrik och varierad müsli.

Man behöver dock inte blanda bovetcrunchen med något annat. På så sätt får du olika textur och smak på min müsli varje dag när du blandar crunchen med de frön och nötter som finns till hands.

Bovetemüsli (glutenfri) 2

Jag brukar tärna en frukt, t.ex. ett äpple. strö med min egen müsli och äta med cashewmjölk.

Bovetecrunch

 • Helt bovete, 3,5 dl
 • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
 • 1 krm salt eller efter smak
 • 2 msk agavesirap eller flytande honung

Förslag till müslibandning:

 • 1 dl grovt hackade valnötter
 • 1 dl grovt hackade hasselnötter
 • 1 dl solrosfrön
 • 1,5 dl kokosflingor
 • 1 dl russin
 • 1 dl gojibär
Gör så här:
 1. Blötlägg bovetet över natten (8-12 timmar). Skölj i durkslag bort slemmet som bildats.
 2. Grodda bovetet i minst 24 timmar: Överför bovetet i en burk, täck öppningen med silduk eller ren handduk och sätt en gummisnodd runt om. Ställ burken upp och ned på sned. D.v.s. ställ den med lätt lutning upp och ned i en bunke om du inte har ett groddningsställ. Efter 12 timmar, skölj bovetet och häll av vattnet, ställ tillbaka burken på lut för att grodda i ytterligare 12 timmar.
 3. Blanda det väl avrunna groddade bovetet med sötning, salt och vaniljpulver.
 4. Sprid ut bovetet på 2 plåtar täckta med bakplåtspapper och torka i 75°C i ugn ca 2 timmar. Öppna ugnsluckan ett par gånger för att släppa ut ångan som bildas. Stäng av värmen och låt bovetet stå kvar i ugnen på eftervärme i några timmar så att det torkar helt.
 5. Blanda sedan med övriga ingredienser till müslin. Om du vill kan du rosta nötterna och solrosfröna i torr stekpanna först på medelvärme så att de börjar dofta och blir lätt gyllene för att få ut med smak.

(2) Comments

 1. Elsa says:

  Hej Nilla! Jag är jätteglad för det här receptet! Undrar några saker: 1) ska groddning ske i rumstemp eller i kyl? 2) mörkt eller ljust? 3) funkar det även med krossat bovete? Hälsningar Elsa

 2. Alma says:

  Hej!
  Jag undrar också över groddningen 🙂
  Ska burken alltså stå helt upp och ned, och sedan med en liten lutning? Det står också att man ska skölja av vattnet efter groddningen, är det alltså vatten som ”bildas” vid groddningen, eller vad menas? För vad jag förstår har man väl inget vatten i själva burken med bovetet under groddningen, det skulle väl i så fall rinna ut direkt genom handduken?
  Tack!
  Alma

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: