Äggfritt Frukost Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

”Overnight oats” = havregrynsgröt tillagad i kylen – med kakao och björnbär

Overnight Oats (glutenfree vegan)

Man tillagar inte havren alls i det här receptet utan grynen löser upp sig och gottar till sig över natten i kylen tillsammans med valfri vegetabilisk mjölk (jag använde mandelmjölk) och smaksättning. Perfekt för dig som vill ha något snabbt och mättande på morgonen utan krångel. Du kan till och med ta den med dig om du förbereder gröten i en bra burk som har plats för frukt och bär ovanpå.

Du förbereder göten på kvällen och tar den ur kylen på morgonen och toppar den med något. Jag valde tinade björnbär, banan och valnötter men hallon, blåbär eller ett tärnat äpple funkar så klart också och du kan ersätta valnötterna med vilka nötter eller frön som helst.

Overnight Oats (glutenfree vegan)1

Det är både gott och att rekommendera att alltid få med lite hackade nötter eller frön. Nötter och frön innehåller protein vilket är bra att få i sig till frukost. Protein till frukost sänker GI-värdet på måltiden vilket bidrar till ett jämt blodsocker under förmiddagen och det är lättare att undvika sug resten av dagen. Dessutom gör proteinet att frukosten mättar över längre tid.

Overnight oats med choklad och björnbär

1 port

 • 1 dl glutenfria havregryn
 • 1 msk linfrön eller 2 tsk chiafrön
 • 2 dl valfri vegetabilisk mjölk
 • 1,5 tsk kakao eller mer efter smak
 • 1 tsk agave eller flytande honung eller efter smak
 • 1 knivsudd vaniljpulver

Topping:

 • 1,5 dl tinade eller färska björnbär
 • 1/2 skivad banan
 • 6-7 hackade valnötter

Gör så här:

 1. Blanda alla ingredienserna utom toppingen i en större burk, bör rymma ca 4 dl. Ställ burken i kylen över natten.
 2. På morgonen, rör om ordentligt i gröten och toppa med bär, frukt och nötter. Stäng locket igen om du vill ta med frukosten eller ät på en gång!

(5) Comments

 1. Marie-Louice says:

  Japp! Det blev min första over night… Satt som en keps 😉

  1. Härligt!

 2. M says:

  Ska det vara hela eller krossade linfrön? 🙂

 3. Elisabeth says:

  Hej!
  Hittade till din blogg när jag sökte på ett over-night-recept. Blev såå nöjd när jag testade detta recept, och glad över att ha hittat till din blogg som verkar vara fylld med fantastiska recept. Tack och ha en fin helg! 🙂
  Med vänliga hälsningar,
  Elisabeth

  1. Super! Tack!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: