Annonser

Raw Cashewyoghurt (vegan)

cashewyoghurt (raw vegan)2 Så smarrigt! Och väldigt mättande. När man äter mjölkfritt, oavsett anledning så saknar många yoghurt. Yoghurt bidrar med goda bakterier för tarmen som man behöver se till att få i sig på annat sätt om man slutat äta yoghurt. Mjölksyrade grönsaker är en fantastisk källa men man kan även välja att syra sin egen yoghurt.

Att göra egen cashewyoghurt är enkelt. Du behöver cashewnötter och probiotikakapslar. Det är allt. Jag har använt probioplex från Helhetshälsa. Jag väljer den för att den ger bra smak och stabilt resultat. Det går bra att använda andra probiotikamärken. Probioplex probiotika är tillverkat av vegetabiliska ingredienser men enl. allergiinformationen kan den innehålla spår av mjölk och soja. 

Att tänka på är att cashewyoghurten är väldigt mättande. Man behöver alltså en mindre mängd per portion. Passar utmärkt att servera med mycket bär och tärnad frukt!

Cashewyoghurt (vegan, rawfood)

Rekommendation/tips: Mixa 1 dl av den färdiga yoghurten med 1 dl tinade eller färska blåbär, strö med lite chiafrön eller linfrön för en mättande toppenfrukost för maghälsa!

Grundrecept cashewyoghurt

 • 4 dl cashewnötter + vatten till blötläggning
 • 3 dl ljummet vatten (ca 30-40°C)
 • ca 4 kapslar probiotika (motsvarar 1/2 tsk pulver)

Valfri smaksättning:

 • 1 krm vaniljpulver eller mer efter smak
 • någon sötning, t.ex. 1-3 tsk honung eller agave (för vegan)
 • en nypa salt kan ge god smakbrytning
Gör så här:
 1. Blötlägg cashewnötterna i minst 8 timmar, gärna över natten i rumstemperatur.
 2. Häll av vattnet och mixa nötterna med nytt, tempererat vatten (30-40°C) i 3- 5 minuter i en stark blender (700W räcker för att få len och slät yoghurt men använd gärna en starkare 1000W). Tänk på att när man mixar nötterna länge höjs temperaturen så börja med lite svalare vätska – ca 30-35°C. Temperaturen på blandningen får inte överstiga 42°C. Om det behövs, anpassa konsistensen med lite extra vatten. Tillsätt försiktigt lite i taget så att konsistensen inte blir för lös. Kontrollera så att blandningen inte är varmare än 42°C. Det är bra om blandningen är 35-40°C. Tillsätt probiotikapulver (öppna kapslarna och strö i pulvret). Mixa ihop.
 3. Häll cashewyoghurten i en skål eller burk och täck med plastfolie. Låt skålen stå framme i ca 24 timmar i rumstemperatur. Yoghurten ska börja bubbla. Smaka på yoghurten om den smakar syrligt, om inte, låt den stå framme i 12 timmar till.
 4. Smaksätt med t.ex. vaniljpulver och lite honung.
 5. Förvara i sedan i kylskåp. Min yoghurt har aldrig räckt längre än 3-4 dagar så jag vet inte om den håller sig längre än så! 🙂

Felsökning

Yoghurten ska bubbla och dofta friskt syrligt. Det sker oftast (om man följer instruktionerna) inom 12 timmar men det kan dröja uppåt 24 h. Om yoghurten har bubblat (bubblor är bra!) och smakar lite jäst men med en behaglig lätt eller starkare syra (beroende på vilken kultur du använt) så är allt som det ska. Smaksätt den gärna med en gnutta honung eller agave för att bryta av.

Om yoghurten smakar skarpt syrligt och doftar fränt och inte har bubblat så har fel bakterier fått fäste och då går det inte att rädda. Man måste börja om.

Annonser

 1. Pingback: Ny frukost? | Stomach.All.Day

 2. Ellinor

  Går det att göra mera med lite av det gamla som grund? Hur mycket behövs isåfall till en ny sats?

 3. Mmm detta var så gott! Har gjort min första sats och blandade sedan i stora blåbär i dagens skål – Y U M
  Har länge tänkt göra cashewyogurt och ditt recept fick mig äntligen att experimentera i köket!

 4. Eva P

  Är i gång med att göra denna fantastiska yoghurt för andra gången. Glömde smaksättningen den första gången men det funkade ändå men nu så ska jag prova ha lite honung. Tack Nilla för receptet!

 5. Lisa Mårtensson

  Finns det något annat man kan använda istället för probiotikan du rekomenderar? Den kan tydligen innehålla mjölk. Sonen är mjölkallergiker och jag ammar.
  Jag är så nyfiken på den här yoghurten då jag försöker hitta nya frukostalternativ.

 6. Claes Vestermark

  Tack för tipsen. Har nyligen köpt yoghurtmaskin från Clas Ohlson så ska absolut testa med probiotikakapslar som effektiv startkultur. Väljer dock några andra än Helhetshälsas kapslar för de är inte vegan; företaget svarade att mjölk är råvaran vid odlingen av mjölksyrabakterierna.

 7. Hur skiljer sig bakterierna i kapslarna jämfört med bakterierna från syrade grönsaker? Tänker om man kan unika att köpa kapslar och använda spad från syrade grönsaker istället?

 8. Pingback: Smooth cashew yoghurt with homemade granola (raw, paleo and LCHF) | TASTECELEBRATION

 9. Hej, jag älskar din yoghurt! Så himla god. Jag har precis översatt ditt recept, länkat tillbaka till dina fina blogg och postat ditt recept på min blogg med tydlig hänvisning. Jag hoppas du inte misstycker. Fler borde få smaka hur god den är!
  Vänliga hälsningar,
  Isabel i Holland ( http://www.tastecelebration.com )

 10. Bullen

  Det här måste jag testa 🙂 . Men cashew är inte raw då de ångkokas vid skalning för att bli av med det giftiga skalet och hartsen

 11. Pingback: Krämig cashewyoghurt med hemlagad granola - Tastecelebration

 12. Pingback: Smooth cashew yoghurt with homemade granola - TASTECELEBRATION.COM

 13. Sofie

  Hej!
  Detta ska testat
  Hur tror du det funkar om man byter ut vattnet och probiotikan mot kefirvatten? Fermentreras det då tro?☺

  Tack för en inspirerande blogg!

 14. Pingback: Smooth cashew yoghurt with homemade granola - TASTECELEBRATION

 15. Malin

  Blir lite fundersam över om den är vegan då probiotika från grunden görs av mjölkprodukter (enligt min hälsokost som säger sig ha pratat med tillverkare). Hur ser du på det? Finns det nått annat alternativ då min son och jag är allergiska mot mjölkprotein.

 16. Jessica

  Mina blötlagda cashewnötter kanske låg någon timme för mycket, så det hade börjat bubbla till sig lite innan jag ens hade mixat och haft på probiotikan :/ Körde på ändå som vanligt (för att slippa slänga massa nötter), men luktar ju lite jäst nu… Tänkte att det kanske inte ska bli så? Ska man ha dem i kylen vid blötläggning eller finns en tidsgräns för rumstemperatur? Tänk testa baka bröd på den (fermenterade) cashewyoghurten som blev nu.
  Kokosyoghurten har funkat helt underbart bra tidigare, tack för superbra inspiration!!

  • Någon timme för mycket ska inte göra någon skillnad. Jag ha haft cashewnötter blötlagda i rumstemperatur i ett par dygn utan att det gjort något. Det låter som att det hamnat något annat i vattnet/burken som har satt igång och fermenterat. Men blötlägg i kylskåp, absolut. Då är det inte så noga med tiden alls. De kan stå i 3-4 dygn.

   • Jessica

    Jag använde en helt ny burk som jag sköljde ur med vatten och blötlade cashewnötterna, sen stod de i rumstemperatur kanske ett dygn. Hade i probiotikan ändå och lär stå ca 18 timmar. Ställde in burken i kylen då det ’skummat till sig’, borde det vara ätbart eller kan det blivit en dålig fermentering tro?

   • Ok, jag har missförstått helt och hållet. Kanske? Alltså nej, man kan inte fermentera yoghurten i kylen. Man kan blötlägga i kylen. Men yoghurten blir inte dålig med några timmars diff varken med blötläggningen eller fermenteringen. Något har gått fel och vad det kan vara vet jag inte. Jag föreslår att du provar igen bara.

 17. Pingback: RECEPT CASHEWYOGHURT – PTfia.se

 18. Nina Z

  Nu har jag en yoghurt på gång! Väntar med spänning på resultatet! Värt att notera innan man häller i probiotikan är att kontrollera temperaturen på cashewsmeten. Blendern kan genom friktionen vid mixningen höja temperaturen avsevärt. I min höjdes den från 37 till 54 grader!

 19. martina

  Du ska nog ändra i din text då probiofkex ej är fri från mjölkprotein och alltså inte mjölkfri 😉 dem som äter mjölkfritt pga allergi och inte tål spår av heller kan tyvärr inte äta denna, jaag höll på att göra detta till min son och som tur var dubbelkollade jag alla ingredienser och insåg att han ej tål denna heller 🙁 så vi får leta vidare efter yougurt 🙁 / mvh mamma som desperat vill hitta mjölkfri yougurt utan citronsyra och tillsatser

  • Hejsan svejsan Martina! Du behöver inte hitta ett nytt recept utan bara en annan probiotika. Det stämmer att probioplex ”kan innehålla spår av mjölkprotein” så den färdiga cashewyoghurten kan innehålla mycket små spår om man använt probioplex i receptet. Men som sagt, det går bra med vilken annan probiotika som helst. Jag hade nämnt det i ett annat inlägg så jag förbisåg att lägga till en punkt om det här. Jag ska uppdat med alternativ rekommendation. OBS! Alla som väljer mjölkfritt av hälsoskäl kan utan prob välja probioplex! Det är bara de med extrem mjölkproteinallergi som kan känna av något från just den probiotika jag rek.

 20. Heidi

  Hej!
  Min yoghurt fermanterade inte utan jäste som en jäst deg.
  Fel på probiotikan eller var det för varmt?
  Tack på förhand.
  Heidi

 21. Camilla

  Hej! Gjorde denna igår och den luktar jäst, ska den göra det? Smakade på den och den smakar ju cashew.

  • Luktar jäst… ja, alltså den börjar lukta syrat och ”jäser” kan man säga. Om den luktar jäst utan att ha bubblat upp så har fel sorts bakterier fått fart så då är det tyvärr bara att slänga – Yoghurten ska bubbla och lukta lite jäst… och smaka syrat och gott! Om det smakade mycket cashew kanske det var dåliga nötter?

 22. Elsie

  Jag var inte vaksam på att under ytan, som var nästan helt slät, fanns bubblor.. lät den stå i mer än 24 timmar i rumstemperatur. Nu efter kylskåp under natten så smakar den jäst. Får nog slänga o göra om..?

 23. Hejsan!

  Jag tillagade cashewyoghurten efter ditt recept och tyckte inte att den smakade så syrligt, så jag lät den stå ytterligare 12h. Nu smakar den väldigt jäst, har jag låtit den stå för länge då?

 24. Hej Nilla! Tack för super recept. Testade även på mandlar men blev som sagt inte lika jämn. Undrar om du har testat att göra på havregryn och om du har något bra recept att dela på havregurt?

 25. Marianne Norberg

  Hej!
  Hade blötlagda cashew i rumstemp alldeles för länge. Slemmiga och lite bubbel. Luktade dock inte illa utan lätt syrligt. Smakade på en nöt när jag sköljt dem noga under rinnande vatten. Smakade syrligt men inte dåligt.
  Nu kör jag dem i ugnen på 120 grader.
  Frågan är, tror du det på nåt sätt bildats gift så nötterna är häksovådliga?

 26. Pingback: Ersättningstabell: lista mat & råvaror utan gluten, mjölk & socker | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: