kostråd

Boken är här! köp NU!

Omslag BakaGlutenfrittMin och Susannes bok BAKA GLUTENFRITT – matbröd, kakor och desserter går nu att köpa och få hem! Lite senare, om någon månad om jag har förstått det rätt, så finns den även i butikerna. Men du kan köpa boken via adlibris och bokus redan nu här.

(Min medförfattare Susanne Hovenäs är hälso-journalist och har tidigare arbetat som redaktionschef på tidningen Hälsa.)

Boken har vi jobbat med sedan sommaren 2014 och vi har hela tiden känt av ett ordentligt flow i processen. Alla bitarna har fallit på plats liksom av sig själv. Jag och Susanne är överens om att vi har fått jobba med fantastiskt team kring boken med genialiska Eva Hildén Smith som fotograf och underbara förläggare/redaktör Eleonor Björch Lowe och layoutare Moa Edlund på bokförlaget Semic.

Under arbetsprocessen har hela teamet varit överens om en gemensam vision med boken som jag verkligen tycker att vi lyckats med att förverkliga. Boken skulle vara bred tyckte vi, den skulle tilltala många och den skulle kommunicera att det är lätt att baka glutenfritt. Den skulle också förmedla det sensuella och lustfyllda med att baka och tillfredsställelsen med att presentera riktigt goda bakverk som man har gjort själv!


Så här beskrivs boken av förlaget:

“Saftiga surdegsbröd, frasiga baguetter, somrig jordgubbstårta, brownies to die for och en praktfull layercake … Alla ska kunna njuta av gott hembakt bröd! Det här är en bred bok som passar alla som vill baka glutenfritt oavsett skäl. De 60 recepten är alla naturligt glutenfria och bakas utan färdiga mjölmixer och vetestärkelse vilket gör bröden saftiga och smakrika – och lika goda eller ännu godare än de traditionella varianterna!

Du får även lära dig mjölsorternas och ingrediensernas unika egenskaper och får kontroll över vad du stoppar i dig. Boken erbjuder hälsointresserade samt specialkostare som veganer och vegetarianer goda alternativ. Därför är merparten av recepten sötade utan vitt socker.

Författarna Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarsson delar med sig av sina bästa knep för lyckad bakning. Till exempel hur du bäst förvarar bröden, pedagogiska steg-för-steg-beskrivningar, tips på utrustning och en omvandlingstabell för mått. Dessutom får du lära dig att blanda till din egen glutenfria mjölmix – perfekt att ha till hands när baklusten faller på!”


Svar på frågor om boken:

Är recepten naturligt glutenfria?

Ja! Alla recept är baserade på naturligt glutenfria mjöler (vi använder inte färdiga mjölmixer). Havre är det enda av våra vanliga sädesslag som är glutenfritt. Var noga med att köpa så kallad ”ren havre”, det vill säga havre där producenten garanterar att produkten inte har kontaminerats med gluten.

Är recepten mjölkfria?

Ja, i stort sett. Det finns något undantag och när smör används så kan det ersättas med kokosolja. Men undviker man inte mjölkprodukter så kan man naturligtvis använda det – t.ex. välja vanlig vispgrädde till gräddtårtan istället för kokosfrosting.

Är recepten low-carb?

Nej, inte generellt. Det finns dock några recept i boken som kan räknas som low-carb. Vi har tänkt mer att bakverken ska kunna ingå i en kost för bra blodsockerbalans och ha högt näringsinnehåll.

Är bakverken hälsosamma?

Ja, generellt sett är de hälsosamma. Vi har som sagt tänkt kring både blodsockerbalans och högt näringsinnehåll när vi skapat recepten. Det finns dock recept med väldigt högt stärkelseinnehåll och de kakorna eller bakverken undviker man eller äter endast vid särskilda tillfällen om man håller sig till en sockerfri eller GI-anpassad kosthållning. När mjölerna beskrivs i början av boken så finns en symbol för varje mjöl som anger om det har högt eller lågt näringsinnehåll.

Att vi har med recept på t.ex. gudomliga croissanter trots att de inte är särskilt näringsrika och är väldigt stärkelserika är för att vårt recept helt enkelt är fantastiskt 🙂 – och även för att när man äter glutenfritt så finns det tillfällen då det passar att njuta av sådant som man annars undviker.

Är mjölerna lätta att få tag på?

De allra flesta är det. Absolut. Nu för tiden finns t.ex. bovetemjöl, rismjöl, havremjöl, mandelmjöl, fiberhusk och psyllimfröskal på hälsokosthyllorna eller på hyllorna för glutenfritt i alla vanliga matbutiker. Med de bas-ingredienserna kommer man långt och kan baka de flesta eller i alla fall många av recepten. Andra favoritmjöler som rårismjöl och durra går enkelt att beställa på nätet. Leveransen brukar ta 3-5 dagar. Jag förutspår att utbudet kommer att öka ännu mer bara det närmsta året.

(2) Comments

  1. Härligt, grattis till bok!! 😀

  2. Moa says:

    Den är såååå fin Nilla – jag ska såkart beställa den! kram!

    12 maj 2015 kl. 11:45 skrev Nilla’s Kitchen :

    > >

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d