Brunch dryck Frukost Lunch och middag Mjölkfritt Paleo Raw food Smoothies Vegan/Växtbaserat

Renande och rensande rödbetssoothie med körsbär och ingefära

Renande rödbetssmoothie med körsbär och ingefära

Igår hade jag ingen lunch hemma och behövde något i magen innan jag begav mig iväg in till stan på jobb som jag hade på eftermiddagen. Det fick bli en mättande smoothie så att kunde stå mig i ett par timmar. Jag tog de grönsaker, den frukt och de bär jag hade hemma och det råkade bli en av det godaste grönsakssmoothies jag någonsin druckit!

Ibland är smoothies verkligen en supermåtid. Så kändes den här och jag var glad efteråt att jag inte hade haft något annat hemma. Jag äter oftast ganska rejält till mina huvudmåltider men har börjat uppskatta mer och mer känslan och kicken jag får av en ren grönsaksmåltid. Denna passar som både frukost, lättare lunch eller rejält mellis (tex efter träningen).

Raw rödbeta passar fantastiskt med körsbär (som jag hade i frysen), citron och lite vanilj. Som bas till smoothien använde jag en banan, lite spenat, protein och närigsrika hampafrön och cashewnötter. Hampafrön och cashewnötter kan bytas mot andra nötter och frön. Tex chiafrön och mandel.


Om rödbetor:
Forskning säger att rödbetor sänker blodtrycket och ger skydd mot magsår, även att de får kroppen att utnyttja syret i blodet bättre.

Rödbeta innehåller nitrat, ett ämne som också finns i t.ex. spenat och rucola. I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid som vidgar blodkärlen och gör att kroppen behöver mindre syre för att fungera. Dessutom innehåller rödbetor folat (folsyra), ett viktigt b-vitamin som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av nya röda blodkroppar. Det är särskilt viktigt för gravida att få i sig folat eller folsyra. Råa rödbetor är också en bra källa till kostfibrer!


Rödbetssmoothie med körsbär och ingefära

ger ca 0,5 l

 • 1 medelstor rödbeta, skalad och delad i bitar (rå)
 • 1 banan delad i bitar
 • 1,5-2 dl frysta körsbär
 • 1/2 citron, skalad och urkärnad
 • 1 msk hampafrön
 • 2 msk cashewnötter (gärna blötlagda om du har)
 • 1 liten bit färsk ingefära, ca 1/2-1 tsk
 • 1 knivsudd vaniljpulver (kan uteslutas)
 • vatten, ca 2 dl eller mer om det behövs för att anpassa konsistensen

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en kraftig blender under ett par minuter tills att konsistensen är helt slät. Rå rödbeta och hela nötter kräver en lite starkare blender för att få en slät smoothie. Min är på 800W och det räcker gott. Jag tror även 600W är fullt tillräckligt.

(3) Comments

 1. Mmmm, den smoothien låter riktigt god!

 2. Moa says:

  Hej kusin! Hur mår du? Är allt bra? När ska nya boken/böckerna vara klar/a? Och – var köper du körsbär?? Kram! Moa

  6 okt 2015 kl. 10:07 skrev Nilla’s Kitchen :

  > >

 3. felicia2504 says:

  Kanske dum fråga men det står att råa rödbetor är fiberrika, aldrig innan hört att tillagt skulle minskar fibermängd? Vad beror det på? Tack för delar med dig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: