Frukost kostråd Vegan/Växtbaserat

Skippar du ofta frukost? Prova denna: Havresmoothie – enkel, näringsrik & mättande (vegan)

Hur hänger frukost och ämnesomsättning ihop?

När jag frågar kostklienter med långsam ämnesomsättning, som lätt lägger på sig extravikt trots att de äter “bra”, hur de äter över en dag så får jag ofta höra att de kanske helst skippar frukost och äter mer kvällstid. Vill man få igång sin ämnesomsättning och balansera sitt blodsocker är det superviktigt att frukosten blir av! Kroppen och ämnesomsättningen fungerar bäst när vi får i oss huvuddelen av dagens mat under dagens aktiva timmar.

Det måste inte vara en rejäl äggfrukost som gäller. Vi är olika! Det viktigaste är att vi får i oss något över huvudtaget som är näringsrikt med lite fibrer och energi för kroppen att kicka igång på. Vissa vaknar hungriga och mår bäst av att äta en rejäl och proteinrik frukost. Andra behöver en mer lättsmält start på dagen. T.ex. gröt, yoghurt eller en smoothie.

Att äta frukost varje dag hjälper till att balansera blodsockret och att minska sötsug senare på dagen. När vi på kvällen går ned i varv så saktar ämnesomsättningen ned och kroppen omsätter inte den energi vi intagit på samma sätt som under dagens aktiva timmar. Att en person äter mer på kvällen än på dagen kan alltså vara en orsak till att ämnesomsättningen har saktat ned.

Har du svårt att få i dig frukost varje dag?

De personer som till vardags skippar frukost, upplever många gånger att de inte har tid till eller att de mår illa av frukost. Min första invändning är att det måste finnas tid! Det går att prioritera om när vi värderar oss själv och vår hälsa annorlunda. Nästa invändning är att illamåendet antagligen är förknippat med att man ätit för mycket på kvällen. Någon gång måste man vända trenden och det bästa sättet kanske inte är att sluta äta på kvällen, utan att börja äta på morgonen! Så småningom slutar man äta för mycket på kvällen av sig själv.

Havresmoothie - frukost

Inför frukostrutinen permanent!

Men för att det ska fungera att införa frukostrutinen permanent så behöver man vara flexibel och tillåta att frukosten kanske tas med till jobbet eller intas på stående fot. Är då frukosten dessutom god, mild för magen och näringsrik så kommer man att börja längta efter frukosten varje dag.

Den här smoothien är så enkel och såååå god! Bara tre ingredienser egentligen, sedan lägger du till vad du vill. En perfekt standardfrukost för alla som vill ha en mild, mättande och snabb lösning till frukost. Du får i dig samma mängd näring och fibrer som i en portion gröt men i ett svalkande glas söt och god dryck – som kvickt mixas ihop i blender.

Blötlägg helst havren över natten (ställ i en burk i kylen). Då får du en krämig, gräddig och slät smoothie som smakar som att den är yoghurtbaserad, trots att den är helt mjölkfri (vegan). Men det går även att använda torra gryn. Välj glutenfria havregryn för glutenfri smoothie.

Havresmoothie med banan och bär (vegan, sockerfri)

1 port frukost eller 2 port mellis, ger ca 4-5 dl

 • 1 dl glutenfria havregryn (gärna blötlagda i vattnet över natten, ska ej sköljas utan mixas i blötläggningsvattnet)
 • 2,5 dl vatten eller valfri mjölk
 • 1 stor banan
 • ca 1-2 dl frysta bär, t.ex. hallon, blåbär eller körsbär
 • Helst nötter eller frön, för protein och energi. Se nedan

Valfritt:

 • Vill du ha din smoothie ännu mer proteinrik och mättande, tillsätt 0,5 dl cashewnötter eller mandel till havren när du blötlägger den. Ett annat alternativ är 1-2 msk hampafrön eller vilka andra nötter och frön du vill.
 • Byt ut 1 dl av vattnet mot kokosmjölk för extra fyllighet och mättnad
 • 1 knivsudd vaniljpulver
 • Kryddor så som kardemumma (malen) eller ingefära (färsk eller malen) får igång blodcirkulationen och tillför lite värme – passar på vintern!

Gör så här:

Blötlägg havregrynen (och ev. några nötter) i vattnet över natten. På morgonen, mixa den blötlagda havren tillsammans med blötläggningsvattnet med banan och bär till en slät och fin konsistens. Tips: kryddor tillför värme (särskilt färsk ingefära). Om du känner dig frusen på morgonen, tillsätt en bit färsk ingefära eller 1/2 tsk kardemumma eller kanel.

(5) Comments

 1. Jag skulle nog rekommendera att blötlägga nötterna för sig för att bli av med enzymhämmare och fytinsyra som hämmar upptaget av näring hos oss.

  1. Annars ett recept som låter väldigt bra och som jag definitivt ska prova 🙂

 2. natalie says:

  Dum fråga kanske, men vad innebär egentligen blötläggning? Är det helt enkelt att man lägger havregrynen (eller vad man nu ska blötlägga; bovete, nötter eller annat) i en behållare och täcker med vatten? eller ska det bara vara lite vatten i?

  /

 3. Lena says:

  Låter gott
  När man ska blötlägga havregrynen är det då den vätska man sen använder i sin smoothies dvs 2 1/2 dl vatten eller mjölk

 4. […] Sötpotatisvåfflor med kanel och bär (paleo, glutenfritt, mjölkfritt) Skippar du ofta frukost? Prova denna: Havresmoothie – enkel, näringsrik & mättande (vega… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: