Recept glutenfritt mjukt , tunnbröd i stekpanna (vetefritt, vegan)

Glutenfritt tunnbröd

Förra helgen, när jag var i Umeå och höll kurs för celiakiföreningen, så provade vi på att baka naturligt glutenfritt tunnbröd utan mjölmix. Många blev nyfikna på att det går att få till en deg med så bra konsistens att den går att kavla tunt!

En snabbvariant på tunnbröd är något jag svänger ihop hemma ganska ofta. Det är praktiskt när man vill ha nybakat bröd färdigt på en halvtimme. I Umeå blev deltagarna så pass nyfikna och inspirerade att jag beslutade mig att ta fram ett recept som är så likt traditionellt, svenskt, mjukt tunnbröd som möjligt.

Glutenfritt tunnbröd

Den här degen är utan jäst, vilket min mage trivs bäst med, men vill man kan man välja att tillsätta jäst till degvätskan och jäsa degen. Det tillför smak och lite bättre konsistens. Men skillnaden är marginell. Det kan som sagt istället vara en fördel att undvika jäst när det faktiskt inte behövs om du har problem med magen.

Recept glutenfritt tunnbröd

12-15 st

 • ev. 25 g jäst – jag utesluter själv jäst men du kan välja att jäsa degen om du vill 
 • 550 g (6 dl) vatten eller valfri mjölk, t.ex. havremjölk eller rismjölk
 • 25 g (2 msk) neutral rapsolja
 • 20 g (2 msk – strukna mått) fiberhusk eller finax psyllium (finmalet pulver)
 • 140 g ( 2 dl) rårismjöl
 • 165 g (3,5 dl) glutenfritt havremjöl (kan ersättas i vikt med durra)
 • 1 knapp tsk salt
 • 1/2 tsk mortlade fänkålsfrön (kan uteslutas)
 • Valfritt: Om du gillar ditt tunnbröd sött kan du tillsätta 2 tsk honung. Jag tillsätter inte sötning men för en riktigt traditionell smak kan du ha i honungen. 

Gör så här

 1. Mät upp mjölk eller vatten tillsammans med olja i en bunke. 
Om du väljer att jäsa degen, se till att vätskan är fingervarm och rör ut jästen i vätskan. 
 2. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 3. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och vispa ihop degen med ballongvisp eller annan kraftig visp till en jämn smet. Det är viktigt att du börjar vispa snabbt på en gång eftersom att degen sväller och blir tjock ganska direkt.
 4. Låt degen vila i ca 15 minuter eller jäsa i ca 60 min.
 5. Stjälp upp den något klibbiga men fasta degen på rikligt (med rismjöl) mjölat bakbord och  dela upp den i 12-15 bitar.
 6. Hetta upp en stekpanna på hög värme.
 7. Kavla och grädda ett bröd i taget. Kavla ut varje del till en rund kaka med mycket rismjöl, måttet på kakan beror på hur stor stekpanna du har.
 Du kommer kunna kavla kakan mycket tunt om du är försiktig och använder rikligt med rismjöl under tiden. Försök att kavla så tunt som möjligt.
 8. Grädda bröden direkt i en het torr stekpanna i ca 2-3 minuter på varje sida.
 De ska få en lätt ljusbrun färg eller små bruna fläckar och brödet ska puffa upp något under gräddingen (det gör de om de är tillräckligt tunna). Torka ur pannan med hushållspapper emellan varje bröd för att få bort överflödigt mjöl. Om det behövs efter halva brödbaket, skölj ur pannan, hetta upp den igen och fortsätt grädda.
 9. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 1. Vilka fantastiskt goda tunnbröd! Som går att rulla, vilket vi alla i vår familj är glada för, då vi kallar tunnbröd för just ”rullmacka”! 😊 Hur förvaras tunnbröden bäst? I påse? Kan de frysas?

  Tack för en fantastiskt trevlig och god hemsida!

  Vänliga hälsningar
  Katinka Janson Frohm

 2. Thomas

  Hej!

  Har en multiallegisk dotter och undrar om man kan byta ut havremjölet mot något annat? Gluten, vetestärkelse, potatismjöl, ägg, mjölk(laktos+protein), soja går bort.

  Mvh Thomas

 3. Pingback: #Blogg100/20 Tunnbröd bakat utan gluten och mjölk | Hornuddens Trädgård

 4. Pingback: Mjukt tunnbröd | ibs-mat

 5. Helena

  Tack för fantastiskt bra blogg! Jag brukar göra många av dina brödrecept och känner att jag alltid kan lita på att de är bra. De brukar också funka att modifiera lite om det är några ingredienser jag inte kan äta.

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: