Bröd Glutenfritt Mjölkfritt

Naturligt glutenfri Tefflimpa (mjölkfritt bikarbonatsbröd)

Glutenfri Tefflimpa (mjölkfri bikarbonatsbröd)

Ett supergott, rejält, fiberrikt och lättbakat glutenfritt bröd. Tefflimpa som bikarbonatsbröd med saftig och hållbar konsistens. Bikarbonatsbröd ska inte jäsa men behöver något typ av syra i smeten (ofta filmjölk men jag har använt äppelcidervinäger) för att bilda luftighet tillsammans med bikarbonatet. Denna typ av bröd brukar dock inte hålla mer än en dag men det gör den här härliga limpan! Den håller sig saftig i par-tre dagar framme och funkar fint att skiva upp, frysa in och tina upp direkt i brödrosten.

Det här brödet är perfekt för alla som vill ha ett näringsrikt bröd utan jäst!

Teffmjöl är ett väldigt näringsrikt, naturligt glutenfritt sädesslag med fullkornskaraktär. Inte helt olik grovt rågmjöl. Teff finns i butiker på glutenfria hyllan eller bland hälsokost. Jyttemjöl är ett märke (köp den påse som heter bara “Jyttemjöl Teff”, inte den som heter “Fibrateff” som är en mjölmix), Biofood har teffmjöl och nu även Rienta. Du kan köpa teff på nätet om du inte får tag i det i butik! Läs mer om Teffmjölet här…

Glutenfri Tefflimpa (mjölkfri bikarbonatsbröd)1

Glutenfri Tefflimpa

OBS! Använd exakta mått!

 • 6 dl kallt vatten
 • 1 äggvita
 • 1 msk olja
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 msk honung
 • 1 dl fibrex (flakes)
 • 2 msk linfrön eller chiafrön
 • 2 dl teffmjöl, t.ex. Jyttemjöl Teff
 • 2,5 dl rårismjöl
 • 1,5 msk fiberhusk
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
 • 1 tsk kakao (om du vill ha en extra mörk limpa – kan uteslutas)
 • 1,5 dl pumpakärnor eller solroskärnor

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225°C. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla med ordentligt med olja.
 2. Vispa ihop vatten, äggvita, äppelcidervinäger, honung och olja i en bunke.
 3. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken suger upp vätska. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
 5. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med rårismjöl över ytan så att det täcker smeten helt.
 6. Baka brödet i 80 minuter lågt ned i ugnen.
 7. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

(50) Comments

 1. Johanna says:

  Hur mycket bikarbonat ska man ha i? Eller har jag missuppfattat något 😉

  1. Oj 🙂 åtgärdat… Har uppdaterat receptet: 2 tsk.

 2. Monica Ahl says:

  Hej Nilla Hur mycket bikarbonat ska det vara i receptet? Mvh Monica Ahl

  1. 😀 Det står i receptet plus i kommentaren ovan… 😉

 3. AC.Wallström says:

  Vad är Teffmjöl, var hittar man det?

 4. Leon says:

  kan man byta ut fibrex mot någonting annat?

  1. Havrekli om du tål det.

 5. Carina says:

  Hej!
  Detta bröd ser och låter jättegott! Jag skulle vilja ha ett enkelt bröd med lite julkänsla, och inte massa sirap som många julbrödsrecept har. Vad tror du om att tillsätta antingen pepparkakskryddor eller vörtkryddor istället för brödkryddor? Eller har du något annat bra recept på jul/vörtbröd? MVH Carina

  1. Jag tror det blir super med vörtkryddor till den här limpan! 🙂

   1. Carina says:

    Nu har jag provat och det blev jättegott! Jag använde en halv påse från Santa Maria (45 g) och det blev lagom. Hoppade då över kakao och brödkryddor.

 6. Ser ut som ett mustigt och gott bröd (lite liknande de jag själv brukar baka). Teffmjöl är ett fantastiskt mjöl att baka med om man är glutenintolerant. Näringsrikt och bra. Recomarket är min favorit när det gäller glutenfria mjölsorter. De har också ljust och mörkt teffmjöl. http://www.rawfoodshop.se/glutenfritt/glutenfria-mjol/teffmjol-eko-500g.html. Just nu rea dessutom! Ett tips om man inte tål eller vill använda kakao men ändå vill ha ett mörkt bröd är att tillsätta någon matsked glutenfri soja. Då kan man också hoppa över saltet. Trevlig och inspirerande blogg du har! Allt gott!

 7. Anna says:

  Går.det att använda något annat än ägg för veganer?

  1. Charlotte says:

   Anna, jag tar en extra tsk fiberhusk istället för ägg och det blir bra.

  2. Ja, det går faktiskt bra att utesluta helt.

 8. Sussi says:

  WOW! Helt klart det godaste glutenfria brödet jag nånsin bakat, tack för receptet!
  Jag undrar om man skulle kunna sänka temperaturen på ugnen till 100grader, vad skulle de få för effekt på brödet tror du? Förutom att tiden i ugnen skulle öka, såklart. Har börjat intressera mig för lågtemperatur matlagning/bakning, men vill ju såklart kunna baka detta underbara bröd ändå!

  1. Håller med att det är underbart gott! En favorit för mig! Om du bakar bikarbonatsbröd eller bakpulverbröd på 100°C kommer det inte att fluffa upp sig eller bli genombakat -det tror jag inte. Verkar onödigt och omständigt. Kan förstå när det gäller surdegsbak, kalljäsning osv… men inte att baka bröd på så låg temperatur…

 9. Jenny says:

  Hej!
  Detta ser jättegott ut!
  Kan man ta 1 msk fil istället för vinäger?

  1. Nja, en msk fil räcker nog inte utan du får byta hela mängden degvätska till fil.

 10. Richard Elgh says:

  Åh, vad spännande detta låter! Har varit nyfiken på att baka med Teffmjöl länge, men aldrig tagit tag i det. Men nu säljer Maxi det och jag tänker därför köpa hem det. 🙂 En fråga: Kan man ersätta rårismjöl med rismjöl, eller blir det inte alls samma sak då?

  1. Jenny says:

   Jag tog rismjöl gick perfekt 🙂

  2. Hej Richard! Ja, teff är ett fantastiskt bra mjöl. Med vitt rismjöl så blir det inte lika högt näringsinnehåll. Men annars går det jättebra att byta. Jag har använt hirsmjöl också istället för rismjöl. Jättegott!

   1. Richard Elgh says:

    Hej Nilla! 🙂

    Okej, tack så mycket för informationen! 🙂
    Alltid lika spännande med dina recept! 🙂

 11. Richard Elgh says:

  Tack Jenny! 🙂

 12. Linda says:

  Oj vad gott det här blev! Absolut det godaste glutenfria bikarbonatbrödet jag bakat, och jag har bakat en del 🙂 Dock blev mitt bröd lite väl välgräddat, tror du jag kan sänka tiden i ugnen eller temperaturen för att få ett genomgräddat bröd men inte med så hård/brun skorpa?

  1. Du borde kunna ha en långpanna eller dylikt med vatten i ugnen samtidigt som du bakar ditt bröd för att få en mjukare skorpa. 🙂

 13. Jenny says:

  Kan jag byta fibrex mot pofiber? Vilken mängd tror du i så fall?

  1. Ingen aning. Det kan bli lite blött och kompakt med pofiber. Byt fibrex mot bovetflingor istället.

 14. Elvira says:

  Hej!

  En sak som jag reagerar på med dina recept är att du använder dig av dl som mått. Varför omvandlas inte recepten till vikt istället då det är betydligt mer exakt än volymmått? 5 dl mjöl kan skilja mycket i vikt beroende på hur mycket luft man lyckas få med eller inte från det ena bakningstillfället till det andra. Du betonar, trots allt, att måtten ska vara exakta.

  1. 🙂 Du har läst min bok hör jag! 😉

   1. -martin- says:

    Bakade limpan för första gången ikväll, och samtidigt första gången jag bakade med teffmjöl. Kan bara säga, -Nilla levererar igen!

    Det som överraskade mig var att det blev mer som ett bröd bakat på jäst än bikarbonat. Har det med teffmjölet att göra, eller med vinägern? Jag brukar vanligtvis baka på fil (nåja, havregurt numera) tillsammans med bikarbonat.

   2. Underbart! Kul att höra! 🙂

 15. […] teffbröd. Det receptet tyckte jag väldigt mycket om och kan verkligen tipsa alla om – HÄR finns det. Och så provade jag att göra äggröra på mandelmjölk. Det blev riktigt bra! Och så […]

  1. Kul att du gillade det!

 16. Elsa says:

  Tack för receptet! Går det att byta ut äppelcidervinäger mot något annat?

  1. citron

 17. Nina says:

  Hej! Ser ut som ett enkelt och gott bröd. En fråga. Kan man utesluta olja? Med vänlig hälsning, Nina

  1. ja

   1. ersätta men någon annan vätska menar jag.

 18. Lella Gislén says:

  Kan man utesluta honungen?

  1. ja.

 19. Mari says:

  Kan man byta ut rårismjölet mot något annat?

  1. ja, vitt rismjöl, hirsmjöl, majsmjöl kanske, durramjöl och mer teff borde funka…

 20. Hej! 🙂
  Jag blev mycket exalterad då jag fann detta recept eftersom jag äter glutenfritt, men inte tål majs- eller potatismjöl (vilket många recept som du garanterat vet innehåller). Prövade att baka detta, men tål inte fiberex. Jag läste någonstans att det gick att byta ut 0.5 dl fiberex mot 1 msk fiberhusk, så jag prövade det och hade då 2 extra msk fiberhusa. Gräddade brödet lite längre än den angivna tiden och lät det svalna helt innan jag skar i det, men tyvärr blev det degigt. 🙁 Vad tror du kan ha gått fel? Skulle det hjälpa att ha i mer chiafrön? Blanda mer? Låta jäsa 20 minuter? Helst skulle jag experimentera dag ut och dag in, men är student och har inte råd med många misslyckade bröd :/ Är verkligen jättetacksam för hjälp! Kram!

  1. Hej! Nej det går inte att ersätta fibrex med fiberhusk! Det är vad som har gått fel. att du gjort det. Har man för mycket fibehusk eller psylliumfröskal så blir det just degigt. Du kan byta fibrex mot havregryn eller boveteflingor. Lycka till.

   1. Ojdå! Dessa internettroll! 😉 Då ska här prövas igen! Tack så mycket för snabbt svar! 🙂

   2. Hej igen! 🙂 Eftersom jag hade kvar av samtliga ingredienser prövade jag att baka om brödet på nytt men med dem angivna 1.5 msk fiberhusk och 1 dl havregryn istället för fibrex (det är så spännande att baka!). Resultatet blev dock inte fullt så kladdigt, men fortfarande väldigt degigt 🙁 Vad kan tänkas gå snett? Vad skulle du råda mig att testa? Jag tycker att brödet håller ihop bra, ska jag pröva med ännu mindre fiberhusk? Smeten är finnig, ska jag pröva mindre vatten? Är åter väldigt tacksam för hjälp och råd! Kram!

    P.S. Jag är osäker på hur bra en ser, men jag tog i alla fall en bild för att visa hur det ser ut:
    https://cdn1.cdnme.se/668964/8-3/2016-10-12-1359_57fe2586e087c33577574fba.jpg

  2. Du ska inte ändra eller dra ned på olika ingredienser egentligen. Om du drar ned på fiberhusk så blir det blötare och kladdigare och brödet kommer inte att hålla ihop. Det blir ett skitbra bröd om man följer receptet med angivna ingredienser så jag föreslår att du provar det för att få en känsla för hur det ska vara. Fibrex går inte att byta ut egentligen… Jag var för snabb med det tipset. Man KAN det men med en del experimenterande. Kanske dubbla mängden havregryn. Men svårt att ge råd. Prova igen med angivna ingr.

 21. Marie says:

  Hej,
  Bröd med äppelcidervinäger får en väldigt mystisk doft….. dock inte haft i ngn brödkrydda då jag inte hade detta hemma. Någon annan som reagerat på detta?

 22. […] (en sorts gräs), har varit ett av mina främst använda mjöler i skafferiet den senaste tiden. Tefflimpan och mina nya Teff-frallor  har blivit […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: