Naturligt glutenfria lussekatter / saffransbröd

Glutenfri_Job_0196 2Nu är det snart jul igen och här kommer en liten julklapp till er alla i förväg! 🙂 Ett favoritrecept på glutenfritt saffransbröd utan mjölmixer (se nedan) direkt ur min och Susannes bok som kom ut i våras Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter. I boken finns ett helt kapitel med bara Baka Glutenfritt- matbröd, kakor, tårtor & desserter; Nilla Gunnarsson / Susanne Hovenäsjulrecept; så som gudomliga pepparkakor (sprödare och samtidigt fylligare i smaken än vanliga), rawa tryfflar, mjuk pepparkaka, vörtbröd osv…

Det här receptet på naturligt glutenfria lussekatter, ger en saftig glutenfri saffransdeg utan mjölmixer. Det betyder att saffransbrödet även är vetefritt! Degen är så fin i konsistensen att den går toppen att kavla, så gör gärna en fyllning och rulla fina saffransbullar.

När jag satte ihop detta recept så gjorde jag det med smak och konsistens som prio ett och två. Jag föredrar att bjuda på dessa eftersom att särskilda tillfällen som lucia och jul kommer en gång om året och då passar det att erbjuda något som alla kan äta!


Naturligt glutenfria lussekatter / saffransbröd

Ett måste till adventsfikat! Du kan dra ned mängden sötning om du vill.  Receptet är hämtat ur vår bok Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter. 

ca 25 st

50 g smör eller kokosolja
1 g saffran
1 tsk kardemummakärnor
700 g valfri mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 äggvita
100 g kokossocker/rårörsocker
0,5 tsk salt
200 g vitt rismjöl eller fullkornsrismjöl
100 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g fiberhusk
rismjöl till utbakning

Fyllning (till saffranssnurror
100 g mandelmjöl
150 g rumstempererat smör
85 g kokossocker eller råsocker
2 tsk kardemummakärnor (mortlade) eller 1/2 tsk vaniljpulver

Pensling
1 ägg

Garnering
ca 0,5 dl russin

Gör så här:

Stöt 1 tsk kardemumma fint i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranet och kardemumman. Vispa ihop jäst, mjölk ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm.
Blanda torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan under vispning. Använd elvisp, slev eller degblandare. Fortsätt att blanda någon minut.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 60 minuter beroende på temperatur i köket till ca 50% större storlek.
Töm ut degen på ett lätt (med rismjöl) mjölat bakbord och forma lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop till s-former. Prova först att rulla utan rismjöl och mjöla bara om det verkligen behövs. Placera ut på plåtar med bakplåtspapper.

Saffranssnurror: Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, kavla ut en rektangel av degen, ca 2 cm tjock och bred ut fyllningen jämnt över hela rektangeln. Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Låt jäsa i ca 35 minuter eller tills de svällt upp ordentligt.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda i 225 grader i ca 15–20 minuter beroende på saffransbrödens storlek.


jul-med-nillas-kitchen-2016För fler recepet utan gluten, mjölk och socker till jul, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen” här…

Annonser