Annonser

Chocolate Layer Cake ur boken Baka Glutenfritt (mjölkfri, utan vitt socker)

GlutenFri_141103_6794 3

Ho ho ho! En till liten julklapp till er alla från lilla mig. Receptet på denna naturligt glutenfria tårta, bakad utan mjölmixer kommer från vår bok BAKA GLUTENFRITT – Matbröd, kakor, tårtor och desserter. Boken innehåller flera julrecept men täcker bakverk för hela året och alla tillfällen. En riktigt bruksvänlig bok helt enkelt. Toppen som julklapp till bakintresserade, även till de som inte lever 100% glutenfritt.

Omslag BakaGlutenfrittDenna gång delar jag ett recept på en läcker tårta som verkligen passar till fest! Servera på julbordet, som lyxig fika-tårta eller som dessert. Det går även bra att servera tårtan på nyårsafton som avslutning på en fesåltid. Tårtan är så klart glutenfri men kan även göras helt mjölkfri och utan vitt socker.

Köp björnbären till tårtan frysta – de behåller formen och konsistensen bra efter att de har tinat.

Receptet ger en stor tårta, om du vill kan du göra en mindre tårta, baka då en tårtbotten istället för två i en mindre form (20 cm) som du delar på hälften. Tårtan räcker då till ca åtta bitar. Halvera då frosting och garnering. Tårtbottnarna, smörkrämen eller frostingen går bra att förbereda en dag i förväg och ska vara helt svala innan montering.

Chocolate Layer Cake (glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker)

ca 16 bitar

OBS! Välj om du vill göra tårtan med smörkräm eller helt mjölkfri med kokosfrosting. Se alternativen nedan i receptet. 

Tårtbotten (gör 2 st)

 • 5 ägg, separerade
 • 60 g agavesirap
 • 75 g smör eller kokosolja
 • 25 g kakao
 • ½ tsk vaniljpulver
 • 175 g hasselnötsmjöl

Gör så här:

 1. Du ska göra två bottnar, först den ena, sedan den andra eftersom smeten inte får plats i en vanlig stor bunke. Har du två lika stora formar som får plats i ugnen samtidigt kan du göra två smetar parallellt.
 2. Separera äggen. Placera äggvitorna i en stor bunke tillsammans med hälften av agavesirapen och vispa tills de är styva som till maräng, ca 3–5 minuter.
 3. Placera äggulorna i en separat bunke med resten av agaven och vispa hårt med elvisp i tills att det bildas en tjock och krämig konsistens (ca 3–5 minuter). Vispen ska lämna bandliknande spår när den lyfts. Smält smöret eller kokosoljan utan att det blir hett och blanda med äggulorna, lite i taget.
 4. Tillsätt halva mängden äggvitefluff till äggulevispet och blanda ut försiktigt.
 5. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig. Blanda försiktigt ut i smeten. Tillsätt resten av äggvitefluffet och vik väldigt försiktigt in det i smeten så att så mycket luft finns kvar som möjligt i smeten.
 6. Häll smeten direkt i formen (24 cm) och grädda i mitten av ugnen i 160 grader
 7. i ca 40 minuter.
 8. Ta ut kakan och skär längs kanterna med en vass kniv för att lossa den från formen, låt sedan svalna helt.
 9. Upprepa så att du har två tårtbottnar.
 10. Gör nu antingen smörkrämen eller kokos- och choklad frostingen beroende på vad du tycker om.

Smörkräm

 • 350 g smör
 • 300 g florsocker
 • 200 g choklad
 • 2 äggulor

Gör smörkrämen så här:

 1. Vispa smör och florsocker fluffigt i ca 7 minuter med elvisp.
 2. Smält chokladen och låt den svalna något, den ska vara precis ljummen. Häll sakta i chokladen i smörkrämen medan du vispar. Vispa sedan i äggulorna, en i taget. Ställ smörkrämen kallt.

Kokos- och chokladfrosting

 1. 150 g choklad
 2. 50 g kokosolja
 3. 500 g rumstempererad kokosgrädde (det fasta, vita från ca 2–3 förpackningar extra krämig kokosmjölk eller vanlig kokosmjölk)
 4. 50 g agavesirap

Gör så här:

 1. Smält choklad och kokosolja tillsammans över vattenbad. Se till att det inte blir för varmt utan precis bara smälter.
 2. Vispa ihop kokosgrädde och agavesirap och häll i den smälta chokladen under vispning. Fortsätt vispa till en jämn smet.

Fyllning och garnering

 • 500 g bär eller frukt t.ex. björnbär, blåbär, fikon eller körsbär.
 • riven mörk choklad
 • hackade hasselnötter
 • ätbara blommor (valfritt) t.ex. krysantemum, violer, ringblommor, rosor

Montera tårtan

 1. Bred ut hälften av smörkrämen eller frostingen över en av tårtbottnarna. Lägg på hälften av bären till fyllningen.
 2. Lägg på nästa tårtbotten och bred ut resten av smörkrämen eller frostingen och dekorera med resten av bären och eventuellt lite hackade hasselnötter, riven mörk choklad och ätbara blommor.

 

Annonser

 1. Tårtan ser HELT sagolik ut!! Och är det säkert också. Har förresten köpt er bok som julklapp till mig själv. Fin! Trevlig julhelg önskar jag dig!

 2. Ylva S

  Jag vispade äggvitorna i 40 min men ändå stelnade bara hälften. Jag förstår inte vad jag gjorde för fel. Bara en tårtbotten tog två timmar att göra färdigt! I och med det så jag hann inte göra klart tårtan till dagen efter som jag tänkt. Dessutom så blev den alldeles för låg och platt. Inte alls som på bilden. Lite besviken helt klart. Till nästa botten gör jag nog enligt något annat recept.

  • Veronica

   Hej Ylva, Här kommer tips för framtida maränger och smarriga chokladtårtor! 🙂 Se till att skålar och vispar är super-duper-noggrant rengjorda och torra (om det är minsta fett i skål eller på verktyg så reser sig inte äggvitorna oavsett hur länge du vispar) och börja med att vispa på låg hastighet tills de bildat skum. Om man kör på full hastighet direkt så kan de sega äggvitetrådarna slås sönder och det blr svårt att få fin och fluffig maräng. Lycka till!

 3. Michaela

  Hej
  Dottern har köpt boken i förra veckan och tänkte baka denna tårta och står helt handfallen för att i boken står inget om hur man skall använda smöret/kokosoljan. Lyckligtvis finns nätet men det kan väl inte vara meningen att man skall behöva en dator för att följa ett recept i en bok man har köpt, eller??!

 4. Fanny

  Bakade den här tårtan i somras! Oj vad god den blev!
  Jag kan rekommendera att man låter tårtan stå ett tag med frostingen på så att själva tårtbottnarna får ”safta” till sig, jag tyckte alltså att tårtan var ännu godare dag två.

  Mums!

  • Hej! Nja, chokladen hjälper fostingen att stelna och få tjock konsistens. Så nej. Du kankse kan uppfinna en frosting med kakao, riktigt fast kokosmjölk, någon msk kokolja och kakao. Men jag vågar inte ange proportioner. Du får prova dig fram!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: