Äggfritt Bröd Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

Teff-frallor naturligt glutenfritt

Ett nytt favoritbröd! Det går faktiskt inte att tro att de här saftiga och smakrika frallorna är helt glutenfria (utan mjölmixer såklart och vetefria). De naturligt glutenfria frallorna har alla härliga bra egenskaper man vill ha i ett fullkornsbröd som man äter till vardags – högt näringsinnehåll, fiberrikt, lätt att baka, segt och saftigt och fullt av smak!

Receptet är baserat på Teffmjöl, ett etiopiskt naturligt glutenfritt sädesslag (en sorts gräs) som har varit ett av mina främst använda mjöler i skafferiet den senaste tiden. Jag har sedan några år tillbaka använt mig av Jyttemjöl – Teff som finns i lite större påsar på den glutenfria hyllan i många välsorterade mataffärer. Läs mer om det underbara Teffmjölet här… vars kvaliteter påminner om finmalet rågmjöl tycker jag.

Teff-frallor naturligt glutenfritt1

Frallorna äter jag till frukost med t.ex. getost och ruccola på eller avokado, groddar och tomat. Tillsammans med t.ex. ett ägg står man sig riktigt, riktigt länge. Det här är nämligen ett extra mättande och drygt bröd. Tänk på det när ni överväger priserna på vissa specialmjöler – de är ofta väldigt dryga, späckade med näring och mättar både mer och längre tid!


Tips:
 • Jag fryser in mina frallor i halvor och kan ta ut dem och tina direkt i brödrosten.
 • Bröden håller sig i plastpåse i rumstemperatur i 3-4 dagar.
 • Du kan ersätta jästen (om du är känslig för jäst) med 2 tsk bikarbonat och 1 msk äpplecidervinäger. Blanda bikarbonaten med torra ingr. och vinägern med degvätskan. Kombinera ihop och låt svälla i ca 15 min. Ingen jäsning krävs. Forma sedan frallor och grädda.

Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

ca 10 st

OBS! Mycket viktigt: måtta noggrant – använd exakta mått. 

 • Jytteteff7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C
 • 2 msk olja, tex rapsolja eller smält kokosolja
 • 25 g jäst
 • 1,5 msk honung eller agave (uteslut eller tillsätt mer efter smak)
 • 0,5 dl linfrön
 • 2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
 • 3,5 msk t.ex. “fiberHusk” från Lindroos eller “Psyllim” från Finax (finmalt pulver, ej hela frön)
 • 0,5 dl nyponskalmjöl
 • 5 dl teffmjöl från t.ex. Jyttemjöl
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
Gör så här:

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. Låt stå och jäsa i 75-90 min. Tills att frallorna har jäst klart. Glutenfritt bröd jäser upp ca 30-50 %, inte till dubbel storlek som vetebröd. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.

(77) Comments

 1. Caroline says:

  Låter jättegott! Kan man ersätta nyponskalmjölet med något?

  1. Du kan utesluta det och ersätta med lite mer teff

 2. Serene says:

  Låter toppen men jag skulle utesluta linfröna. Cyanid ska vi vara rädda för innan vi vet vilka risker vi utsätter oss för speciellt de som idag har ont i muskler. Leder. Fibromyalgi. Eller inte får en diagnos.

  1. Marzena says:

   Värm helst upp linfrön innan konsumtion
   Linfröens giftiga egenskaper försvinner vid upphettning till 175-250 grader Celsius. Förutsatt att alla vätecyanidproducerande glykosider försvinner kan de sedan ätas i valfri mängd. Bakning är alltså den rekommenderade användningen för linfrön

   1. Låter bra med att få bort vätecyanidproducerande glykosider, men när vi värmet över 72 grader så förstör vi den nyttiga Omega3 fettet. Tror inte att de små mängder glykosider som detta bröd innehar gör någon större skada vad gäller cyanider. Bättre och viktigare att få i sig Omega3 fettet. Dessutom är jag som matforskare starkt skeptisk då man belyser ett ämne (Cyanid i detta fall) i en grönsak eller frö utan att beskriva dess hela sammanhang och funktion. Naturen är alltid i balans och har den skapat ett gift som har en viss uppgift, har den även nästan alltid ett motgift med i samma produkt. D.v.s. det som neutraliserar giftet finns även detta i samma växt. Även äkta havssalt har samma egenskaper, då ett äkta havssalt som inte rafinerats innehåller ca 92 mineraler och spårämnen i perfekt balans för allt levande på jorden. Där t.ex. natrium har förmågan att binda vätsak i kroppen och därmed öka det osmatiska trycket mendan samma havssalt har kalium som har motsatt effekt och minskar det osmatiska trycket. Och genom denna kombination kan kroppen alltid själv reglera blodtrycket etc…

   2. Tack Pierre! Intressant.

  2. Använd chiafrön istället, dra ned mängden något.

 3. Karlsson says:

  Detta måste jag verkligen testa. Men kan man byta ut till vanligt vetamjöl om man bara vill ha mjölkfri? 😊

  1. Nej 😀

 4. Lina Kinning says:

  Jösses, de här frallorna blev helt ljuvligt goda! Och galet lätta att göra. Tusen tack!

  1. Kul! Tack!

 5. Anneli says:

  Kan man byta ut nyponmjölet mot tex bovetemjöl?

  1. Du kan ersätta det med 3 msk teff och 2 tsk kakao eller carob (om du vill ha mörk färg)

 6. Hej. Jag har gjort dessa frallor två ggr och båda gångerna har de blivit platta. Jag vet inte vad jag gör för fel, jag har verkligen läst och gjort så exakt som jag kunnat. De har varit goda ändå och ätits upp men de blir inte lika höga som dina på fotot. Vad gör jag för fel? Mvh Leila

  1. Hej! Ja, då kan jag tänka mig att du använt fel psyllium? Man MÅSTE använda fiberHus eller finax Psyllium (pulver). Det går inte att ersätta med annan husk. Receptet är ett av de mest beprövade och det funkar! Så kontrollera att alla ingredienserna du använder är samma som i receptet.

   1. Veronica says:

    Aha, då är det därför mina också blev mer kompakta än dina! Funderade på vad jag kunde ha missat!🙂 (Goda ändå dock, speciellt rostade!) Då ska jag prova att ta dubbla mängden Psylliumhusk när jag bakar dem nästa gång. Jag har en påse ljust Teff som står och väntar och 1 fp jäst i kylen som behöver användas så därför tänkte jag göra din tefflimpa också. Det borde väl inte vara något problem att använda 25 g jäst och ljummet vatten ist. f. bikarbonat och äppelvinäger? Du tipsar om att man kan göra tvärtom då man inte vill använda jäst tänkte jag..?

    Tack för alla härliga recept! 🌸 😋

   2. Veronica, om dina blev kompakta – då ska du inte ha mer psyllium! Psylliumhusk och fiberhusk absorberar vätska och skapar konsisens. När det är för mycket så blir degen hårdare och när det är för lite blir degen lös- Köp rätt sort och följ receptet istället! 🙂 Läs mer här: https://nillaskitchen.com/2016/03/10/konsistensgivare-i-glutenfri-bakning/

   3. Veronica says:

    👍🏻 Då är det bäst att jag gör det. 😀 Brödrecept kan vara lite knepiga, speciellt glutenfria så de blir säkert som dina fina med FiberHusken. Vad tror du om att använda jäst i tefflimpan och hoppa över bikarbonat och äppelvinäger och bovetemjöl ist. f rismjöl? Vill gärna använda slut på min jäst. Annars så får jag gå på ditt originalrecept och köpa rismjöl. Tack för hjälpen!!

   4. Anna says:

    Hej
    Kan jag använda Renee Voltaires
    psyliumhusk?

   5. Veronica says:

    Hej Anna,

    Det funkar inte, åtminstone inte med samma mängd Psylliumhusk. (Möjligtvis om man tar mer.) Mina bröd blev platta. Fiberhusken är mer finmald och bröden jäste betydligt mer med Fiberhusk.

    Mvh
    Veronica

 7. Malin says:

  Kan man använda “Bovete och Teff-mjöl” från Semper?

  1. Vet inte! Känner inte till den produkten. 🙂

 8. sussi says:

  Följde receptet till punkt och pricka, vilket kanonrecept! Så himmelskt goda! Åt faktiskt ett bröd direkt efter att jag tagit ut dem ur ugnen (vet att det är “förbjudet” för glutenfria bröd 😉 ) Men det gick faktiskt ändå och så fantastiskt gott lite varmt och med en krispig skorpa 🙂 Tack för receptet!

  1. Kul! Tack 🙂

 9. Anette says:

  SUPERGOTT!!

 10. Tina says:

  Hej
  Är ny inom detta område och undrar om man kan byta ut havre/hirs mot något annat, annan mjölsort? Tål inget av dem.
  Tack för en fantasisk hemsida. Man blir verkligen inspirerad!

  1. Boveteflingor. Kul att du gillar sidan!

 11. Paulina says:

  Hej! Jag råkar ha en blandning stående av alla torra ingredienser till tefflimpan. Skulle jag kunna använda det att göra teff-frallor av? Hur mkt och vad skulle man kunna tillsätta då för att få ett bra resultat? Skulle kunna göra en limpa igen men tror jag “föråt” mig på det första gången jag bakade för det var så gott! 🙈
  Vore väldigt tacksam för svar 😊

  1. Hejsan! Jag vet inte om jag fattar vad du menar faktiskt… En blandning av mjölerna + fiberhusk? Om fiberhusk eller annan psylliumprodukt är med i blandningen så är det helt omöjligt att uppskatta. Annars kanske du kan räkna samman måtten och ersätta med din blandning. Men jag vågar inte lova något 🙂 Läs mer här: https://nillaskitchen.com/2016/03/10/konsistensgivare-i-glutenfri-bakning/

 12. Camilla says:

  Hej! Skulle gärna vilja prova receptet. Du skriver att det är viktigt ned exakta mått, själv bakar jag ofta efter vikt! Skulle vara fantastiskt att ha måtten i vikt istället! Mvh Camilla

  1. Camilla says:

   Tillägg: Tänker då mest på vikten av mjölet.
   Mvh Camilla

  2. Ja, jag väger oftast jag med men de flesta gillar inte det. Så jag har skapat ett recept med volymmått. Det är väl toppen om du måttar upp i vikt! Kör på det och dela gärna med dig!

 13. Jenny says:

  Hej! Precis dragit igång glutenfritt här hemma då 3-åringen fick diagnos för två v sen. Provade dessa idag men de blev så platta. Flöt ut under jäsningen å “sprack” i ytan. Kan de ha jäst “för länge” (ca 80-85 min) men de såg ut så redan efter ca en timma. Å i ugnen hände inget alls… Inget mer fluff liksom. Å jag mätte noga. 😉
  Jag får försöka igen antar jag.

  1. Hej! Tack! Det är garanterat någon ingrediens som är fel eller så har du måttat fel. Receptet fungerar och det finns ingen risk för att något av det du beskriver händer om ingredienserna är rätt och du har måttat noga och rätt. Nej det har inte med jäsningen att göra. Antagligen är det psylliumprodukten som är annorlunda? Läs mer här: https://nillaskitchen.com/2016/03/10/konsistensgivare-i-glutenfri-bakning/ Synd eftesom att det är ett toppenrecept så jag tycker verkligen du ska prova igen!

   1. Jenny says:

    Absolut ska d testas igen å nu hoppas jag att jag hittat den felande länken: Tog krossade linfrön istället för hela!! Annars skötte jag mig nog bra. 😉
    Tack för svaret!

   2. Ja gör det! Men krossade eller hela linfrön gör inte nån egentlig skillnad. Snarare är frågan om du använt rätt psylliumprodukt. Det ska vara finmald av de sorter jag har angett.

   3. Jenny says:

    Använde risentas psylliumhusk. Tar fiberhusk nästa gång å hela linfrön å håller tummarna! 🙂

 14. Madeleine says:

  Gjorde receptet men bullarna blev platta kan det vara för att jag tog psylliumhusk istället för fiberhusk??? Men är det inte detsamma???

  1. Hej! Ja, det är för att du har tagit psylliumhusk istället för fiberhusk. Båda är malt psylliumfröskal men olika fint vilket gör att man absolut inte kan ersätta med samma mängd! Jag vet att andra tipsar om det men skillnaden är jättestor! Man kan ersätta med psylliumhusk men måste då nästan dubbla mängden. http://nillaskitchen.com/2016/03/10/konsistensgivare-i-glutenfri-bakning/

 15. Lena Holm says:

  Hej! Har bakat dessa frallor nu 3ggr och dom är supergoda, alla i familjen älskar dom. Jag tillsatte lite mera frön och råriven morot. Bästa glutenfria brödet hittills, gillar din bok och skall prova mer ur den. 🙂

  1. Mums! Härligt att höra!

 16. Janne says:

  Hej Nilla!

  Jag skrev nyss i ett av dina andra recept om det gick att byta ut jästen mot bakpulver, då jag har Candida och jäst är förbjudet!
  Tack och lov stod det här att man kan köra med bikarbonat/äppelcidervinäger istället 🙂
  Men varför föredrar du dessa produkter framför bakpulver ?
  Måste man verkligen ha bikarbonat/äppelcidervinäger istället för just bakpulver ?

  Tacksam för svar och en eloge för att du har en sådan upplysande sida med fantastiska recept och tips 🙂
  Ps! Vi som har Candia skulle verkligen uppskatta ifall du kunde ta nämna om det går att byta ut jästen mot bikarbonat/vinäger eller bakpulver!

  Mvh
  Janne

  1. lizaidaelin says:

   Hej! För de med candida så är ju bikarbonat att föredra istället för både jäst och bakpulver. Men skulle du inte ha bikarbonat hemma så ta den dubbla mängden bakpulver istället. 🙂

  2. Hej Janne och ursäka sent svar. Det går bra att använda bakpulver. Vissa undviker citronsyra som finns i bakpulver så jag helgarderade mig och föreslog bikarbonat och äppelcidervinäger.

 17. Verkligen supergoda frallor Men det blev snabbt en stadig deg i början när man skulle vispa ihop degen, tog ca 3 sekunder, var det något jag missade? Kommer säkert att göra dessa igen hur som helst. Tack för ett bra recept.

  1. Kul att du gillade dem. Om de blev goda, saftiga och relativt luftiga så är allt som det ska.

 18. Liza says:

  Jag gjorde detta igår, med bikarbonat, och det blev sååå gott! Helt klart ett av de bästa glutenfria bröden jag har testat! Tack för receptet! 🙂

  1. Underbart! 🙂

 19. Tack! Lyckades äntligen baka glutenfritt bröd som inte blev platt.😄 Dessutom jättegoda!

 20. Anna says:

  Wow! Frallorna blev helt fantastiska! Tusen tack för alla recept som du delar med dig av!

  1. Underbart!

 21. Katarina says:

  Hej, går det att byta ut teffmjölet mot ex quinoamjöl, bovetemjöl och/eller lite durramjöl (eftersom det är vad jag har hemma :)). Tacksam för svar!
  /Katarina

  1. Det KAN funka. Vilka proportioner för allra bäst resultat vet jag inte. Men att ersätta med bovete och durra är inga problem. Quinoamjölet är lite annorlunda men det är möjligt att det funkar det med. Du kan iaf testa och det bör blir ett helt OK resultat.

 22. Katarina says:

  Tack för svaret, då ska här testas! 🙂

 23. Lovis says:

  Äter paleokost och där är tydligen inte teff “tillåtet”. Vet du varför?
  Skulle ändå vilja baka detta bröd för hittar inget dåligt om teff någonstans. Men kan jag använda bakpulver eller bikarbonat istället för jäst?

 24. Lovis says:

  Nu såg jag ovan att man kan använda äppelcidervinäger och bikarbonat! 🙂 Men hur mycket?

 25. Lovis says:

  Förlåt, känner mig nu jättedum, har letat i flera flera dagar efter mått på äppelcidervinäger och bikarbonat istället för jäst oh inser nu att det står högst upp på sidan här! Haha! Blindstyre var det här. Förstår att du inte orkar svara på det som redan står 😉

 26. Kristina Lund says:

  Tack för en superfin sida med m många underbara recept! Har bakat de här för andra ggn nu – instämmer med alla lovord – sååå goda!! Dock – den här gången flöt de nedersta 5 mm på varje bulle ut en aning på plåten i ugnen. Har exakt samma ingredienser som förra ggn bortsett från att jag då bytte ut ryponskalsmjölet mot teff, och nu tog jag 1/2 dl grovhackade solrosfrön i stället. Kan det bero på det? I så f – om jag vill ha solrosfrön i – hur kan jag göra då?

  1. Hallå! Va roligt att du gillar receptet. Vet inte om jag fattar vad du menar… 5mm? Det är ganska lite… Ja, alltså nyponskalmjöl har lite bindande egenskap, vilket även teff har. Men inte solrosfrön. Ersätt nyponskalmjölet med teff och tillsätt nötter, frön, russin, vad du vill. Linfrön, psylliumfrön och chiafrön är de enda frön med bindande egenskaper. Dessa kan du inte tillsätta utan att ändra receptet i övrigt på något sätt. Men alla andra sorter går bra.

   1. Kristina Lund says:

    Hej och tack för snabbt svar:)! Lite svårt att förklara men frallorna fick nästan formen av en hatt, dvs botten flöt ut lite och blev platt. Övre delen av frallorna blev bra. Nu har jag provsmakat och det mest troliga är att de nedersta 5 mm inte jäste/lyfte antagligen pga det du skriver. Nästa gång ska jag ta teff i st f nyponskalsmjöl och tillsätta solrosfrön utöver det – det blev god smak med solrosfrön och ytterligare lite crunch.

 27. Om jag väljer bikarbonat o äppelcidervinäger istället för jäst behöver de inte jäsa alls då efter utbak?

  1. Nej precis.

 28. Karin says:

  Hej, jag har ett teffmjöl hemma som är oöppnad. Det var bäst före datum 2015. Är det bara att slänga eller kan man använda det?

  1. Hör av dig till varumärket och fråga vad de säger.

 29. Anina says:

  Kan man använda dubbla mängden dvs 7 msk psylliumhusk (Risenta) istället? Läste dina tips om konsistensgivare där du skriver att “det krävs nästan dubbel mängd av den senare, grovmalda varianten för att ersätta den finmalda fiberhusken”.

  1. Prova med 35-40 gram, det borde funka! Jag vet inte vad det är i msk – tror mer än 7 msk….

  2. Anina says:

   Nu hittade jag svaret längre upp i kommentarerna: dubbel mängd är det som gäller 😉

   1. Anina says:

    Oj, missade ditt svar, ska testa med 35-40 gram 🙂

 30. Anina says:

  Ytterligare en fråga. Skulle man kunna byta ut hälften av teffmjölet mot en annan mjölsort t.ex. majs-, ris-, havre-, bovete- eller tapiokamjöl? Tycker mycket om majsmöl i bröd- och kakrecept, det brukar bli väldigt saftigt.

 31. Camilla says:

  Hej!
  För ett år sedan började jag baka dessa bullar och blev helt frälst. De blev perfekta direkt. På senare tid har jag fått problem och kan inte lyckas med dem! De jäser upp jättefint men i ugnen sjunker de ihop och som någon skrev i en tidigare kommentar “flyter ut” nertill. Färdiga ser de platta och degiga ut. Jag är supernoga med att mäta och använder rätt sorts fiberhusk. Har du någon aning om vad jag kan göra för fel? Det konstiga är ju att de blev bra i början. Måste bara få rätt på det!

 32. Hej

  Är nyponpulver och nyponskalmjöl samma sak?
  Om man ersätter jäst med bikarbonat o äppelcidervinäger blir resultatet syrligare då?

  Mvh

  Linda

 33. Marika Clareus says:

  Hej, går det att utelämna nyponmjölet och i så fall vad kan jag ersätta det med?

  Med vänlig hälsning,
  Marika

 34. Sara says:

  Älskar din sida och dina böcker! Om jag vill göra dessa med surdeg, hur går jag tillväga för att ersätta jästen (eller bakpulvret)?

 35. Silja says:

  Tack för ett grymt recept! Hade bara 4 dl teff hemma o ersatte resten med rismjöl. Istället för nyponskalmjöl tog jag rismjöl och carob och så körde jag med torrjäst enligt allmänna instruktioner och det blev kanon. Runda höga bullar med frasig skorpa och mjuk insida. 😃

 36. […] varit ett av mina främst använda mjöler i skafferiet den senaste tiden. Tefflimpan och mina nya Teff-frallor  har blivit […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: