Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

Teff-frallor naturligt glutenfritt

Ett nytt favoritbröd! Det går faktiskt inte att tro att de här saftiga och smakrika frallorna är helt glutenfria (utan mjölmixer såklart och vetefria). De naturligt glutenfria frallorna har alla härliga bra egenskaper man vill ha i ett fullkornsbröd som man äter till vardags – högt näringsinnehåll, fiberrikt, lätt att baka, segt och saftigt och fullt av smak!

Receptet är baserat på Teffmjöl, ett etiopiskt naturligt glutenfritt sädesslag (en sorts gräs) som har varit ett av mina främst använda mjöler i skafferiet den senaste tiden. Jag har sedan några år tillbaka använt mig av Jyttemjöl – Teff som finns i lite större påsar på den glutenfria hyllan i många välsorterade mataffärer. Läs mer om det underbara Teffmjölet här… vars kvaliteter påminner om finmalet rågmjöl tycker jag.

Teff-frallor naturligt glutenfritt1

Frallorna äter jag till frukost med t.ex. getost och ruccola på eller avokado, groddar och tomat. Tillsammans med t.ex. ett ägg står man sig riktigt, riktigt länge. Det här är nämligen ett extra mättande och drygt bröd. Tänk på det när ni överväger priserna på vissa specialmjöler – de är ofta väldigt dryga, späckade med näring och mättar både mer och längre tid!


Tips:
 • Jag fryser in mina frallor i halvor och kan ta ut dem och tina direkt i brödrosten.
 • Bröden håller sig i plastpåse i rumstemperatur i 3-4 dagar.
 • Du kan ersätta jästen (om du är känslig för jäst) med 2 tsk bikarbonat och 1 msk äpplecidervinäger. Blanda bikarbonaten med torra ingr. och vinägern med degvätskan. Kombinera ihop och låt svälla i ca 15 min. Ingen jäsning krävs. Forma sedan frallor och grädda.

Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

ca 10 st

OBS! Mycket viktigt: måtta noggrant – använd exakta mått. 

 • Jytteteff7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C
 • 2 msk olja, tex rapsolja eller smält kokosolja
 • 25 g jäst
 • 1,5 msk honung eller agave (uteslut eller tillsätt mer efter smak)
 • 0,5 dl linfrön
 • 2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
 • 3,5 msk t.ex. ”fiberHusk” från Lindroos eller ”Psyllim” från Finax (finmalt pulver, ej hela frön)
 • 0,5 dl nyponskalmjöl
 • 5 dl teffmjöl från t.ex. Jyttemjöl
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
Gör så här:

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. Låt stå och jäsa i 75-90 min. Tills att frallorna har jäst klart. Glutenfritt bröd jäser upp ca 30-50 %, inte till dubbel storlek som vetebröd. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.

Annonser