Äggfritt Bröd Detox Glutenfritt Surdeg Vegan/Växtbaserat

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra!

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra!

Det här har jag velat prova en längre tid – glutenfritt surdegsbröd gjord på hel bovete. Det visade sig vara det absolut enklaste sättet att göra surdegsbröd som jag har provat. Det krävs ingen glutenfri surdegsgrund/surdegsstart eller särskilda ingredienser utan det här kan vem som helst ge sig på direkt! Du gör bara smeten till brödet och låter den jäsa av sig själv – utan tillsatt surdegskultur. Det funkar ändå!


Tillägg, 2 juni 2016: Det här brödet är tydligen den enda bröd Professor Stig Bengmark bakar och äter. 🙂 Med anpassad tillagningstid och temperatur. Läs mer på Food Pharmacy som delat hans version av receptet  här…


Ingredienserna är få (inga extra konsistensgivare behövs) och instruktionerna enkla. Vem som helst kan göra naturligt glutenfritt surdegsbröd! Det blir ett rejält fullkornsbröd med mycket smak av bovete. Ett riktigt hälsobröd!

Det blir saftigt, näringsrikt, basbildande och eftersom att det är surdegsbakat så gör det att kroppen bättre kan ta upp mineralerna i brödet. Dessutom sker några härliga kemiska processer under surdegsjäsningen som t.ex “äter upp” fytinsyran i hela fröer och sädesslag och gör de mer lättsmälta. I surdegen bildas också ättiksyra som hämmar mögelbildning i brödet vilket gör surdegsbröd mer hållbart. Limpan håller sig saftig i rumstemperatur ända tills att den möglar…

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra 1

OM BOVETE: Bovete har ingenting med vete att göra utan det är en naturligt glutenfri ört. Men bovetets egenskaper liknar sädesslagen mer än de flesta andra glutenfria mjöl-alternativ. Bovetemjöl är ett fantastiskt glutenfritt fullkornsmjöl som man kan använda till det mesta i glutenfri bakning och matlagning. Andra fördelar med bovete är att det är lättsmält och rikt på t.ex. B-vitaminer och magnesium. Bovete är dessutom i sig basbildande i kroppen till skillnad från de traditionella sädesslagen som är lätt syrabildande.

Surdegslimpa med hel bovete

 • 4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning
 • 5-6 dl vatten
 • 2 msk chiafrön eller krossade linfrön
 • 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
 • 1 tsk salt

Valfritt:

 • 1 msk honung
  1/2 tsk brödkryddor

Viktigt att tänka på nr 1 (rengöring och bakterier)

Allt som kommer i kontakta med degen ska vara extra rent men också kemikaliefritt – det vill säga från sådant som kan komma från rengörings- och diskmedel. Om redskapen är smutsiga eller har rester av bakteriedödande ämnen på sig så kan fel sorters bakterier få fäste i degen (istället för de goda surdegskulturerna). Om fel bakterier får fäste i degen så luktar den inte friskt syrligt när den jäst några timmar utan skarpt som ättika. Den jäser heller inte upp och bubblar som den ska. Om rätt bakterier inte fått fäste från början så går det tyvärr inte att rädda utan man måste börja om. Du märker det om degen efter 24 h inte rest sig alls och luktar obehagligt surt.

Om degen inte visat tecken alls på att jäsa upp efter 12-16 timmar kan man hjälpa processen genom att ställa limpan varmt. Antingen ställ in limpformen i jäsugn eller så kan du värma ugnen till 40°C, stäng sedan av den helt och ställ varsamt in den jäsande limpan övertäckt med fuktad bakduk i den varma ugnen. Stäng ugnsluckan och låt stå under några timmar. 

Om degen inte fått fart inom 36 h trots att du gett den extra värme så har antagligen fel bakterier fått fart i degen och då går den inte att rädda. Man måste börja om. 

Viktigt att tänka på nr 2 (konsistens)

Dosera vattnet till degen försiktigt innan du mixar den. Konsistensen ska vara mycket tjock och klibbig – den ska inte vara fytande. Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Gör så här

Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten. Lägg sedan det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. OBS! Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Tillsätt chiafrön och mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet. Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill och blanda. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.

Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form (kyld eller sval) eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. För över smeten i formen, jämna till ytan med baksidan av en slev och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under ca 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ytterligare ett halvt dygn (sammanlagt 36 h) tills att brödet jäst upp. Hantera formen varsamt när du sätter det i ugnen. Grädda i 225°C i ca 60 minuter långt ned i ugnen. Det går bra att sänka temperaturen och baka under längre tid. Låt limpan svalna på galler under bakduk.

(71) Comments

 1. Susanne says:

  Det låter ju otroligt enkelt. Måste prövas :).
  Jag gillar att ha frön i bröd t.ex. solrosfrö och pumpafrö. Går det att ha i det ?

  1. Säkert.

 2. Lina says:

  Ser jättefint ut!! Hur mixade du bovetet, i en matberedare?

 3. Bakade brödet igår Det blev supergott och hur enkelt som helst att göra! Jag bjöd arbetskamraterna på brödet och det gick hem! De brukar få gissa ingredienserna men här gick de bet! Tack för underbara recept!

  1. Kul! 🙂

 4. Helene Fransson says:

  Hej, tack för alla underbara recept du bjuder på! 🙂 Detta måste jag bara pröva.
  Jag råkar ha krossad bovete hemma. Funkar det?

  Helene

  1. 🙂 Har inte provat så jag vet inte.

 5. Janina says:

  Nu ser jag varför mitt bröd misslyckades. Sparade receptet innan du skrev till chiafrön/linfrön. Inte konstigt det inte blev klart/höll ihop. Aja bättre lycka nästa gång😂

  1. Det funkar även utan chiafrön!

   1. Janina says:

    Okej för mej var det alldeles rinnigt och blev inte klart. Omgång 2 i ugnen nu ser mkt bättre ut😀

 6. Elin says:

  Innehåller inte bovete något ämne som man bör skölja bort? Kan man koka bort det innan?

  1. Nej man kan inte koka bort det. Eller, jo men då kan man inte baka med det sen 🙂 Autolysen – surdegsjäsningen brukar ta kål på diverse gifter men jag kan inte svära på det. Men du kan använda krossat bovete istället om du är orolig. Då vet jag iofs inte om proportionerna blir exakta.

 7. Supergott bröd! Det var ju så himla enkelt att göra också, bara älskar sådana recept!! Jag gjorde tvärtom, blötläggning på morgonen och sen mixa när jag kom hem på kvällen och gräddade nästa kväll 🙂

  1. Toppen!

 8. theresiawikstrom says:

  Men åh vilket genialt recept!! 😍

  1. 😀

 9. Helt bovete? Det ska väl efter blötläggning sköljas noga för att bli av med fagopyrinen som är giftig. Men det är väl bara att fylla upp med nytt vatten? Låter iaf enkelt o gott o ja ska testa 🙂

  1. Nja, man sköljer isf bort en del stärkelse och slem-ämnen som hjälper brödet att hålla ihop. Använd krossat bovete istället om du känner dig mer bekväm med det.

   1. Jag la helt bovete i blöt över natten och sen sköljde det som jag brukar. Brödet höll ihop bra men smakade tyvärr inte alls bra.

 10. Linnea says:

  Låter ju som en helt fantatsikst recep! Men blir också lite fundersam på det där med bovetet och att det normalt måste sköjas i hett vatten väl?

  1. Ganska säker på att allt försvinner under autolysen – surdegsjäsningen.

 11. Anna says:

  Ska det blötläggas i rumstemperatur eller kylskåp?

  1. Det spelar inte jättestor roll men det går bra i rumstemperatur.

 12. Hej!
  Har precis testat detta och det blev väldigt gott, men brödet (som jäste upp fint under natten) sjönk ihop rejält i ugnen. Är det mest troligt att jag gräddade det för länge (60 min, men jag har märkt att rätt gräddningstid varierar från ugn till ugn) eller att degen var för lös (jag hällde på extra vatten så det precis täckte bovetet…och då blev det inte en tjock gröt utan väldigt rinnigt)? Testar gärna igen för det här lät som ett perfekt bröd för mig, men tacksam för råd så att jag inte gör om mitt/mina misstag!

  1. Löste problemet genom att lägga aluminiumfolie på brödet i ugnen de första 50 minuterna (och inte hälla på mer vatten efter blötläggningen även om det inte täcker bovetet på morgonen). Att jag hällde hela satsen i en form snarare än två efter första försöket hjälpte nog också. Har gjort brödet flera gånger sedan dess och det blir alltid perfekt. Tack för ett nytt favoritrecept!

   1. Super att det löste sig! Kul att du gillar receptet! Jag tror också att anledningen att brödet sjönk ihop är att det var för blött…

 13. Marie Sandell says:

  Låter fantastiskt!
  En undran: Ska man som vanligt när det gäller bovete ska skölja kornen med hett vatten innan man följer resten av receptet?
  Med vänlig hälsning,
  Marie

  1. Jag sköljde bovetet i hett vatten innan blötläggningen och det jäste utmärkt ändå!

   1. Toppen! Bra att veta! Tack!

 14. Pia says:

  Kan man använda bovetemjöl?

  1. Vet inte! Men det kan funka. Prova om du vill.

 15. elindstedt says:

  Hej Mitt bröd jäste inte alls och var alldeles blött och grått inuti. Var gick det fel?

  1. Grått blir det – men att det inte har jäst måste bero på att bakterierna inte börjat växa och ta fart. Man kan se på limpan i formen att det har höjt sig när det har jäst. Man kan låta det stå i upp till 36 timmar. Har det inte jäst efter det så kan rätt sorts bakterier tyvärr inte ha fått fäste att växa. Då får man börja om…

 16. Marita Holmberg says:

  Skall det blötläggas i rumstemperatur eller kylskåp

  1. Johanna says:

   Står ju i rumstemperatur.

 17. Marita Holmberg says:

  Tack för det , det står att det ska jäsa i rumstemperatur, men ingenting om blötläggningen. Efter experiment har jag kommit underfund med att det ska svälla i rumstemperatur. Det blev inte så dumt ändå, men nog är det godare med den sura smaken, då är den jättegod. Tack för att du svarade mig . Marita från Åland

  1. Hej! Som jag nyss skrev ovan så spelar det inte jättestor roll om blötläggningen sker i kyl eller i rumstemperatur. Men jag brukar köra rumstemperatur! Kul att du gillar brödet! 🙂

 18. Rebecka says:

  När tillsätter man chia- eller linfröna??

  1. Innan det mixas till en deg.

 19. Mia says:

  Hej Nilla,
  Slängde ihop degen i torsdagskväll, ner i brödformen på fredag runt 14:00.
  Min tanke var att grädda brödet under lördagen, men annat kom i vägen och nu på söndagen upptäckte jag brödformen..! 🙈
  Är det bara att slänga? Eller vågar man testa att grädda och smaka..?
  Väldigt tacksam för svar 😊

  1. Hej! Nu är det för sent antar jag för mitt svar 🙂 men iallafall: man kan se om det kommer att gå att grädda eller inte. Surdegen jäser upp precis som en vanlig deg (bara lite mindre) och när det har jäst för länge så kollapsar degen ihop igen. Då är degen “överjäst” och det går inte att rädda. Har degen inte kollapsat/sjunkit ihop så är det bara att grädda.

   1. Mia says:

    Tack ändå, Nilla, att du tog dig tid. Jag testade att grädda den, men tyckte den luktade väldigt skarpt, även efter gräddning. Bovete luktar ju lite speciellt men detta var en väldigt frän lukt. Jag gör om och gör rätt! Förhoppningsvis 😊

 20. Elisabeth says:

  Jäste fint men sjönk ihop litet i ugnen
  Kan man inte ha i litet jäst???
  Med vänlig hälsning,
  Elisabeth

 21. Elin says:

  Det var gott! Kan man laga på lägre temperatur och längre tid tror du? Helst under 160 grader. .

 22. Sofia says:

  Ska göra ett försök men har bara en liten fråga: vad använder du när du mixar ihop bovetet med fröna? Har det väldigt begränsat med utrustning i köket. I princip en stavmixer och en mycket kraftig mixer för smoothies och soppor.

  1. Det funkar med både stavmixer och blender. Jag har nog använt min blender. När bovetet är blötlagt så är det inte så svårt att mixa det… så det funkar nog med stavmixern.

 23. tack för ett underbart bröd ! har provat att ersätta en del av bovetet med quinoa ,jäsningen då blev lite mer explosiv men funkade utmärkt .testat med solros och pumpakärnor och med hampafrön och med svarta sesamfrön då fick brödet en fin mörk färg .

  1. Underbart! Tack för feedback!

 24. Jessica Uhlin says:

  Nu har jag provat göra detta bröd men misslyckats båda gångerna. Bakar ofta glutenfritt bröd å det går bra men detta bröd, näää! Vad är det som är enkelt? Brödet fastnade i formen å kom ut som en enda trasig kaka…. Trist.

  1. Nämen va synd. Det här brödet har ju blivit mångas favorit! Det enda som slår mig är att du kan ha använt för mycket vatten och att du kan göra degen/smeten mindre blöt nästa gång. Jag har beskrivit konsistensen på smeten/degen så noga jag kan! Läs igen och tänk efter om det kan bero på hur du tolkat receptet. Det är ju inte exakt – vattenmängden måste man uppskatta eftersom att bovetet suger upp olika. Det är därför jag skrivit att man kan börja med en mindre mängd vatten, mixa och sedan tillsätt lite mer om det skulle behövas. Att brödet fastnar i formen kan bero på din form eller hur du oljar formen – svårt att veta! Kall kokosolja i fast form är mitt bästa tips att smörja formen med som jag säger i receptet.

   1. Marita Holmberg says:

    Sätter bakplåtspapper i formen. Funkar bäst för mig

 25. Boel says:

  Underbart recept! Har stängt temperaturen och gräddar längre. Gräddade fyr timmar i 125 grader. Brödet blev ännu saftigare. Ljuvligt!

  1. Va roligt! Tack för feedback!

 26. Annette says:

  Bakplåtspapper annars fastnar brödet och längre tid i ugnen men vilket supergott bröd!! Det bästa glutenfria som jag har hittat. Älskar det!

 27. Marita Holmberg says:

  Använder bra 5dl. Vatten eljest blir det för mycket vattenl

 28. Misslyckats tre gånger i rad med detta bröd nu. Det luktar liksom illa (typ surt) efter jäsning, sist gjorde jag misstaget att sätta in det i ugnen ändå, och hela köket luktade skunk. Det blev toppen första gången jag gjorde det så jag vill gärna förstå vad som blir tokigt. Någon annan som har samma problem?

  1. Hejsan! Tusen tack för feedback! 🙂 Ja, då har helt enkelt fel sorts bakterier fått fäste i smeten från början. Jag har varit med om det också och det är just den fräna ättikslika doften man känner då – inte en frisk syra som det ska lukta. Det ÄR en känslig process.
   Alla försiktighetsåtgärder som man tar vid “vanlig” surdegsjäsning bör iakttas men extra noggrant med surdegsjäsning. Tex mycket rena kärl och verktyg – även väl sköljda så att alla kemikalier (som skulle kunna döda bakterier) är borta. Degen ska täckas men det bör komma in lite syre – kan den ha varit innesluten för syrefattigt? Eller tvärt om fått stå för öppet?

 29. Ana says:

  Hej!vilket bra recept! jag hade bovetet nu i blöt under natten och upptäckte precis att på det paketet som jag hade i skåpet står “kan innehålla spår av gluten” Jag är under utredning för celiaki och undrar om det kan vara något att oroa sig för. Tror du att om det skulle finnas spår gluten skulle det brytas ner också med jäsningen? vet du om nedbruten gluten är ok för glutenintoleranta?
  Tack så mycket!

  1. Va härligt att du gillar recpetet! 🙂 Tack. Om du är under utredning för celiaki så lyder oftast rek att fortsätta att äta gluten under den tiden. Jag tycker att du snarast ska höra av dig till din läkare eller mottagningen du går till för att få svar hur du ska äta under tiden du utreds.

   Gluten bryts inte ned under jäsning. Om har man celiaki så är det individuellt hur pass känslig man är för spår. Vissa kan äta produkter med “spår av” – vissa reagerar kraftigt på små spår. Men det är medicinska frågor som du ska ta med din läkare.

   1. Ana says:

    Hej!tack för snabbt svar!jag fick faktiskt välja om att antingen äta gluten under 6 veckor eller ingen gluten under 6 månader och jag valde det sista. Det kanske är klokt att inte riskera nu när jag är så nära slutet.Tack ändå för ditt råd!

 30. Cecilia says:

  Fungerar det att byta ut bovetet mot teff, amaranth eller hirs?

 31. Marthina says:

  Hej! Detta recept ska jag prova! Låter jättegott, enkelt och nyttigt. 🙂

  Men jag undrar en sak angående fytinsyran. Är du säker på att fytinsyran bryts ner under jäsningsprocessen? Vad jag vet så är det ämnet fytas som är det som bryter ner fytinsyran och fytas är känsligt för värme. Så om man häller kokande vatten över bovetet innan man blötlägger/jäser så finns ju risk att fytaset har förstörts av värmen, och därmed finns inget fytas som kan bryta ner fytinsyran.
  Eller är det annorlunda med jäsning än med blötläggning? Även om fytaset inte finns kvar så menar du att jäsningen i sig bryter ner fytinsyran?

  Mvh
  Marthina

 32. Jenny says:

  Bovete skiljer sig mot sädesslagen då bovete är en ört och innehåller inte fytinsyra, däremot fagopyrin som är allergiframkallande. Fagopyrinet förstörs genom värmebehandling. Här finns lite info, om än bara wikipedia. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bovete. Jag skulle skölja bovetet i hett vatten innan jag blötlade det om jag bakade brödet.

 33. Hej. Jag har gjort detta b röd flera ggr förut och gillar det. Men nu funderar jag på att slänga i en påse Santa Maria Vörtmix. Tror du det funkar? Och lite russin. Jag är inte glutenkänslig så jag kan ta att det är malt i den blandningen. Jag tänker mer på om det passar till bovetesmaken.. Men det är väl subjektivt förstås. Kanske bara att testa. Annars tack för detta goda recept.

 34. Antonia says:

  Hej!
  Låter som ett fantastisk bröd, har en sats på gång! Jag undrar om det går att ha i någon typ av grönsak? Exempelvis zucchini eller broccoli?Några tips på vad jag ska tänka på då?
  Tack för svar🙏

  / Antonia

 35. Emma says:

  Hej Nilla, jag har i flera år bakat din surdegslimpa med bovete, teff, rismjöl, psylliumfröskal och nyponpulver och hela familjen älskar det. Nu har jag efter en flytt tappat bort receptet. Var hittar jag det? Tack på förhand.

 36. […] Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra! […]

 37. Hej! Jag undrar om det går att göra samma bröd på hela korn från ris eller durra? Skulle gärna vilja göra ett surdegsbröd på råris, för att få ett risbröd rikt på zink, med låg halt av arsenik ( om man blötlägger ris försvinner stora mängder av arsenik från riset vad jag förstått) jag provade själv att göra ett bröd på råris enligt samma princip som ovan, bytte dock ut blötläggningsvattnet mot nytt vatten. Det blev tyvärr inte så jättbra.. jäste dåligt.. var också svårt att mixa sönder riskornen.. kanske var det som blev fel. Jag är dock ingen bakexpert, så tänkte därför höra med dig om du kanske kan få till ett sådant bröd? och kanske komma med lite tips och trix. Tack för en mycket bra sida annars! Med vänlig hälsning! Sanna

  1. Hej! Ris förstår jag att du haft problem med… det är för hårt osv. Det jag vet funkar itsället för bovete är hel havre. Har inte testat något annat men skulle tro att det inte funkar med annat än bovete och havre.

 38. […] Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra! […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: