Nilla's Kitchen

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra!

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra!

Det här har jag velat prova en längre tid – glutenfritt surdegsbröd gjord på hel bovete. Det visade sig vara det absolut enklaste sättet att göra surdegsbröd som jag har provat. Det krävs ingen glutenfri surdegsgrund/surdegsstart eller särskilda ingredienser utan det här kan vem som helst ge sig på direkt! Du gör bara smeten till brödet och låter den jäsa av sig själv – utan tillsatt surdegskultur. Det funkar ändå!


Tillägg, 2 juni 2016: Det här brödet är tydligen den enda bröd Professor Stig Bengmark bakar och äter. 🙂 Med anpassad tillagningstid och temperatur. Läs mer på Food Pharmacy som delat hans version av receptet  här…


Ingredienserna är få (inga extra konsistensgivare behövs) och instruktionerna enkla. Vem som helst kan göra naturligt glutenfritt surdegsbröd! Det blir ett rejält fullkornsbröd med mycket smak av bovete. Ett riktigt hälsobröd!

Det blir saftigt, näringsrikt, basbildande och eftersom att det är surdegsbakat så gör det att kroppen bättre kan ta upp mineralerna i brödet. Dessutom sker några härliga kemiska processer under surdegsjäsningen som t.ex ”äter upp” fytinsyran i hela fröer och sädesslag och gör de mer lättsmälta. I surdegen bildas också ättiksyra som hämmar mögelbildning i brödet vilket gör surdegsbröd mer hållbart. Limpan håller sig saftig i rumstemperatur ända tills att den möglar…

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra 1

OM BOVETE: Bovete har ingenting med vete att göra utan det är en naturligt glutenfri ört. Men bovetets egenskaper liknar sädesslagen mer än de flesta andra glutenfria mjöl-alternativ. Bovetemjöl är ett fantastiskt glutenfritt fullkornsmjöl som man kan använda till det mesta i glutenfri bakning och matlagning. Andra fördelar med bovete är att det är lättsmält och rikt på t.ex. B-vitaminer och magnesium. Bovete är dessutom i sig basbildande i kroppen till skillnad från de traditionella sädesslagen som är lätt syrabildande.

Surdegslimpa med hel bovete

 • 4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning
 • 6 dl vatten
 • 2 msk chiafrön eller krossade linfrön
 • 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
 • 1 tsk salt

Valfritt:

 • 1 msk honung
  1/2 tsk brödkryddor

Gör så här:

OBS! Det är viktigt att använda helt rena redskap. Även väl sköljda! Allt som kommer i kontakta med degen ska vara extra rent men också kemikaliefritt – det vill säga från sådant som kan komma från rengörings- och diskmedel. Om redskapen är smutsiga eller har rester av bakteriedödande ämnen på sig så kan fel sorters bakterier få fäste i degen (istället för de goda surdegskulturerna). Då luktar den inte friskt syrligt när den jäst några timmar utan skarpt som ättika. Den jäser heller inte upp och bubblar som den ska. Om rätt bakterier inte fått fäste från början så går det tyvärr inte att rädda utan man måste börja om. Du märker det om degen efter 24 h inte rest sig alls och luktar obehagligt surt.

Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten. Lägg sedan det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. OBS! Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Tillsätt chiafrön och mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet. Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill och blanda. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.

Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form (kyld eller sval) eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under ca 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ytterligare ett halvt dygn till tills att brödet jäst upp. Hantera formen varsamt när du sätter det i ugnen. Grädda i 225°C i ca 60 minuter långt ned i ugnen. Det går bra att sänka temperaturen och baka under längre tid. Låt limpan svalna på galler under bakduk.

Annonser

58 comments

 1. Susanne

  Det låter ju otroligt enkelt. Måste prövas :).
  Jag gillar att ha frön i bröd t.ex. solrosfrö och pumpafrö. Går det att ha i det ?

 2. Bakade brödet igår Det blev supergott och hur enkelt som helst att göra! Jag bjöd arbetskamraterna på brödet och det gick hem! De brukar få gissa ingredienserna men här gick de bet! Tack för underbara recept!

 3. Helene Fransson

  Hej, tack för alla underbara recept du bjuder på! 🙂 Detta måste jag bara pröva.
  Jag råkar ha krossad bovete hemma. Funkar det?

  Helene

 4. Janina

  Nu ser jag varför mitt bröd misslyckades. Sparade receptet innan du skrev till chiafrön/linfrön. Inte konstigt det inte blev klart/höll ihop. Aja bättre lycka nästa gång😂

  • Nej man kan inte koka bort det. Eller, jo men då kan man inte baka med det sen 🙂 Autolysen – surdegsjäsningen brukar ta kål på diverse gifter men jag kan inte svära på det. Men du kan använda krossat bovete istället om du är orolig. Då vet jag iofs inte om proportionerna blir exakta.

 5. Supergott bröd! Det var ju så himla enkelt att göra också, bara älskar sådana recept!! Jag gjorde tvärtom, blötläggning på morgonen och sen mixa när jag kom hem på kvällen och gräddade nästa kväll 🙂

 6. Helt bovete? Det ska väl efter blötläggning sköljas noga för att bli av med fagopyrinen som är giftig. Men det är väl bara att fylla upp med nytt vatten? Låter iaf enkelt o gott o ja ska testa 🙂

 7. Linnea

  Låter ju som en helt fantatsikst recep! Men blir också lite fundersam på det där med bovetet och att det normalt måste sköjas i hett vatten väl?

 8. Hej!
  Har precis testat detta och det blev väldigt gott, men brödet (som jäste upp fint under natten) sjönk ihop rejält i ugnen. Är det mest troligt att jag gräddade det för länge (60 min, men jag har märkt att rätt gräddningstid varierar från ugn till ugn) eller att degen var för lös (jag hällde på extra vatten så det precis täckte bovetet…och då blev det inte en tjock gröt utan väldigt rinnigt)? Testar gärna igen för det här lät som ett perfekt bröd för mig, men tacksam för råd så att jag inte gör om mitt/mina misstag!

  • Löste problemet genom att lägga aluminiumfolie på brödet i ugnen de första 50 minuterna (och inte hälla på mer vatten efter blötläggningen även om det inte täcker bovetet på morgonen). Att jag hällde hela satsen i en form snarare än två efter första försöket hjälpte nog också. Har gjort brödet flera gånger sedan dess och det blir alltid perfekt. Tack för ett nytt favoritrecept!

 9. Marie Sandell

  Låter fantastiskt!
  En undran: Ska man som vanligt när det gäller bovete ska skölja kornen med hett vatten innan man följer resten av receptet?
  Med vänlig hälsning,
  Marie

  • Grått blir det – men att det inte har jäst måste bero på att bakterierna inte börjat växa och ta fart. Man kan se på limpan i formen att det har höjt sig när det har jäst. Man kan låta det stå i upp till 36 timmar. Har det inte jäst efter det så kan rätt sorts bakterier tyvärr inte ha fått fäste att växa. Då får man börja om…

 10. Marita Holmberg

  Tack för det , det står att det ska jäsa i rumstemperatur, men ingenting om blötläggningen. Efter experiment har jag kommit underfund med att det ska svälla i rumstemperatur. Det blev inte så dumt ändå, men nog är det godare med den sura smaken, då är den jättegod. Tack för att du svarade mig . Marita från Åland

  • Hej! Som jag nyss skrev ovan så spelar det inte jättestor roll om blötläggningen sker i kyl eller i rumstemperatur. Men jag brukar köra rumstemperatur! Kul att du gillar brödet! 🙂

 11. Mia

  Hej Nilla,
  Slängde ihop degen i torsdagskväll, ner i brödformen på fredag runt 14:00.
  Min tanke var att grädda brödet under lördagen, men annat kom i vägen och nu på söndagen upptäckte jag brödformen..! 🙈
  Är det bara att slänga? Eller vågar man testa att grädda och smaka..?
  Väldigt tacksam för svar 😊

  • Hej! Nu är det för sent antar jag för mitt svar 🙂 men iallafall: man kan se om det kommer att gå att grädda eller inte. Surdegen jäser upp precis som en vanlig deg (bara lite mindre) och när det har jäst för länge så kollapsar degen ihop igen. Då är degen ”överjäst” och det går inte att rädda. Har degen inte kollapsat/sjunkit ihop så är det bara att grädda.

   • Mia

    Tack ändå, Nilla, att du tog dig tid. Jag testade att grädda den, men tyckte den luktade väldigt skarpt, även efter gräddning. Bovete luktar ju lite speciellt men detta var en väldigt frän lukt. Jag gör om och gör rätt! Förhoppningsvis 😊

 12. Elisabeth

  Jäste fint men sjönk ihop litet i ugnen
  Kan man inte ha i litet jäst???
  Med vänlig hälsning,
  Elisabeth

 13. Sofia

  Ska göra ett försök men har bara en liten fråga: vad använder du när du mixar ihop bovetet med fröna? Har det väldigt begränsat med utrustning i köket. I princip en stavmixer och en mycket kraftig mixer för smoothies och soppor.

 14. tack för ett underbart bröd ! har provat att ersätta en del av bovetet med quinoa ,jäsningen då blev lite mer explosiv men funkade utmärkt .testat med solros och pumpakärnor och med hampafrön och med svarta sesamfrön då fick brödet en fin mörk färg .

 15. Jessica Uhlin

  Nu har jag provat göra detta bröd men misslyckats båda gångerna. Bakar ofta glutenfritt bröd å det går bra men detta bröd, näää! Vad är det som är enkelt? Brödet fastnade i formen å kom ut som en enda trasig kaka…. Trist.

  • Nämen va synd. Det här brödet har ju blivit mångas favorit! Det enda som slår mig är att du kan ha använt för mycket vatten och att du kan göra degen/smeten mindre blöt nästa gång. Jag har beskrivit konsistensen på smeten/degen så noga jag kan! Läs igen och tänk efter om det kan bero på hur du tolkat receptet. Det är ju inte exakt – vattenmängden måste man uppskatta eftersom att bovetet suger upp olika. Det är därför jag skrivit att man kan börja med en mindre mängd vatten, mixa och sedan tillsätt lite mer om det skulle behövas. Att brödet fastnar i formen kan bero på din form eller hur du oljar formen – svårt att veta! Kall kokosolja i fast form är mitt bästa tips att smörja formen med som jag säger i receptet.

 16. Boel

  Underbart recept! Har stängt temperaturen och gräddar längre. Gräddade fyr timmar i 125 grader. Brödet blev ännu saftigare. Ljuvligt!

 17. Annette

  Bakplåtspapper annars fastnar brödet och längre tid i ugnen men vilket supergott bröd!! Det bästa glutenfria som jag har hittat. Älskar det!

 18. Pingback: Food Pharmacy | Professorns favorit: Glutenfritt surdegsbröd med helt bovete och chiafrön. - Food Pharmacy

 19. Misslyckats tre gånger i rad med detta bröd nu. Det luktar liksom illa (typ surt) efter jäsning, sist gjorde jag misstaget att sätta in det i ugnen ändå, och hela köket luktade skunk. Det blev toppen första gången jag gjorde det så jag vill gärna förstå vad som blir tokigt. Någon annan som har samma problem?

  • Hejsan! Tusen tack för feedback! 🙂 Ja, då har helt enkelt fel sorts bakterier fått fäste i smeten från början. Jag har varit med om det också och det är just den fräna ättikslika doften man känner då – inte en frisk syra som det ska lukta. Det ÄR en känslig process.
   Alla försiktighetsåtgärder som man tar vid ”vanlig” surdegsjäsning bör iakttas men extra noggrant med surdegsjäsning. Tex mycket rena kärl och verktyg – även väl sköljda så att alla kemikalier (som skulle kunna döda bakterier) är borta. Degen ska täckas men det bör komma in lite syre – kan den ha varit innesluten för syrefattigt? Eller tvärt om fått stå för öppet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: