Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra!

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra!

Det här har jag velat prova en längre tid – glutenfritt surdegsbröd gjord på hel bovete. Det visade sig vara det absolut enklaste sättet att göra surdegsbröd som jag har provat. Det krävs ingen glutenfri surdegsgrund/surdegsstart eller särskilda ingredienser utan det här kan vem som helst ge sig på direkt! Du gör bara smeten till brödet och låter den jäsa av sig själv – utan tillsatt surdegskultur. Det funkar ändå!


Tillägg, 2 juni 2016: Det här brödet är tydligen den enda bröd Professor Stig Bengmark bakar och äter. 🙂 Med anpassad tillagningstid och temperatur. Läs mer på Food Pharmacy som delat hans version av receptet  här…


Ingredienserna är få (inga extra konsistensgivare behövs) och instruktionerna enkla. Vem som helst kan göra naturligt glutenfritt surdegsbröd! Det blir ett rejält fullkornsbröd med mycket smak av bovete. Ett riktigt hälsobröd!

Det blir saftigt, näringsrikt, basbildande och eftersom att det är surdegsbakat så gör det att kroppen bättre kan ta upp mineralerna i brödet. Dessutom sker några härliga kemiska processer under surdegsjäsningen som t.ex ”äter upp” fytinsyran i hela fröer och sädesslag och gör de mer lättsmälta. I surdegen bildas också ättiksyra som hämmar mögelbildning i brödet vilket gör surdegsbröd mer hållbart. Limpan håller sig saftig i rumstemperatur ända tills att den möglar…

Surdegslimpa av hel bovete (naturligt glutenfri) Superenkel att göra 1

OM BOVETE: Bovete har ingenting med vete att göra utan det är en naturligt glutenfri ört. Men bovetets egenskaper liknar sädesslagen mer än de flesta andra glutenfria mjöl-alternativ. Bovetemjöl är ett fantastiskt glutenfritt fullkornsmjöl som man kan använda till det mesta i glutenfri bakning och matlagning. Andra fördelar med bovete är att det är lättsmält och rikt på t.ex. B-vitaminer och magnesium. Bovete är dessutom i sig basbildande i kroppen till skillnad från de traditionella sädesslagen som är lätt syrabildande.

Surdegslimpa med hel bovete

  • 4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning
  • 5-6 dl vatten
  • 2 msk chiafrön eller krossade linfrön
  • 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt

Valfritt:

  • 1 msk honung
    1/2 tsk brödkryddor

Viktigt att tänka på nr 1 (rengöring och bakterier)

Allt som kommer i kontakta med degen ska vara extra rent men också kemikaliefritt – det vill säga från sådant som kan komma från rengörings- och diskmedel. Om redskapen är smutsiga eller har rester av bakteriedödande ämnen på sig så kan fel sorters bakterier få fäste i degen (istället för de goda surdegskulturerna). Om fel bakterier får fäste i degen så luktar den inte friskt syrligt när den jäst några timmar utan skarpt som ättika. Den jäser heller inte upp och bubblar som den ska. Om rätt bakterier inte fått fäste från början så går det tyvärr inte att rädda utan man måste börja om. Du märker det om degen efter 24 h inte rest sig alls och luktar obehagligt surt.

Om degen inte visat tecken alls på att jäsa upp efter 12-16 timmar kan man hjälpa processen genom att ställa limpan varmt. Antingen ställ in limpformen i jäsugn eller så kan du värma ugnen till 40°C, stäng sedan av den helt och ställ varsamt in den jäsande limpan övertäckt med fuktad bakduk i den varma ugnen. Stäng ugnsluckan och låt stå under några timmar. 

Om degen inte fått fart inom 36 h trots att du gett den extra värme så har antagligen fel bakterier fått fart i degen och då går den inte att rädda. Man måste börja om. 

Viktigt att tänka på nr 2 (konsistens)

Dosera vattnet till degen försiktigt innan du mixar den. Konsistensen ska vara mycket tjock och klibbig – den ska inte vara fytande. Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Gör så här

Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten. Lägg sedan det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. OBS! Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Tillsätt chiafrön och mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet. Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill och blanda. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.

Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form (kyld eller sval) eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. För över smeten i formen, jämna till ytan med baksidan av en slev och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under ca 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ytterligare ett halvt dygn (sammanlagt 36 h) tills att brödet jäst upp. Hantera formen varsamt när du sätter det i ugnen. Grädda i 225°C i ca 60 minuter långt ned i ugnen. Det går bra att sänka temperaturen och baka under längre tid. Låt limpan svalna på galler under bakduk.

Annonser