Fikabröd/kakor Glutenfritt

Mina bästa glutenfria kanelbullar

glutenbok_140919_4377 kopiera

Dags för lite sommarkänslor – jag delar med mig av ytterligare ett recept ur vår bok BAKA GLUTENFRITT – matbröd, kakor, tårtor & desserter: naturligt glutenfria kanelbullar! Vilken härlig dag vi hade när vi plåtade bland annat kanelbullarna. Det var den allra första plåtningsdagen för boken och vi hade tema sommarkakas.

Förutom kanelbullarna fotade vi även glutenfri och mjölkfri jordgubbstårta, glutenfria småkakor,  saftig glutenfri sockerkaka, glutenfria kärleksmums och en massa härliga stämningsbilder.

_MG_9939 kopiera
Helena och Valentin. Foto: Eva Hildén Smith ur boken Baka Glutenfritt av Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs

De här glutenfria kanelbullarna är lika goda eller ännu godare än vanliga bullar. Inget skämt! Det är inga dietbullar precis, vad gäller sockermängd till exempel – vi har dock valt att använda kokossocker alt. råsocker i receptet. Du gör som du vill! Passar barn och kalastillfällen perfekt. Prova och njut!

Glutenfria Kanelbullar – recept

Saftiga, smakrika och lyxiga kanelbullar eller snäckor. Givna favoriter på saftkalaset!

CA 20 BULLAR

 • 1 tsk kardemummakärnor
 • 50 g smör eller kokosolja
 • 25 g jäst
 • 700 g valfri mjölk
 • 1 ägg
 • 1 äggvita
 • 65 g kokossocker/rårörsocker
 • ½ tsk salt
 • 200 g vitt rismjöl
 • 125 g durramjöl
 • 75 g majsmjöl
 • 125 g majsstärkelse
 • 40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

Utbakning

 • rismjöl

Fyllning

 • 150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars ca 50 g mer smör)
 • 150 g rumstempererat smör
 • 75 g kokossocker eller råsocker
 • 2 msk kanel

Pensling

 • 1 ägg

Garnering

 • pärlsocker eller hackade nötter
Gör så här:

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen. Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 1 timme, beroende på temperatur i köket, till ca 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål. Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 ½ cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, ca 1–1 ½ cm breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek. Ta ut och låt svalna på galler.

(38) Comments

 1. Rebecka says:

  Hej! Har du nåt tips på med vad man kunde ersätta ägget och äggvitan med ?

  1. Inte egentligen… det funkar utan men man måste justera konsistensen liet. kanske uteslut helt bara och tillsätt en tsk extra fiberhusk.

 2. Camilla says:

  Hej! Skulle gärna vilja prova att baka dessa. Går det att byta ut durramjölet? Har alla sorters jyttemjöl, går det med någon av dem?
  Mvh Camilla

  1. Nja, teff isf. Men det kan smaka lite mer fullkornsaktigt då. Jytte orginal är en blandning av mjöler, en mjölmix som innehåller psyllium. Det betyder att det är väldigt svårt att hitta en bred användning av det mjölet tyvärr och man är låst till Jyttes egna recept för att lyckas. Därför använder jag det aldrig. Men innehållet i påsen är det inget fel på annars. Det är en bra mjölmix.

 3. Elda Bonora says:

  Hej
  Men i din tidigare post, dvs “de bästa kanelbullarna” – skriver du i själva receptet att man kan ersätta durramjöl med skräddmjöl (att man kör glutenfri havregryn för att få bästa mjölet) – stämmer inte det nu?

  Jag bakade från det receptet och mina ser inte alls ut som på bilden – durramjöl är ju brun. Eller finns det ett ljust durramjöl? Dina ser vita ut. Mina blev rätt så bruna. Jag vet inte om det finns ett ljust durramjöl. Jag har ännu inte lyckats när jag använder durramjöl. Jag ångra mig. Bullarna blev inte bra. Smaken var ljuvlig men degen var jag mycket missnöjd med.

  När jag läser receptets innehåll i det här förbättrade receptet känner jag intuitivt att det kommer att bli mycket bättre. Har använt hela eftermiddag till ingen nytta.

  Men hur som helst, skräddmjöl istället för durra? Möjligt? Inte möjligt?

  1. Hej! Jo du kan använda havremjöl istället för durramjöl i det här receptet. Durra är nästan alltid ljust men någon gång kan inköparna ha fått tag i den “röda” varianten som ger ett mörkare bröd. Härligt att du tyckte smaken var ljuvlig! Vi har fått feedback från många nu som har bakat det här receptet som har använt durramjöl. De är väldigt nöjda! Synd att du fick den mörka varianten av durra i påsen (som är ganska ovanligt). Men min erfarenhet är att det blir precis lika gott!

 4. Elda Bonora says:

  P.s.
  Jag använder Björksocker – väldigt söt och väldigt naturligt om något. Enda problemet är priset. Men jag använder dig för min konsumtion eftersom jag får inte har något socker. Jag har fått råd att använda stevia men många säger att det är kemiskt framkallat och därför cancerframkallande. Man kan verkligen inte vinna.

  1. Det blir inte helt bra när man bakar just kanelbullar med sötningmedel, inte ens björksocker. Jag har inte hört att stevia är cancerframkallande. Men man kan verkligen vinna tycker jag! 🙂 Behöver man undvika socker kan man under en läkande period skippa att baka kanelbullar och linkande. Det har jag själv gjort under flera år faktiskt. Jag bakar själv sällan kanelbullar som dessa. Men gör jag det så använder jag råsocker och äter kanske en bulle själv. Resten bjuder jag bort. Det gäller att hitta annat som man tycker är gott och njuter av! Varmt lycka till!

 5. Elda Bonora says:

  Tack! för båda svaren!

 6. annlouise says:

  Hej!
  De ser underbart goda ut. Har längtat efter kanelbullar så länge nu. Fick min celiakidiagnos för ett år sen. Problemet är att mina barn inte tål majs, och den yngste tål inte tapioka och havre heller. Har du något förslag hur jag kan ersätta majsprodukterna?
  Mvh
  Ann-Louise

  1. Majsstärkelse kan du ersätta med potatismjöl eller arrowrot. Egentligen behövs det anpassa mängden men du kan testa med samma. Majsmjöl kan man ofta byta till rismjöl, durramjöl eller hirsmjöl

 7. Tack snälla för svar, nu ska här bakas bullar 😋

 8. Reblogga detta på Nilla's Kitchen och kommenterade:

  Kanelbullens dag närmar sig… här är det bästa receptet på glutenfria kanelbullar ur boken “baka glutenfritt” – vassego!

 9. Felicia says:

  Hej!

  Du skriver varlfri mjölk, det innebär att det går att göra bullarna på mandelmjölk och även med kokosfett ist för smör?

  Och varför ska man ha mandelmjöl i fyllningen..?
  Tacksam för svar! 🙂

  1. Tjena Felicia! Valfri mjölk betyder att du kan välja vilken mjölk som helst och nej det betyder inte att man kan byta smör till kokosolja 😀 Då skulle det stå det. MEN, det kan funka! Då måste du nog använda mandelmjölet dock, eftersom att det är till för att binda fyllningen så att den inte flyter ut. Gör man med smör är det dock valfritt – alltså som det står i receptet. Det är inte mitt påhitt utan många använder sig av mandelmjöl för att binda smör i fyllning – eller mandelmassa. Det är en smaksak.

   1. Felicia says:

    Tack för svaret, gött att lära sig ngt nytt!😌
    Jag får helt enkelt prova imorgon och hoppas att det går vägen!😁

 10. Leila says:

  Hej
  Kan man byta ut rismjöl och majsmjöl mot bovetemjöl/graham/dinkel? Och vilken sort mjöl isf ska man ha mer och vilken mindre?

  Tack!

  1. Hej! Man kan nog byta ut mot bovetemjöl kan jag tänka mig. Inget jag rekommenderar för smakens skull dock. Men om det är ett mjöl du gillar så funkar det för konsistensen. Annars kan du byta ut mot mer durra som har en bättre smak för söta degar. Graham och dinkel är ju vete och innehåller gluten. Kan du äta det så är det kanske lika bra att du bakar vanliga kanelbullar med dinkelmjöl? Det finns massor av recept att hitta på nätet. Alla mina recept är glutenfria.

   1. Leila says:

    Ok tack!
    Måste man beställa durra på nätet eller finns den att köpa på tex konsum?

   2. Det ska finnas i välsorterade vanliga matvaruaffärer. Kanske beror lite på vart man bor. Finns inte – fråga att de tar in Finax och risenta är de vanligaste märkena.

    http://www.finax.se/urkraft/produkter/durra/

    http://www.risenta.se/produkter/mjol-flingor-socker/durramjol

 11. Leila says:

  Min deg var inte alls bra. Har gjort precis som det står i receptet men degen gick inte alls att knådas. Det blev en kletig smet som tex till muffins. Försökte hälla i lite vetemjöl men det gick inte. Så istället för att slänga allt i sopor så delade jag smeten,
  hällde den i långpanna, bredde fyllningen på och sedan täckte över med halva smeten. Plattade till smeten med blöta händer. Det blev en kanelkaka i
  långpanna istället. Får se hur de blir när de tas ut ur ugnen. Vet inte vad jag har gjort för fel så att degen blev så. :((
  Hoppas att kakan smakar gott iaf.

  1. Leila says:

   Och tack förresten, har hittat durra på Ica 😉

  2. Hejsan Leila! Va tråkigt att du misslyckades! Helt garanterat så har du råkat missa någon ingrediens, måttat fel på vattnet eller kanske mest troligt så har du använt fel psylliumprodukt. Detta är ett av de mest beprövade recepten jag har! Mängder av följare har testat och visat mig bilder på deras fina bullar 🙂 Men om du är ny på det här med glutenfri bakning så gissar jag att du har valt fel psylliumprodukt? Kan det stämma? Det ska vara 40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHusk) – som det står i receptet ovan. Är det vad du har använt?

 12. Hej
  Kan man ersätta majsstärkelse med något annat?

 13. Elin says:

  Hej!
  Jag ser att du skrivit att man kan använda antingen kokossocker eller rörsocker i receptet. Jag skulle ju helst vilja använda mig av kokossocker men jag oroar mig över att bullarna blir torrare med det? Har läst att kokossocker binder mycket vätska? Vad har du för erfarenheter av det?
  Tack för en superbra blogg! 🙂

 14. Hej!
  Ska det verkligen vara 700g mjölk för det är 7 dl omvandlat?

 15. Väldigt konstigt. Detta recept har jag bakat hur många gånger som helst och fått massor av positiv feedback. Jag vet inte vad du gör för fel om du har utgått från receptet. Om man fryser glutenfria bullar behöver de värmas. Vanliga bullar behöver ju också värmas för att återfå saftigthet men det är extra viktgt med glutenfritt. Det gör enorm skillnad.

 16. Ellina S says:

  Hej Nilla!
  Undrar om man kan använda ghee istället för smör/kokosolja? Även till fyllningen?
  Och funkar det med fullkornsrismjöl samt fullkornsmajsmjöl?
  Är det jäst för söta degar?

  Tack på förhand☺️
  /Ellina

 17. Carina says:

  Hejsan!
  Funderar på att testa detta till kommande födelsedagar men undrar vad ägget har för effekt i degen?
  Sonen är ägg allergiker och funderar på om det går att ersätta det med tex chia ägg eller vad skillnaden
  skulle bli om det inte var med alls?

 18. Therese says:

  Hej!
  Dessa vore fantastiska till vår familj som är allergiska mot det mesta. Har du förslag på en mjölkproteinfri kanelfyllning?

 19. Nathalie says:

  Hej Nilla,
  Köpt din bok, men kan inte äta majs, har sett att majsstärkelse kan bytas till potatismjöl, kan jag byta majsmjöl mot hirsmjöl eller blir det bättre med rismjöl?
  Tacksam för svar då jag älskar kanelbullar men är glutenintolerant.

  Mvh
  Nathalie

  1. Shaylene says:

   Hej jag vet inte om det kommer att hjälpa nu men jag är också allergisk mot majs. Jag har använt potatismjöl och glutinous rismjöl istället. Man kan köpa glutinous rismjöl på många asiatiska butiker. Lycka till! 🙂

 20. Nathalie says:

  Hej,
  Kan jag byta ut jästen mot bakpulver?

 21. Shaylene says:

  Hej! Tack för receptet. Jag blev så glad när jag hittade det. Jag är allergisk mot majs så jag byt ut dem för glutinous rismjöl och potatismjöl och det funkar jättebra! Har minskat mängden av fiberhusk lite och de blev så bra! Tack så mycket! 🙂

 22. […] Lyxig chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) Mina bästa glutenfria kanelbullar Raw […]

 23. […] jag aldrig bakat kanelbullar innan utgick jag från det här receptet hos Nilla’s Kitchen. Jag har lagt till vilka ändringar jag gjort och hur du kan göra för […]

 24. Malin says:

  Älskar dessa kanelbullar! Om jag vill göra dem mer ”somriga” hur gör jag då dem som vaniljbullar? Tack för alla fantastiska recept!!!

  1. Jag använder inte socker så ofta – vaniljbullar görs ju med rent socker och vanilj eller vaniljkräm….Har inga tips på rak arm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d