Mina bästa glutenfria kanelbullar

glutenbok_140919_4377 kopiera

Dags för lite sommarkänslor – jag delar med mig av ytterligare ett recept ur vår bok BAKA GLUTENFRITT – matbröd, kakor, tårtor & desserter: naturligt glutenfria kanelbullar! Vilken härlig dag vi hade när vi plåtade bland annat kanelbullarna. Det var den allra första plåtningsdagen för boken och vi hade tema sommarkakas.

Förutom kanelbullarna fotade vi även glutenfri och mjölkfri jordgubbstårta, glutenfria småkakor,  saftig glutenfri sockerkaka, glutenfria kärleksmums och en massa härliga stämningsbilder.

_MG_9939 kopiera
Helena och Valentin. Foto: Eva Hildén Smith ur boken Baka Glutenfritt av Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs

De här glutenfria kanelbullarna är lika goda eller ännu godare än vanliga bullar. Inget skämt! Det är inga dietbullar precis, vad gäller sockermängd till exempel – vi har dock valt att använda kokossocker alt. råsocker i receptet. Du gör som du vill! Passar barn och kalastillfällen perfekt. Prova och njut!

Glutenfria Kanelbullar – recept

Saftiga, smakrika och lyxiga kanelbullar eller snäckor. Givna favoriter på saftkalaset!

CA 20 BULLAR

 • 1 tsk kardemummakärnor
 • 50 g smör eller kokosolja
 • 25 g jäst
 • 700 g valfri mjölk
 • 1 ägg
 • 1 äggvita
 • 65 g kokossocker/rårörsocker
 • ½ tsk salt
 • 200 g vitt rismjöl
 • 125 g durramjöl
 • 75 g majsmjöl
 • 125 g majsstärkelse
 • 40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

Utbakning

 • rismjöl

Fyllning

 • 150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars ca 50 g mer smör)
 • 150 g rumstempererat smör
 • 75 g kokossocker eller råsocker
 • 2 msk kanel

Pensling

 • 1 ägg

Garnering

 • pärlsocker eller hackade nötter
Gör så här:

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen. Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 1 timme, beroende på temperatur i köket, till ca 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål. Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 ½ cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, ca 1–1 ½ cm breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek. Ta ut och låt svalna på galler.

 

Annonser