Glutenfria fullkornspannkakor med äpple & kanel

 

kanel och äppelpannkakor med teff (naturligt glutenfritt) 2

Glutenfria amerikanska fullkornspannkakor med äpple och kanel. Passar perfekt till brunch. De blir både näringsrika och saftiga  med teffmjöl och osötat äppelmos i smeten. Äppelmoset kan man ersätta med opastöriserad äpplejuice. Enkla är de att göra också!

JytteteffTeffmjöl passar perfekt att göra glutenfria fullkornspannkakor på. Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om Teffmjöl nyligen som du kan läsa här… Där pratar jag bland annat om hur användbart det är och rekommenderar det varmt som glutenfritt fullkornsmjöl. Men för att repetera lite kort: teff liknar råg i smak, färg och egenskaper (utan gluten förstås). Det har lågt GI och relativthögt innehåll av kostfibrer. Jag tipsar i inlägget om Jytte Teff som är den variant som är lättast att få tag på. Du hittar den i rejäla påsar på glutenfria hyllan i de flesta välsorterade matvarubutiken.

Intressant fakta: teff har högst kalciuminnehåll av alla sädesslag!

Glutenfria fullkornspannkakor med äpple & kanel

2-4 PORT

 • 2 ägg
 • 4 dl teff mjöl (t.ex. Jytte Teff)
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 msk kokosolja, smält
 • 1,5 dl osötat äppelmos + 1,5 dl vatten
  ELLER: 3 dl opasötiserad äppeljuice
 • 1,5 tsk kanel
 • Kokosolja till stekning

Till servering

 • 2 äpplen, skivade och stekta eller osötad äppelmos
 • Kanel
 • Hackade val
 • Ev. kokosgrädde
 • Ev. lönnsirap

Gör så här:

Vispa ihop ägg, äppelmos, vatten och smält kokosolja. Blanda i övriga ingredienser. Hetta upp kokosolja i en vid stekpanna till medelvärme. Stek pannkakor 10-15 cm i diameter ca 2 min på varje sida. Om du serverar stekta äpplen till, stek dem under tiden i en annan stekpanna i kokosolja med lite kanel på medelvärme tills att de är mjuka och lite bruna. Servera med extra lönnsirap om du vill, stekta äpplen, hackade valnötter eller vad du vill!

 1. Elvira

  Hej!

  Då jag äter low FODMAP så tillåts ej äpplen (eller päron och alla stenfrukter). Jag undrar om jag kan ersätta äppelmoset/äppeljuicen med något annat och i så fall med vad?

 2. Hej Nilla,

  Tack för en underbar blogg det gör det enklare att ställa om till glutenfri kost. Jag undrar vad jag skulle kunna ersätta ägg i dina recept med? Mina barn är ägg allergiker. Uppskattar all hjälp!
  Tack

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: