Bröd Glutenfritt Ingredienser Surdeg

Naturligt glutenfri surdegsgrund – recept

Dag 4, några timmar efter första matningen…

Inlägget innehåller annonslänkar för Bodystore

Det här är ett utförligt inlägg om- och recept på naturligt glutenfri surdegsgrund. Inlägget är uppdaterat flera gånger och senast i april 2020 med ny checklista, fler tips/råd, nya bilder och något förbättrat recept. Även med en utskriftsvänlig PDF-version för nedladdning (längre ned). Anledningen till uppdateringarna är bl.a era frågor som gjort att jag har förtydligat så mycket jag kunnat. Jag tycker det är jättekul att med er feedback och frågor har kunnat skapa den bästa guiden till just glutenfri surdeg – som jag vet.

Använd ca 0,5 dl surdegsgrund istället för jäst i de flesta brödbak här på bloggen!

Den glutenfria surdegsgrunden kan du använda istället för jäst i många av mina brödrecept. Till de degar som jäser i form är det inga problem att ersätta jästen men till degar som ska frijäsa på plåt, t.ex. frallor så kan resultatet tyvärr bli lite platt.


Visste du att …

– surdegsbröd är mer lättsmält än ”vanligt” bröd?
– ättiksyran, som bildas tillsammans med mjölksyran, hjälper till att göra brödet mer hållbart genom att hämma tillväxten av mögel?
– surdegsbröd har bättre GI-värde än bröd bakat med jäst?


Sätta surdegsgrund

Naturligt glutenfri surdegsgrund gör man som en vanlig surdeg men man har i en extra ingrediens med naturliga mjölksyrabakterier i blandningen från början. Det kan vara ett rårivet ekologiskt äpple med skal, råriven potatis eller en gnutta honung.

Det tar ca 5–6 dagar innan du kan baka med din glutenfria surdegsgrund. Efter det sparar du lite av den som du matar regelbundet med mjöl och vatten för att hålla den vid liv. Man kan hålla den vid liv i kylskåp och mata den ungefär en gång i veckan så länge man vill. Det är dock viktigt att komma ihåg matningen, annars dör den …

Bild från instagram stories – hitta fler steg- för steg-bilder där bland höjdpukter.

Checklista/ felsökning

Har du svårt att lyckas med din surdegsgrund eller testar du att göra surdeg för allra första gången? Följ stegen i den här checklistan för att undvika att surdegsgrunden börjar mögla eller fel sorts bakterier får fäste. Att fel sorts bakterier börjat växa märker man bl.a. på att surdegen inte jäser upp och börjar lukta surt och fränt, nästan som ättika.

 1. Använd en stor glasburk som rymmer uppåt 5 dl. Dels för att surdegsgrunden ska ha utrymme att bubbla upp men det ger även ökat skydd med större avstånd till kanten.
 2. Eftersom att man vill att rätt sorts bakterier ska börja växa i surdegen så är naturlig och noggrann rengöring viktig. Använd helst miljövänliga rengöringsmedel och diska med handdiskmedel för att få bort rester av maskindiskmedel. Anledningen är att få bort dåliga bakterier och eventuella kemikalier som kan ta död på de bra bakterierna. Se till att alla måttsatser och skedar osv som du använder också är väl rengjorda.
 3. Desinficera gärna burken också genom att skölja ur den invändigt med kokande vatten.
 4. Kolla att mjölet du använder är relativt färskt och av bra kvalitet. Surdegsbakterierna tar näring av mjölet och luften, så att mjölet inte har gått ut eller blivit förorenat av skräp eller matrester är viktigt. Om du vill vara säker, köp nytt mjöl.
 5. Använd en extra ingrediens för att kickstarta bakterietillväxten. Vanlig surdeg gör man av bara mjöl och vatten men glutenfri surdeg är känsligare så lite rårivet äpple eller potatis ger bättre förutsättningar. Använd obesprutat och väl sköljt äpple eller potatis med skal.
 6. Använd ljummet/fingervarmt vatten och låt burken stå så varmt det går i rumstemperatur (21-27°C) – bredvid spisen, bredvid ett element, ovanför kylen eller liknande.
 7. Låt burken ha locket på glänt eller täck burken med papperspåse eller liknande medan den står framme. Det är viktigt att skydda surdegsgrunden ordentligt från smuts, men det är ännu viktigare att den får luft. Det är från luften som bakterierna kommer som gör att surdegsgrunden får och behåller liv. Locket eller papperspåsen skyddar alltså från smuts och partiklar och kanske även stänk av köksrengöringsprodukter som kan göra att fel sorts bakterier får gogrund och börjar växa.
 8. När du rör om enligt schemat, gör det i 1-2 minuter så att du får in ordentligt med luft i smeten. Rör bara en gång per dag enligt schemat.
Låt burken ha locket på glänt eller täck den med en papperspåse eller liknande

Naturligt glutenfri surdegsgrund – recept


Dag 1
 • ca 1 dl mjölblandning: teffmjöl, durramjöl, havremjöl och fullkornrismjöl är bra sorter. Välj gärna två olika. Bäst kombo är teff+havre eller rårismjöl tycker jag – 50-50.
 • 1 dl ljummet vatten
 • 2-4 msk rårivet obesprutat äpple – OBS! med skal.

Blanda ihop ingredienserna i en stor väl rengjord glasburk.. Konsistensen ska vara som kladdig gröt eller tjock våffelsmet. Anpassa konsistensen med mer mjöl eller vatten om det behövs. Sätt på locket (ej tätslutande) och ställ burken på en relativt varm plats som håller 21-27°C.

Dag 2–3

Tillsätt inget. Rör om en gång om dagen för att påskynda jäsningen. Surdegsstarten ska börja bubbla. Har den inte gjort det vid dag 3-4 så kan du behöva börja om.

Dag 4

Tillsätt samma mängd mjöl och ljummet vatten som dag 1 och rör om ordentligt. Låt stå på samma ställe med lock på glänt eller täckt med papperspåse eller liknande.

Dag 5

Häll av hälften och tillsätt samma mängd mjöl och ljummet vatten som dag 1 och rör om ordentligt. Låt stå på samma ställe med lock på glänt eller täckt med papperspåse eller liknande.

Dag 6

Nu kan du baka med din surdegsgrund. Häll av så att 1-2 dl återstår och mata enligt dag 5 och ställ i kylskåp med tätslutande lock.

1 gg i veckan

Mata din surdegsgrund enligt dag 5 i gg i veckan men häll av så att ca 0,5- 1 dl surdegsgrund återstår och mata.

Innan du ska baka

När du ska använda din surdeg efter att den stått i kylskåp – ta fram den eller ta fram en del av den (ca 0,5 dl), mata enl. dag 5 och låt den bubbla upp i varm rumstemperatur. Använd efter 12-24 timmar.


Tips och skötselråd

Surdegsgrunden som jag förvarar den i kylskåp; i burk med tätslutande lock.
 • Den glutenfria surdegen ska börja bubbla och lukta syrligt. Har den inte gjort det vid dag 2-3 prova att mata den tidigt och avvakta i någon dag till. Börjar det inte bubbla, börja om från början.
 • Surdegsgrunden kan separera sig och få ett vattnigt skikt på ytan, det är ok så länge som den också har bubblat och “jäst” innan det och gör det igen när man har rört om och matat den. Separerar den sig utan att bubbla, efter att du rört och matat, så bör du börja om från början.
 • Om du har förvarat din glutenfria surdeg i kylskåp och ska använda den bör du ta fram den och mata och sedan låta den sedan stå i rumstemperatur i ett dygn innan du bakar med den.
 • En surdegsgrund som är levande och igång kan du spara i kylskåp och underhålla ungefär en gång i veckan så länge du vill. Töm ur surdeg vartefter om du inte använder allt.
 • Om surdegen börjar tappa stinget – d.v.s. om du märkt att jäskraften börjat bli dålig så kan du tömma ut det mesta, behålla 0,5 dl och fylla på med 1 dl mjöl + 1 dl vatten och ställa i rumstemp. för att få fart på den.
 • Den surdeg du häller av går jättebra att använda i pannkakssmet och liknande.

Tips för tidsplanering av surdegsbak

 1. Förbered degen på kvällen. Baka av brödet på morgonen.
 2. Sätt degen tidigt på morgonen, lämna degen att jäsa över dagen och baka av brödet sent på kvällen.
 3. Det kan verkligen ta olika tid för en deg att jäsa upp när man använder surdegsgrund som jäsningsagent, allt mellan 8-24h eller mer. Att det tar olika tid beror på kraften i surdegsgrunden, på temperatur (på degvätskan och i köket) och vilka ingredienser man använder och i vilka kombinationer. Om jag t.ex. har satt en deg på morgonen och förväntat mig kunna baka av den på kvällen och degen inte jäst upp tillräckligt så brukar jag ställa in de i kylen så att jäsningen kan fortsätta långsamt under natten.

(33) Comments

 1. Linda Andersson says:

  Kan man använda sig av lite surdeg vid “filmjölksbröd” innehållande bikarbonat? Det brödet ska ju inte jäsa…

  1. Varför ska du använda lite surdeg? För smak? Ja, visst det går jättebra.

 2. Sjovis says:

  Tack för en bra sida! Kan jag byta ut jästen i dina brödrecept och använda surdegsats ? I så fall hur mkt ska man använda? I några brödrecept användet du potatismjöl. Kan jag ersätta det med något annat.

  1. Hej! Tack! 🙂 I de flesta recept kan du byta ut jäst mot surdegsgrund – ca 0,5 dl surdegsgrund till en deg med 5-8 dl degvätska. Potatismjöl kan ofta bytas ut men till vad beror lite på receptet.

 3. Ania says:

  Spännande,det här måste jag testa. Går det lika bra med rårismjöl? och vet du om det går att göra surdag på helt andra mjölsorter, som tex teff och bovete?

  1. Hej! Det går bra med rårismjöl, teff och bovete. Bättre dock med mer stärkelserika som vanligt rismjöl, majsmjöl, potatismjöl osv… är du rädd för just stärkelse så tycker jag inte man behöver vara det i just surdeg. Man använder högst 0,5 dl surdegsgrund till ett bröd – det betyder kanske 1,5 msk av det mjöl man använt till surdegen… Bättre att få en bra bakteriekultur än att oroa sig om näringsinnehåll och stärkelse tycker jag. Sedan använder du fullkornsmjölerna i själva baket istället. Så blir det ett bra fullkornsbröd ändå.

 4. Berit says:

  Hej.
  Blev lite confused på texten vid tillverkningen… det blanda i en burk med tätslutande lock.. sen i samma stycke står det “ställ burken (ej tätslutande)”
  Ska det vara tätslutande eller inte?

  mvh Berit

  1. Berit says:

   Hej igen.. ska göra detta bröd och surdeg.. ville bara få klarhet i min fråga ovan :/ först tätslutande sen ej tätslutande.. Mest så jag gör rätt 🙂
   mvh Berit

   1. Din fråga har förbisetts! Det ska komma in luft i burken – det är jätteviktigt. Jag har uppdaterat inlägget med en checklista – läs där för mer ingående svar och tips.

   2. Ania Oja-mikulska says:

    Hej! Jag testade med bovete och durra, redan dag två är det gott om bubblor men det luktar verkligen inte gott. Är det bara att kasta och börja om? Ska lukten påminna om vanlig surdeg?

 5. Hej, jag använder helst då jag kan svenska råvaror. Kan jag använda potatismjöl istället för majs/rismjöl?

  1. Hej! Nej, potatismjöl är ren stärkelse och inte ett mjöl egentligen. Det blir svårt för dig att baka glutenfria recept över huvudtaget om du bara använder svenska råvaror. Hur har du tänkt? Du kan använda hirsmjöl, bovetemjöl, havremjöl. Rismjöl och rismjöl eller en kombo ger bäst resultat tycker jag.

  2. Potatismjöl är en ren stärkelse och egentligen inte ett mjöl – använd kanske bovetemjöl och havremjöl från sverige istället.

 6. Undrar över Berits fråga också. Ska locket vara tätt slutet, öppet, på glänt? Fungerar bara glasburkar?

  1. På glänt! Jag har uppdaterat inlägget med en checklista – läs där för mer ingående svar och tips.

 7. […] var det dags för ett nytt surdegbröd. Min surdegsgrund dog för ett tag sedan och jag fick börja om och sätta en ny. Recept på naturligt glutenfri […]

 8. Ida says:

  Hej! Tack för bra sida med bra recept
  Nu har jag lyckats få till en surdeg. Bakade på den ikväll så inte provsmakat än men det ser fint ut 😊. Nr surdegen är i kylskåpet, ska locket sitta hårdare åt då eller ska det sitta på glänt då också?

  1. Härligt! När burken står i kylen räcker det med en mindre burk och locket ska vara tätslutande.

 9. Förstår inte att jag inte hittat hit tidigare. Letade mig fram till en kanadensisk sida för att göra glutenfri surdegsgrund och bakade mitt första surdegsbröd för några veckor sedan. Ska absolut göra ett nytt – svenskt – bröd.

  1. Härligt! 🙂

 10. Ammi Bengtsson says:

  Hej, min limpa smakar väldigt gott men blev ganska så undergräddad. Ska jag ha den på 250 grader en längre stund, eller en längre stund på 200 grader? Jag följde receptet till punkt och pricka.

 11. Jenny says:

  Hej! Om jag byter ut jästen mot 0,5dl surdeg, som du skriver funkar i de flesta av dina recept, ska degen fortfarande jäsa lika länge som när man bakar surdegsbröd eller ska det jäsa lika länge som om det hade jäst i sig? Allt gott!

 12. Daphne says:

  Hej Nilla, kan man laga något av det man häller av? Känns lite dumt att slänga.

  1. Använd i pannkakssmet!

 13. […] med surdegsbak de senaste veckorna. Bl.a. har jag uppdaterat inlägget och receptet på naturligt glutenfri surdegsgrund med flera klargöranden och en nedladdningsbar fil med […]

 14. […] inlägget om naturligt glutenfri surdegsgrund och hur man gör för att komma igång. Receptet på naturligt glutenfri surdegsstart är uppdaterat flera gånger de senaste åren och innehåller även med en […]

 15. […] 0,5 dl surdegsgrund  […]

 16. […] Till jäsning: välj antingen 2 tsk torrjäst, 25 g färsk jäst eller 0,5 dl glutenfri surdegsgrund […]

 17. Maria Andersson says:

  Maria
  Så tacksam för all kunskap du delar. Jag använder dina recept ofta och har även alla dina böcker.
  Jag gjorde en glutenfri surdeg i juli 2020 enligt ditt recept och den har fungerat utmärkt att baka med tills helt nyligen när jag plötsligt glömde mata den. Jag har nu satt två nya med de ingredienser som du rekommenderar för bra resultat.
  Teff och havre, teff och råris.
  Dag tre är det fullt med bubblor i båda som står på olika ställen. Jag är dock fundersam på om det luktar som det ska eftersom det luktar annorlunda än den första surdegen som gjordes på durra och rismjöl. Tror du det är rätt när det är fullt med bubblor elle kan det vara fel ändå?

  1. Åh va kul! Det kan lukta lite annorlunda beroende på mjöl. bara det inte luktar ättika eller mögel och att det bubblar som det ksa…

 18. Michaela Navratil says:

  Innan du ska baka ett bröd: ta fram den eller ta fram en del av den (ca 0,5 dl), mata enl. dag 5 och låt den bubbla upp i varm rumstemperatur. Använd efter 12-24 timmar.” Släng resten, ge bort eller fortsätt att mata…

 19. […] surdegsbröd – tips och recept Naturligt glutenfri surdegsgrund – recept Syrad, fermenterad tomat Kvass (fermenterad dryck) med rabarber och honung Kokosyoghurt […]

 20. […] Fransk potatissallad Mjuk pepparkaka – naturligt glutenfri, utan vitt socker Naturligt glutenfri surdegsgrund – recept Chiligryta i ugn – världens enklaste och godaste […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d