Brunch Detox Frukost Gröna kuren Mellanmål Mjölkfritt Raw food

Hur du gör din chiagröt som krämigast och godast

Chiagröt har under några år nu varit ett populärt alternativ till mellanmål eller frukost för oss som äter “clean” raw food, vegan eller helt enkelt bara mjölkproteinfritt. En anledning, förutom att de små fröna är nyttiga och innehåller Omega3, är nog att det är så enkelt att svänga ihop gröten. Det enda som egentligen krävs är chiafrön och någon typ av mjölk. Jag tycker att det är värt att hålla liv i denna matfluga och vill inspirera till att föra in chiagröten i vardagsrutinen.

Gör man den på rätt sätt blir chiagröten krämig och god men använder man till exempel en vattnig och tråkig mjölk kommer din chiagröt också att smaka tråkigt. Välj därför en typ av mjölk som du gillar som den är eller se till att du smaksätter ordentligt. Läs mina  tips nedan.

Chiagröt med cashewmjölk vegan

Det bästa med chiagröt, förutom att det är gott, tycker jag är att man mår så bra i magen av den. Tillsammans med tärnad frukt eller rårörda bär och kanske lite hackade nötter så står man sig ett tag samtidigt som att det är en lätt måltid. Många äter som sagt även chiagröt till frukost och tar den med sig.

Tips: Ta med chiagröt som frukost eller mellis genom att förbereda den dagen innan i en burk med lock och lite extra utrymme. På morgonen toppar man chiagröten med till exempel ett tärnat äpple eller en skivad banan och ett par matskedar nötter, solroskärnor eller pumpakärnor skruvar på locket igen och tar med.

Mina bästa tips till en krämig och god chiagröt:

Jag gör nästan alltid min chiagröt på egengjord cashewmjölk eller utspädd kokosmjölk eftersom att den då blir gräddig, len i smaken och mättar bra. Jag väljer ALDRIG den cashewdryck man numera kan köpa i butik eftersom att jag tycker att den är vattnig och tråkig. Att göra egen cashewmjölk är lätt och går på 2 minuter! Visste du det? Du behöver varken blötlägga eller sila cashewmjölken… Prova själv! Recept här…

Mandelmjölken som man kan köpa tycker jag är OK till chiagröt men jag föredrar min egen cashewmjölk. Havremjölk och rismjölk tycker jag inte passar eftersom att de är vattniga. Samma sak med den “mjölk” som kallas kokosdryck. Smakar blaskigt.

För en härlig och gräddig kokoschiagröt, använd kokosmjölk utspädd med lite vatten (ca 1/3). Det är ganska viktigt att du väljer rätt sorts kokosmjölk, du vill inte ha en grynig variant. Santa marias ekologiska tycker jag funkar toppen! Den är krämig och len och smakar också extra gott.

Recept chiagröt  (1 port)

  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl valfri mjölk, tex kokosmjölk utspädd med 1/3 vatten eller egen cashewmjölk
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • Valfritt: någon sötning, tex 1/2-1 tsk agave

Att toppa med:

  • 1,5 dl skivad eller tärnad frukt och/eller bär
  • 1-2 msk hackade nötter och/eller frön

Rör ihop chiafrön med mjölk, vaniljpulver och annan valfri smaksättning. Låt stå i ca 15 min och rör om igen. Låt chiagröten stå och svälla i minst en timme, gärna över natten. Toppa och ät!

(1) Comment

  1. Nilla… om jag får länka så tänkte jag tipsa dig om att testa min Chiapudding med mynta och kakao. Grymt gott!

    https://gourmeten.wordpress.com/2016/03/03/chiapudding-med-mynta-och-kakao/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d