Bovetebröd (naturligt glutenfritt)

Bovetelimpa (glutenfritt, naturligt glutenfri)

Ett saftigt, rejält och gott bröd som mättar till frukost eller som matbröd. Ingredienserna är få, ekonomiska, och enkla att få tag i så det här är ett perfekt vardagsbröd. Skiva upp bovetebrödet, frys in och tina direkt i brödrosten.

Det mest populära receptet på bloggen hittills är bovetefrallorna. Frallorna liknar det här brödet i smak och konsistens. Jag har lagt till mortlade fänkålsfrön för smak. Det kan man utesluta eller ersätta med brödkrydda.

Receptet är baserat på bovetemjöl som är naturligt glutenfritt, milt för magen och är basiskt. Det används traditionellt i blinier och är ett bra näringsrikt glutenfritt alternativ till vetemjöl eller rågmjöl. Trots namnet är det inte släkt med vete eller andra sädesslag. Bovete höjer blodsockret långsamt som innebär lågt glykemiskt index (GI).

Bovetebröd

 • 7,5 dl vatten, fingervarmt
 • 0,5 dl olja
 • 25 g jäst
 • 1 msk honung (kan uteslutas)
 • 300 g (5 dl ) bovetemjöl
 • 90 g (2 dl) majsmjöl
 • 120 g(1,5 dl) potatismjöl
 • 45 g psylliumhusk eller psylliumfröskal* (1 dl + 3 msk, strukna mått)
 • 2 tsk salt
 • 1,5 tsk fänkålsfrön, mortlade eller brödkrydda (kan uteslutas)

Blanda ut jästen i vattnet i en bunke och rör ihop till en degvätska med olja och honung. Mät upp och blanda alla torra ingredienser och tillsätt till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en tjock smet med ballongvisp, elvisp eller degblandare. Börja vispa direkt eftersom att smeten snabbt tjocknar. Det ska bara bli en jämn smet och det behöver inte vispas eller knådas en längre stund. Låt degen stå i ca 15 minuter och svälla. Ta försiktigt upp degen och mjöla den runt om. Placera degen i en ren bunke (ca 1,5 l) och låt jäsa under bakduk i 60-75 min. Värm ugnen till 225°C. Stjälp försiktigt upp degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Skåra ytan försiktigt om du vill med en vass kniv. Grädda brödet i minst 60 min långt ned i ugnen. Grädda uppåt 75 minuter om du vill ha rejäl skorpa. Ta ut och låt brödet svalna helt eller nästan helt innan du skär i det. Annars kan det kladda ihop.

*Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt. Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal: t.ex. Risentas “Psylliumhusk” eller Urtekrams “Loppfröskal” eller ”psylliumfröskal”. Det går inte att ersätta med te.x Lindroos fiberHusk eller Finax Psyllium. Det går inte bra att använda hela psylliumfrön. 

 

 1. Linda Carlsson

  Blrv jättegott! Jag la degen i en brödform och stoppade in allt ihop i ugnen. Kom sedan på att jag glömde oljan, men det blev bra ändå 😊

 2. Leif

  Mycket gott bröd! Tror du det går att utesluta jäst och låta degen stå och jäsa på egen hand ett dygn, ungefär som surdegslimpan med helt bovete?

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: