Brunch Detox Frukost Gröna kuren Mellanmål Mjölkfritt Paleo Raw food SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Hemmagjord kokosyoghurt (med probiotika, vegan)

kokosyoghurt

Många som undviker mjölkprodukter saknar yoghurt. Man saknar smaken och magen mår även bra av att äta något med nyttobaterier varje dag. I Sverige har vi traditionellt ätit mycket syrad mjölk och i andra kulturer har det oftare rört sig om mjölksyrade grönsaker så som surkål. En dos om dagen räcker ofta att hålla magen i fint skick i kombination med en i övrigt bra kost.

Jag har tidigare lagt ut recept på cashewyoghurt som är lätt att göra själv och som blir helt fantastiskt gott! Cashewyoghurten gör jag ofta och äter som mellis och även dessert med bär och honung. Den här kokosyoghurten passar även den till allt från frukost, mellis, dessert och i smoothies.

För nötallergiker funkar inte cashewyoghurt så det är en anledning att göra sin egen veganska, mjölkfria  youghurt på kokosmjölk. Även enkelheten. Det är bara att röra ihop kokosmjölken med probiotikapulver och vänta… Precis som med traditionell yoghurt tillsätter man bara bakteriekultur till mjölken och låta den står framme i lagom värme.

Du behöver en god och bra kokosmjölk som grund. Jag rekommenderar Santa Maria’s ekologiska kokosmjölk,  Santa Maria Extra creamy coconut milk eller Garant Kokosmjölk eftersom att de är goda i smaken och släta i konsistensen. Garants kokosmjölk kan behöva spädas med vatten, den är ganska tjock. Du väljer alltså även kokosmjölk efter den konsistens du gillar.

Du behöver också probiotikspulver eller kapslar. Det köper du i vilken hälsokostaffär som helst, på de flesta apotek eller till och med i vissa riktigt stora mataffärer med välsorterad hälsokosthylla. Jag använder Probioplex från Helhetshälsa.

Recept kokosyoghurt

 • Rumstempererad kokosmjölk
 • Probiotika

Mått: ca 1 kapsel probiotika per 2 dl kokosmjölk; eller 1 tsk probiotikapulver per 5 dl kokosmjölk.

Valfri smaksättning: 1 krm vaniljpulver per 3-4 dl. Ev. någon sötning så som honung eller agave.

Gör så här:

Det finns två metoder att fermentera yoghurt som fungerar. Först blandar man bara ihop mjölk och pulver i en burk och skruvar på locket lite löst. Locket ska inte vara helt stängt utan måste ”läcka” in lite luft. Det räcker oftast med att lägga locket ovanpå burken så att det täcker utan att vara tillskruvat. Sedan kan man välja att antingen låta yoghurtkulturen stå varmt (40°C) över natten för att få en färdig yoghurt (10-12 timmar), eller så låter man burken stå framme i rumstemperatur (24-48 timmar). Om du väljer den snabbare metoden kan du ställa burken i ugnen, värmd till 40°C. Annars räcker det om burken står bredvid spisen eller någonstans där det är lite extra varmt i köket. Det är ganska lätt att bedöma när yoghurten är klar – det känner man på den ljuvliga syrliga smaken!

(39) Comments

 1. Cecilia says:

  Toppen att kunna variera med Cashewnötsyogurten! Tack för all hälsa du sprider <3

  1. Ja, testa! 🙂

 2. Oj, vad gott det där såg ut! Det måste jag nog testa! 🙂

  1. Ja det är väl värt!

 3. 😋

 4. Elin says:

  Hej! Fungerar det med en probiotikakapsel i flytande form?
  /Elin

  1. Vet ej!

 5. Elin says:

  Hej!Min yoghurt, gjorde med cashew istället, har snart stått framme i 24 timmar och knappt bubblat, sedan har den färgats lite vad kondens och jag undrar vad jag har gjort för fel? Ska man sterilisera innan?

  1. Nej, sterilisera behöver man inte göra. Det har jag aldrig gjort. Jag har inte upplevt det du beskriver med just yoghurt men med surdeg har jag det. Det låter som att fel sorts bakterier har tagit över i din yoghurtkultur och det betyder tyvärr att den är bortom räddning. Man måste börja om. Som sagt, jag har aldrig varit med om det med yoghurt så det är inte jättevanligt. Därför tycker jag att du ska prova igen! Det är ju såklart viktigt att burken är riktigt ren och även sköljd så att den inte har kvar spår av diskmedel. Använd inte onödiga kemikalier som dödar såväl dåliga som nyttiga bakterier. Tvätta alltså burk och lock noggrant men så ”naturligt” som möjligt. Lycka till!

  2. Ett annat tips är att locket inte ska vara helt tillskruvat. Det måste kunna flöda in luft i burken.

 6. Mia says:

  Hej! Min yoghurt har stått framme i 1.5 dygn och nu är det vita lagret syrligt. Dock är ju yoghurten fortfarande i skikt. Ska den vara det?

  1. Hej! Att din yoghurt har skiktat sig beror på typen av kokosmjölk som du använde. Att den gör det förändras inte av att den får stå framme. Rör om och smaka om det är gott!

   1. Mia says:

    Har du tips på märke som inte skiktar? Detta var kung markatta.

   2. Ja, mina förslag står i texten innan receptet!

 7. Mia says:

  Tack! Har Santa Maria hemma så den får det bli!

 8. Christina says:

  Fiffigt, ska jag ta och testa till dottern och mig som inte tål komjölk. Tänkte höra med dig om du kanske har något tips på vad man skulle kunna använda som mascarpone. Sambon har så många fina dessertrecept som han skulle vilja göra till mig, men vi har inte lyckats hitta något bra alternativ till mascarponen.

  1. Hej! Kokosmjölk av rätt konsistens kan funka i vissa recept! Det gäller att hitta en bra sort. Garants kokosmjölk (den rosa, inte den lila) och blue dragons coconut cream är bra till desserter. Kung markattas är till exempel usel… Inget fel på Kung markatta alls, kokosmjölken är toppen men funkar inte alls till desserter pga koksistensen. Sedan can du göra egen cashewgrädde. Sök på recept.

 9. Silja says:

  Hej! Jag följde ditt recept och ställde den i kylen efter 1 dag då jag även stängde locket helt. Men det verkar som att fermenteringen bara fortsätter. Nu är det dag 3 eller 4 och yoghurten är tjock som grekisk yoghurt och mkt mer sur med aningen kolsyra i. Men den ser ok ut och luktar inget speciellt heller. Inte jättegott för sig men mkt bättre med blåbär i. Nu undrar jag om det är bra att äta yoghurten när den är såpass gammal (det är kanske extra mkt probiotika i?) eller har den blivit dålig?

  1. Silja says:

   Måste tyvärr återkoppla med att jag blev fruktansvärd illamående av yoghurten :(. Vet inte om det var ”fel” probiotika eller om det är pga att det är rötmånad men jag kommer inte att göra om den.

   1. Aj då! Tråkigt att höra.

  2. När det är ”kolsyra” i och yoghurten smakar mycket surt så har den blivit gammal. Då ska man inte äta den. Min erfarenhet är att yoghurten, efter att den fermenterat i kylskåp ca 24 timmar, håller sig i uppåt tre dagar i kylen. Man får helt enkelt använda lukt och smaksinne för att bedöma. När man fermentarar själv så kan det alltid gå fel… att det börjar växa ”fel” sorts bakterier och de önskade bakterierna dör. Då smakar det alltid lite ”fel” också. Man behöver misslyckas för att få in den rätta känslan! Då vet man sedan av erfarenhet hur det ska smaka. Sedan kan man prova med annan variant av kokosmjölk också. Eller prova cashewyoghurten! Den tycker jag är lättare faktiskt och den är även snäppet godare! Lycka till.

 10. Elin says:

  Tack för ännu ett bra och välbehövligt recept! Jag som längtar efter riktigt tjock yoghurt upplever att kokosyoghurten efter fermenteringen blir lösare i konsistensen än vad kokosmjölken var till en början.

  Första gången jag gjorde yoghurt använde jag Santa Maria Extra creamy coconut milk, och den blev tunn som standardmjölk ungefär. Andra gången öste jag härligt krämig Garant Kokosmjölk i burken, men den blev också väldigt lös (om än inte lika). Trodde först också att det var värmen som gjorde det och att den skulle stelna till lite i kylen, men det gjorde den inte.

  Hör det till att den blir tunnare eller tror du att jag har gjort något fel? Har den stått för kort tid kanske?

  1. Hur tunn eller tjock den blir har bara att göra med ursprungskonsistensen på kokosmjölken. Den tjocknar inte nämvärt efter att den syrats. Hitta och välj en kokosmjölk med tjockare konsistens!

 11. christina says:

  Tyvärr är Probioplex inte klassat som Vegan pga att den odlats fram på mjölksubstrat 🙁 Tar själv den varje dag, men mina veganungar vägrar pga det…

 12. Helena Bolsöy says:

  Hur länge håller sig yoghurten i kylen, innan vill göra en större mängd?

 13. Claes Vestermark says:

  Hej!
  Har du tips på andra probiotikakapslar (som är vegan) som också fungerar för att göra yoghurt? Jag har prövat några märken (tabletter) men de har inte fungerat. Är det (brytbara) kapslar man i stället ska satsa på? Med vilka mjölksyrastammar?

 14. […] den. Just nu har Akademibokhandeln någon slags kampanj på vår bok så skynda fynda. 6) Prova det här receptet på hemmagjord kokosyoghurt, så […]

 15. Johanna says:

  Kan man göra egen kokosmjölk genom att mixa kokosflingor och vatten?

 16. […] Jag har istället ätit probiotikakapslar men helst vill jag få i mig sånt via maten. Gjorde lite kokosyoghurt i helgen för probiotikan och passade på att äta av min egensyrade gurka på en vegoburgare och […]

 17. Amir says:

  Hej Nilla!!! Jag måste bara kommentera att probiotikan som du länkade och sa att du använde innehåller MJÖLKsyrebaktierier och är tyvärr inte vegansk men det finns andra sorters probiotika som är vegans. Jag antar att man måste leta lite.

  1. Hej Amir! Jag är medveten om att den produkten innehåller spår av mjölkprotein. Vilket inte är några problem om man inte har en uppmätt allergi. MJÖLKsyrabakterier har inget med mjölk att göra utan är en typ av bakteriekultur som finns i en massa saker som surkål och på skal av frukt och grönt. Vill man ha en veganprodukt som är garanterat fri från spår av djur så finns det precis som du säger. Det är bara att googla på ”probiotika vegan” så hittar man.

 18. Jessica says:

  Jag lyckades inte med detta. Har testat tidigare oxå. Vad gör jag för fel? Blandade två probiotikakapslar i kokosgrädde å in i ugnen på 35 grader. Efter 20 timmar smakar det fortfarande vanlig kokosmjölk, inte syrligt alls!

 19. Petter says:

  Jag köpte en probiform bag in box och har provat 5 gånger med olika sorters kokosmjölk. Doserat olika och provat både kylskåp och rumstemp. Vattenkokt burken och ändå samma resultat varje gång att det luktar vidrigt surt och illa. Det påminner om den syrligheten som ska vara där men alldeles alldeles för mycket. Jag har doserat olika från en halv till två teskedar på 400ml kokosmjölk. Hjälp gärna!

 20. Hannah says:

  Ska man enbart ta den tjocka massan och inte använda vattnet i kokosmjölken? Jag tog hela burken, men får den inte att tjockna.. Den luktar och smakar iallafall syrligt..

 21. Jessica Pettersson says:

  Hej!
  Jag undrar om det finns något recept på att göra yoghurt med mandelmjölk?
  Tack på förhand, Jessica

 22. SIMON says:

  Ska man klippa sönder kapseln när man läger i kokosmjölken?

  mvh Simon

 23. Alexandra says:

  Finns det inte nån vänligare ekologiskt kokosmjölk du kan rekommendera?

 24. Maria says:

  Nu har jag gjort kokosyoghurt på Garant kokosgrädde några gånger. När jag gör den så skiktar den sig men när jag sedan rör om och ställer in den i kylskåpet förblir den ”ihoprörd”. Yoghurten smakar bra men blir grynig i konsistensen. Varför?😳

 25. […] Hemmagjord kokosyoghurt (med probiotika, vegan) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: