Fikabröd/kakor Glutenfritt Mellanmål Mjölkfritt Sockerfritt

Chocolate Chip Cookies (glutenfria, utan vitt socker)

 

 

FullSizeRender_1

Första semesterbaket: underbara, naturligt glutenfria chocolate chip cookies gjorda utan vitt socker. Jag har gått och finurlat på ett recept till chocolate chip cookies bakade med agave ett bra tag nu. Äntligen kom jag mig för att prova och de blev superbra! Spröda och goda blev de. En perfekt sommar-fika-kaka. Degen är enkel och snabb att röra ihop och kakorna är klara i ugnen på 8-10 minuter.

chocolate chip cookies gluten free

Ett annat fantastiskt recept på ”Double Chocolate Chip Cookies” har vi annars med i boken Baka Glutenfritt. Prova det också, ni som har boken! I det receptet använder vi rårörsocker vilket gör kakorna sega och knäckiga i konsistensen.

Choklad har jag fått från Malmö chokladfabrik vars choklad är fri från spår av gluten, nöter, soja och ägg. Den är gjord på rårörsocker, så en liten mängd socker innehåller kakorna. Vill man så köper man en annan choklad, sötad på annat sätt.

PenultimateFullSizeRender

Glutenfria chocolate chip cookies

ca 10 st

 • 1 ägg
 • 0,75 dl agavesirap eller lönnsirap
 • 50 g smör eller kokosolja, rumstempererat (kokosoljan ska vara i fast form men inte för kall)
 • 2 dl glutenfria havregryn
 • 2,5 dl rismjöl (kan ersättas med rårismjöl eller durramjöl)
 • 1,5 tsk fiberhusk
 • 1 krm salt
 • 1 krm vaniljpulver
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 75 g mörk choklad, grovt hackad (jag använde 85% choklad från malmö chokladfabrik)

Värm ugnen till 175°C och förbered en plåt med bakplåtspapper. Rör eller vispa ihop ägg, smör eller kokosolja med sirapen. Tillsätt alla torra ingredienser utom chokladen och rör ihop allt med gaffel till en jämn, klibbig deg. Tillsätt chokladen och rör ut den i degen. Använd en matsked och handen för att forma runda bollar av degen, placera ut på plåten och tryck ut varje boll till en jämn och rund kaka. Degen kommer inte att flyta ut särskilt mycket i ugnen, så tryck ut degen ungefär så som du vill att kakan ska se ut. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills att kakorna är gyllenbruna. Låt svalna helt på galler.

 

(1) Comment

 1. Julie says:

  MUMS! Bakade dessa förra veckan och jag och min 7-årige son har redan slukat dem så det blir ny sats imorgon. Godaste glutenfria kakorna jag nånsin ätit, och TACK för att de är nötfria!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: