Hälsofilosofi kostråd

Hitta orsaken till övervikt

fjäder let it go

”varför ser jag ut som jag gör?”

Övervikt är länkat till ett visst beteende kring mat, till hur vi i livet har relaterat till mat, till fysisk aktivitet och hur vår ämnesomsättning har fungerat. Det är också länkat till ett visst förhållningssätt till livet, andra människor och oss själva. För att vara överviktig behöver man ha en självbild av att vara överviktig. Min erfarenhet är att emotionell stress i någon form eller definition alltid ligger som grund till övervikt. Stress inte bara triggar oss att äta som tröst och belöning utan det påverkar även ämnesomsättningen negativt. Den emotionella stressen kan ha många orsaker; sorg, rädsla, ångest, oro, depression, hopplöshet, ilska, frustration och så vidare.

Tyvärr är många så pass vana vid att uppleva emotionell stress att de inte ens är medvetna om den. Man upplever den höga intensiteten i den interna dialogen som vardagliga tankar, något som man hanterar. En överviktig person spär ofta själv på den emotionella stressen varje dag genom att döma sig själv och piska på sig själv. Ofta är man faktiskt inte medveten om hur pass mycket negativ inre dialog man faktiskt för.

Emotionell stress syns inte nödvändigtvis på ytan. Man kan till och med uppleva sig själv som en positiv och framåt person, men det handlar ofta om en fasad och under ytan döljer sig återhållna och outtryckta känslor.

Föreställ dig en hel dag då du inte kritiserar eller dömer eller jämför dig själv genom din interna dialog… Du behöver inte föreställa dig att du uppmuntrar och älskar dig själv, du har bara slutat kritisera dig själv helt och hållet… Blunda och lyssna. Vad kan du nu höra istället?

Att hitta orsaken till övervikt

De flesta kan lätt identifiera de omständigheter eller relationer i sin närhet som man upplever som orsaken till stress, oro, ilska, sorg och påfrestning. Man kan peka ut en olycklig barndom eller traumatiska händelser som har påverkat en. Men inget av det utgör faktiskt de egentliga orsakerna till den emotionella stress man upplever varje dag. Visst, omständigheterna existerar eller har existerat och är verkliga, men personen som fortsätter att tillåta sig att påverkas av dem har ett mönster av att inte släppa det som varit eller har en oförmåga att konstruktivt hantera dramatik i vardagen.

Två personer kan ha vuxit upp med liknande omständigheter men har reagerat på dem och bearbetat dem väldigt olika. De två olika personerna har dragit helt olika slutsatser om vad händelserna betyder om en själv.

Ett annat exempel är att på en arbetsplats hanterar personer situationer som dyker upp på väldigt olika sätt. En person kan vara praktiskt duktig på att hantera situationen, men emotionellt tillåter man det att påverka sig på ett djupt plan. En annan person har lättare att vara konstruktiv i sitt tänkande, går inte upp i varv, tar inte åt sig personligt.

Så vad är det som gör att en person inte lätt borstar av sig eller läker traumatiska händelser, negativa relationer eller dramatiska dagshändelser? Det finns nästan alltid ett mönster hos en överviktig person av att hålla fast vid något. Det kan röra sig om det förflutna, gamla saker (materiella), relationer eller minnen av relationer. Det kan också handla om rädsla för förändring; motvillighet att ändra rutiner, bryta vanor och att ta besluta om att till exempel flytta, avsluta en relation eller byta jobb.

Om mönstret inte handlar om svårighet att gå vidare eller förändring, så brukar det istället handla om återhållsamhet i någon form. Det kan vara att man är återhållsam med sin sexualitet (man kanske saknar självförtroende eller har en historia av att varit utsatt på något sätt), man är återhållsam med att njuta av livet (kanske upplever en känsla av skuld), att släppa fram sin personlighet och potential, att låta sin kreativitet flöda och liknande. Man är återhållsam med att fullt ut uttrycka och vara den man innerst inne är helt enkelt. Det är även vanligt att man har alla mönstren.

Men varför gör man så här? Varför behåller en person sådana här negativa mönster om de inte tjänar en? Och hur gör man det? Det är här det kan skilja sig från person till person. För att ta reda på vilka undermedvetna negativa känslor, mönster eller uppfattningar som hittills styrt en negativ självbild eller negativa beteenden hos just dig, fortsätt läsa och gör skrivövningen längre ned.

Mönster och känslor relaterade till övervikt

Man kan ha upplevt alla eller några av känslorna och mönstren listade nedan. Läs hela listan noggrant och eftertänksamt. Var ärlig mot dig själv, vad stämmer egentligen för just dig?

 • överkänslighet
 • skydd 1: rädsla med en känsla av behov av skydd
 • skydd 2: övervikten kan representera ett skydd mot dold, inre ilska
 • skydd 3: skydd mot andra människors ilska och påverkan
 • ilska 1: ilska över att vara nekad kärlek
 • ilska 2: ilska över att vara nekad näring (omsorg)
 • ilska 3: ilska mot föräldrar (uppstudsighet, envishet), uppdämd ilska från barndomen
 • motvillighet att förlåta
 • flykt: flykt från sina känslor
 • osäkerhet
 • självförnekelse
 • otillfredställelse
 • skuld
 • skam
 • ouppfylld potential

25 frågor…

Att svara på några frågor i skrift, kan det verkligen hjälpa någon att skifta ett livslångt problem? När du svarar på alla frågorna, även när det tar emot, så kan det innebära just den förändring du har väntat på. Om en fråga känns svår eller bortom din fattningsförmåga – då är det nog exakt svaret på den frågan som kan hjälpa dig mest när du tillåter det att dyka upp inom dig. Frågorna är designade att kommunicera både med ditt medvetna och omedvetna sinne och är mycket specifikt formulerade. De hjälper dig att både lokalisera de känslomässiga orsakerna till din övervikt, men också att börja skifta problemet som du upplevt.

Viktiga instruktioner:

Var öppen för att orsakerna kanske är andra än de du själv trott eller nu tror. Ett tips är att kopiera och klistra in frågorna i en dokument som du kan skriva svaren till frågorna i. Du kan också såklart läsa frågorna på skärmen och skriva svaren för hand. Det är viktigt att du skriver svaren på frågorna och inte bara tänker dem i huvudet. Tiden du tillåter det att ta bör vara allra minst 30-45 minuter men du kan även jobba ännu mer grundligt och låta det ta längre tid. För vissa kan det ta 1-2 timmar. Det är också mycket viktigt att du svarar på alla frågorna för att skapa ett skifte.

Vissa frågor kommer kännas förvirrande att svara på men det gör inget. Svara ändå med den första tanke som kommer upp. Ibland kanske det dyker upp en bild, en metafor eller en färg istället för tankar och ord. Skriv bara ned det första som kommer upp och fråga dig själv: vad representerar det här för mig? Fortsätt bara att skriva. Det är viktigt att hålla flödet igång.

Identifiera problemet

 1. Inom vilket område av livet svälter du?
 2. Vad är du svältfödd på?
 3. Vad är det du gör som inte tillfredsställer dig?
 4. Vad är det du äter som inte tillfredsställer dig (din kropps fysiska behov?
 5. Vems kärlek/omsorg/uppmärksamhet saknade/önskade du som barn?
 6. Vad har det rått konstant brist på i ditt liv?
 7. Vem eller vad (vilka omständigheter, personer) upplever du har berövat dig på det du har behövt?
 8. Vad har du kompenserat med?
 9. Vilken/a känsla/or du kan relatera till ditt problem och vart någonstans har du upplevt känslan i din kropp?
 10. Fråga ditt undermedvetna sinne; när var den allra första gången som du upplevde ditt problem (den negativa känslan)?
 11. Beskriv händelsen
 12. Finns det någon relation med den gången och hur ditt problem är nu?

6 metoder för att garantera förändring

 1. Rensa ut hemma. Rensa ut garderoben. Släng gamla saker. Gör om hemma. Börja smått om det känns svårt. Det viktiga är att få bollen i rullning.
 2. Fråga dig själv vad du sedan länge vet inom dig att det är dags att släppa? Det kan vara en relation, ett hem (dags att flytta), ett jobb eller en förälder som man behöver förändra dynamiken med. Ta ett beslut idag som åtminstone inleder en förändring.
 3. Utforska skillnaden mellan upplevelsen av inre trygghet och vad du använder dig av för att skapa en illusion av trygghet med hjälp av yttre attribut. Med inre trygghet menar jag en villkorslös känsla av att du är trygg i alla situationer och du känner dig bekväm i din egen kropp. Yttre trygghet är att behöva attribut för att känna sig trygg: pengar, materiell säkerhet, relationer, rutiner, vanor, mat och att ha vissa saker på ett visst sätt osv.
 4. Fråga dig själv vilka behov du inte får uppfyllda i vardagen. Vilka steg är möjliga för dig att ta redan idag, så att du själv ser till att tillgodose dina egna behov? Små handlingar kommer man långt med. Något så enkelt som att ge sig själv 10 minuter på en parkbänk med sig själv och sina tankar är en handling av självkärlek.
 5. Fråga dig själv hur du kan vara mer flexibel. Kan du bli bättre på att lyssna på andra innan du bestämmer dig för vad du själv tycker? Ta en annan väg till eller hem från jobbet. Titta inte på ditt favoritprogram på den tid du brukar, skjut på det och gör något annat som du längtat efter att göra eller titta på något helt nytt för dig.
 6. Upptäck något, gör något som du aldrig gjort förut. Gå en kurs. Vilken som helst! Låt hjärnan vara kreativ. Det kan faktiskt vara precis vad som helst. Gärna något onödigt som bara är roligt och intressant.

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: