Äggfritt Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mellanmål Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Magisk drottningpaj (vegan, glutenfri, utan vitt socker)

IMG_0154

Lyckad smulpaj utan gluten, mjölk och socker är enkelt att få till. Jag har improviserat fram det här receptet och jag ska berätta hur… Vill du har ett mer exakt recept att följa på glutenfri, mjölkfri och sockerfri smulpaj kan du fortsätta att läsa här…

IMG_0148.JPG

Ett bra recept till smulpaj är något man ganska lätt kan smaka sig fram till. Jag gjorde den här på en blandning av bär; blåbär, hallon och jordgubbar. Jag täckte botten av pajformen med ca 1 cm bär. Sedan mixade jag ca 3/4 glutenfria havregryn med 1/4 durramjöl (kan ersättas med rårismjöl eller rismjöl) i en matberedare så att havregrynen finfördelades något. Det gäller alltså att lita på sig själv lite grann och uppskatta proportionerna! Gör man för mycket pajdeg så gör det inget, den går bra att frysa in och använda till nästa paj, direkt från frysen. Man behöver förresten inte använda matberedare utan det går bra att blanda i bunke. Sedan tillsatte jag sötning. Jag valde en lite exklusivare variant den här gången med genom att använda kokossocker. Det hade gått bra med agave eller honung. Igen, mängden får man uppskatta. Börja med en mindre mängd och smaka! Man kan ta en liten nypa mjöl/gryn blandat med sötningen och smaka och känna av.

Till ca 3,5-4 dl gryn/mjölblandnig använde jag nog ungefär 3 msk kokossocker… 

Jag blandade alltså gryn, durramjöl och sötning och tillsatte sedan kokosolja lite i taget tills att jag hade en ganska torr smuldeg. Då smakade jag på den igen! Jag kände av om det behövdes mer sött. Jag tillsatte lite mer kokossocker, en knivsudd salt och ett kryddmått vaniljpulver. Sedan körde jag matberedaren igen och tillsatte ytterligare lite kokosolja så att det blev en bra konsistens på smuldegen.

Pajdegen fördelades ganska tjockt över bären och så gräddade jag pajen i  200°C i mitten av ugnen tills att den var klar! Det vill säga tills att bären bubblade och ytan var gyllene och fin. Det tog nog ca 30 minuter den här gången tror jag.

IMG_0141

(2) Comments

  1. Lina says:

    Ganska exakt som den smulpaj jag brukar göra, fast jag gör på mandelmjöl och havregryn, lika mycket av varje. Ev ett uns potatismjöl beroende på fyllning. Alltid med honung. Mitt bästa knep är att grädda på 200 grader först täckt med folie i 10 min, sedan 10 min utan. Då blir pajen bakad men inte bränd. En hit hos alla gäster jag haft!

    1. Härligt! Tack! Alla ugnar är verkligen väldigt olika så det är jättebra att bekanta sig med sin och hitta sin trix som funkar…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: