Annonser
Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt

Fransk Chokladtårta (naturligt glutenfri, mjölkfri)

IMG_0187

Idag firar vi att nu även boken ”Laga glutenfritt, pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker” finns att köpa i affärerna med att baka ett av recepten från boken, naturligt glutenfri fransk chokladtårta. När vi tog fram recept till boken så var ett av syftena att maten skulle ha hög igenkänningsfaktor. Det skulle vara riktig njutarmat för både vardag och fest… Vi ville ge exempel på mat som inte kompromissar med smak, upplevelse, igenkänningsfaktor bara för att recepten inte innehåller gluten.

Boken ”Laga glutenfritt, pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker” innehåller allt titeln säger plus några klassiska bakade desserter som den här franska chokladtårtan!

IMG_0162

God smak är viktigt för ett bra recept, men det räcker faktiskt inte för att vi ska fortsätta att laga receptet igen och igen! Att det vi äter stimulerar minnen och andra förnimmelser, är oftast det som gör att vi helt och hållet kan förlora oss i upplevelsen av något vi äter. När jag var liten brukade jag be om att få baka fransk chokladtårta till särskilda tillfällen. Receptet vi använde då kom från pappas gamla bok från hemkunskapen tror jag! Och det var så gott! Nu finns inte den boken kvar och dessutom var receptet baserat på vetemjöl och vitt socker… Men det är smakminnet av den chokladtårtan som jag har försökt återskapa när vi tog fram det här receptet på en naturligt glutenfri variant.

IMG_0166

Chokladtårtan är stinn av mörk choklad, så det är viktigt vilken sort man väljer. Jag har använt choklad från Malmö Chokladfabrik. Receptet i boken är med 5 ägg och ger 10-12 port. För att göra en mindre variant med 3 ägg dividerade jag varje mått av ingrediens med 5 för att få fram mängden per ägg. Sedan multiplicerade jag den mängden med 3 för att få rätt antal gram av varje ingrediens för en tårta bakad med 3 ägg.  Istället för smör använde jag kokosolja och jag använde kokossocker som sötning.

Baka den här dekadenta chokladdesserten till bjudningar eller som avslutning på en fin middag. Servera med vispad grädde om du äter det eller någon glassvarinat som du gillar. Jag serverar gärna chokladtårtan med honungsmarinerad färsk mango eller ljumna hallon!

Receptet hittar du i boken Laga glutenfritt, pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker som du kan köpa hos adlibris genom att klicka på länken eller hos bokus genom att klicka här…

Annonser

(1) Comment

  1. isak says:

    Hej!

    Är många recept i boken även mjölkfria?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}
%d bloggare gillar detta: