Äggfritt Lunch och middag Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Min gröna Biryani med linser och nötter (vegan)

Vegan Biriyani

En underbar, smakrik (inte stark), indisk rätt som jag fullkomligt älskar! Den liksom värmer på insidan på ett snällt sätt. För er som är insatta i Ayurveda så är den här mumsiga risbaserade rätten Pitta-balanserande.  Det vill säga, trots att rätten är varm och smakrik samt innehåller inflammationsdämpande kryddor, så är den inte hettande utan lugnande och harmoniserande för kroppen. Läs mer om Ayurveda här… följ även länken om du vill testa vilken dosha-typ du är.

IMG_0279

Som vegansk rätt är den här Biryanin näringsrik, mättande med lång mättnadstid och den ger dessutom fullvärdigt protein med kombinationen ris och linser. Som vegan behöver man tänka efter lite extra när man väljer proteinkällor, men det är verkligen inte särskilt svårt! Bönor, linser, nötter och frön är till exempel proteinrika, men ger inte alla essentiella aminosyrorna (proteinets beståndsdelar) och räknas alltså inte på egen hand som fullvärdigt protein. Kombinerar man bönorna eller linserna med till exempel ris eller andra sädesslag så ger en sådan måltid fullvärdigt protein!

IMG_0237.JPG

Jag har använder klarifierat smör  eller ghee när jag  gör receptet för att jag tycker att det smakar bäst men då blir inte rätten vegan utan bara vegetarisk. Byt ut matfettet mot kokosolja eller olivolja, det blir också jättegott och nyttigt det med !

Ghee och klarifierat smör är smör som man har skirat för att få bort mjölkämnena. Ghee används inom indisk matlagning och enligt Ayurvedan (den traditionella indiska läkekonsten) så har ghee en mängd läkande egenskaper. Läs mer om ghee och hitta recept här… Man kan köpa färdig ghee i hälsokosten och Arlas klarifierade smör finns i vanliga mataffärer.

IMG_0262

Min veganska Biriyani

OBS! Olika linser och rissorter har olika koktid. Jag använde blötlagda gröna linser och vitt basmatiris. Om du använder andra sorters linser eller ett fullkonrsris så får du anpassa tillagningstiderna. Tänk till exempel på att inte låta grönsakerna koka mer än 15 minuter. 

4-6 port

 • 2 msk ghee (ej vegan) eller kokosolja
 • 1 stor gul lök, finhackad
 • 2-3 klyftor vitlök, finhackade
 • 8 kryddnejlikor
 • 1 kanelstång
 • 5 kardemummakapslar
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk garam masala
 • 1 krm svartpeppar
 • 1,5 dl blötlagda gröna linser eller puylinser (kan ersättas med färdigkokta, avrunna inser från 1-2 burkar)
 • 6-8 dl vatten
 • 1 buljongtärning eller 1,5 tsk pulverbuljong, gärna ekologisk och jästfri tex Biofoods Lantbuljong…
 • 2,5 dl basmatiris, antingen vitt eller fullkorn
 • ca 250 g blandade grönsaker delade i stora bitar, jag använde 1/2 litet blomkålshuvud, 1 stor morot, 1 liten zucchini och ca 150 g bladspenat
 • 1/2-1 tsk salt
 • 1 dl russin
 • 2 dl grovt hackade nötter, jag använde cashewnötter och mandel

Hetta upp matfettet i en tjockbottnad kastrull eller gryta på hög värme. Fräs löken under omrörning tills att den är mörkt gyllene. Tillsätt hackad vitlök och kryddorna och fortsätt att fräsa någon minut under omrörning tills att kryddorna mörknar och doftar utan att brännas. Tillsätt vatten, buljong och blötlagda linser, koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter. Linserna ska inte vara helt klara utan lite al dente. Tillsätt ris, grönsaker (utan spenat) och lite salt och låt sjuda tills att riset är nästan helt klart. Rör om någon gång på slutet och när du uppskattar att det är ca 5 minuter kvar, tillsätt russin, nötter och smaka av med mera salt om det behövs. Låt sjuda färdigt tills att riset är helt klart. Rör sist i spenaten strax innan serveringen.

(6) Comments

 1. Låter fantastiskt gott!

 2. Pernilla says:

  Jätte gott!!

  1. Ja! Va kul att du tycker!

 3. Reblogga detta på Nilla's Kitchen.

 4. Ana Carolina says:

  Jättegott!!

 5. […] Nillas gröna biryani med linser och nötter (vegan) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: