Frukost Jul Mellanmål Mjölkfritt Paleo Raw food SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Chiagröt med saffran, kokosmjölk & hallon… och några reflektioner om Ayurveda

Chiagröt med saffran, kokosmjölk & hallon

Själavärmande! Chiagröt med saffran, kokosmjölk och fikon, toppad med hallon. Det här var faktiskt exakt vad jag behövde. Himmelskt god frukost! Receptet har jag hittat i boken Maten är min medicin: Ayurveda i ditt kök av Janesh Vaidya och anpassat lite grann efter egen smak. För er som är insatta i Ayurveda så är den här frukosten pitta-dämpande.  Det vill säga, trots att chiagröten är kryddig och smakrik med saffran, så verkar den lugnande, harmoniserande och svalkande för kroppen och sinnet. Läs mer om Ayurveda här… följ länken här… om du vill testa vilken dosha-typ du är.

Chiagröt med saffran, kokosmjölk, fikon och hallon

Det finns flera böcker om ayurveda och själv-tester man kan göra på internet. Genom att läsa på och reflektera kan man komma till rätta med en hel del på egen hand men man kan också behöva hjälp för att helt och hållet förstå sig på sin konstitution. Jag har varit med om många som har diagnosticerat sig själva och faktiskt misstagit sig en helt del.  Men inget fel i att börja resan på egen hand och se hur långt man kommer!

Chiagröt med saffran, kokosmjölk, fikon och hallon

Jag är inte van att äta torkad frukt till frukost, som ingår i det här receptet. För mig är det oftast något som ingår i en dessert eller i fikabrödsrecept. Men för att balansera ”pitta” så ska man äta en del sött, d.v.s. naturligt sött. Att jag tidigare i livet har skurit ned på sött har jag gjort för att jag har lyssnat på min kropp, jag har mått bättre av det! Men jag är öppen för att justera och att prova mig fram för att hitta helt rätt balans för just mig. De senaste dagarna har det känts rätt för mig att äta snällt och behagligt, med en del söt frukt och jag upplever faktiskt ganska direkt mer harmoni och lugn i kroppen och sinnet!

Chiagröt med saffran, kokosmjölk och hallon

Den här varianten på chiagröt är extra mättande med kokosmjölk, kokosflingor och fikon.

2 port

 • 4 msk chiafrön
 • 2 dl god kokosmjölk med slät konsistens (t.ex. Santa Marias ekologiska eller Garants kokosmjölk)
 • 3 dl vatten
 • 4 msk kokosflingor
 • ca 1/2 paket, dvs 0,25 g
 • 6 fikon klippta i bitar

Till servering

 • 3 dl hallon, färska eller tinade
 • kokosflakes eller kokosflingor
 • …jag dekorerade även med några bitar mango och kakaonibs men det går bra att utesluta

Blanda alla ingredienser till chiagröten väl i en burk, gärna på kvällen innan du ska äta den. Annars ett par timmar innan. Toppa med hallonen och kokos innan servering.

 

(2) Comments

 1. Reblogga detta på Nilla's Kitchen.

 2. […] 5. Recept: Chiagröt med saffran och fikon (till frukost eller dessert) […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Independently verified
244 recensioner
%d bloggare gillar detta: