Lunch och middag Mjölkfritt Paleo Soppa Vegan/Växtbaserat

Världens godaste Borsjtj med vegan-smetana

img_1214

Borsjtj som den kanske ska lagas på riktigt? Jag har aldrig smakat en bättre rödbetssoppa än Iras. Ira är från Ukraina och vi jobbade tillsammans i samma kök i Prag för några år sedan. Hon fick en dag fria händer att sätta en rätt på menyn. Då gjorde hon den här soppan. Äkta Ukrainsk Borsjtj med massor av vitlök, dill, kål, självklart rödbetor och såklart kött… Om Ira själv får välja! Helst ska det vara en kombination av både fläsk och nötkött men jag har i receptet valt att använda bara nöt.

img_1245

Som med alla goda soppor och grytor så är det kärleken som är den viktigaste ingrediensen. Att man smakar, rör om, smakar igen och ger råvarorna den tid och den teknik de behöver för att utveckla full smak och gifta sig som de ska. Soppan är ekonomisk och sprängfylld av näring och nyttigheter. Metoden är enkel men lite annorlunda än de försvenskade metoderna som jag sett i andra recept.

Passar dill och vitlök ihop med köttsoppa? Alldeles fantastiskt bra! Det är inte en klassisk svensk smakkombination men den är vanlig i många andra kulturer. Jag tycker verkligen att man ska ge det en chans. Det blir autentiskt och allra godast så. Är man skeptisk till dillsmaken i soppan kan man ersätta den med finhackad persilja.

Jag vet inte riktigt hur man kan göra mat nyttigare än så här faktiskt. Eller godare på ett själavärmande sätt. Känslan när kroppen liksom njuter samtidigt som smaksinnena, eftersom att den vet att den får allt hälsosamt tillgodosett i en och samma skål…

Jag har gjort egen cashewyoghurt som passar perfekt att servera till. Hitta receptet här… Eller följ instruktionerna nedan för en snabbvariant som inte är syrad. Du kan såklart använda en god turkisk eller grekisk yoghurt eller smetana om du tål det.

Akut hjälp till Ukraina! Din gåva dubblas…

Iras Borsjtj

4 port

Om du syrar egen cashewyoghurt, börja gärna 2 dygn innan du ska servera soppan. Recept här… Eller gör snabbvarianten efter det här receptet:

 • 2 dl cashewnötter, blötlagda över natten eller minst 8 timmar
 • vatten så att det precis täcker nötterna
 • 1 msk citronsaft eller efter smak

Häll av blötläggningsvattnet. Överför cashewnötterna till en stark blender och tillsätt nytt vatten så att cashewnötterna knappt täcks. Kör blendern tills att cashewnötterna bilvit helt släta. Tillsätt en gnutta extra vatten bara om det behövs så att konsistensen är tjock. Smaka av med citronsaft.

Soppan

 • 600 g ekologiskt nötkött (grytkött), skurna i grytbitar (kan uteslutas eller ersättas av lamm)
 • Blandade grönsaker och rotfrukter till buljong skurna i stora bitar. Jag använde rot och stam från ett kålhuvud, 2 morötter, 2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 1 paprikastammar, 2 palsternackor.
 • 1 msk ghee, smör eller smakfri kokosolja
 • 1,2 l vatten
 • 8 st svartpepparkorn
 • 2 st lagerblad
 • 2-3 tsk salt
 • 3 msk olivolja eller ghee
 • ca 300 g fint strimlad vitkål
 • ca 200 g morötter, grovt rivna
 • ca 300 g rödbetor, skalade och grovt rivna
 • 2 klyftor vitlök, pressade
 • 3 msk äppelcidervinäger
 • 2 msk torkad dill
 1. För att göra soppan vegan utesluter du bara köttet och väljer det matfett som passar dig.Tillsätt 1-2 burkar sköljda kidneybönor om du vill för extra mättnad och protein. Skölj 1-2 burkar och tillsätt när det är 5 minuter kvar av tillagningstiden. 
 2. Koka köttet och/eller gör buljong. Fräs på köttbitarna i matfett i en järngryta eller stekpanna på hög värme så att de snabbt får rejäl yta runt om.
 3. Tillsätt alla grönsakerna till buljongen till grytan eller överför grytbitar och grönsaker till en stor kastrull. Häll på vatten och tillsätt pepparkorn, lagerblad och salt. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sakta sjuda i ca 3 timmar tills att köttet är helt mjukt och nästan faller isär. Gör du soppan utan kött tillåter du ändå samma koktid.
 4. Häll av grönsaker och köttbitar genom ett durkslag och häll tillbaka buljongen i grytan. Överför köttbitarna till buljongen och släng grönsakerna.
 5. Hetta upp en stor, vid stekpanna med matfett till hög värme och tillsätt rivna och strimlade grönsaker; vitkål, morötter och rödbetor samt pressade vitlöksklyftor, äppelcidervinägern och lite salt. Vinägern gör så att rödbetorna behåller sin färg när de tillagas. Fräs grönsakerna under omrörning tills att de mjuknar och det mesta av vätskan kokat bort, ca 8 minuter.
 6. Överför rödbetsfräset till buljongen, tillsätt torkad dill och låt koka ihop under ca 5-10 minuter. Smaka under tiden av med mer salt och nymalen svartpeppar och tillsätt mer vatten för att få rätt konsistens om det behövs. De frästa grönsaksstrimlorna får gärna vara vara helt mjuka men är de lite al dente är det bara bra!
 7. Servera tillsammans med en klick yoghurt i varje skål.

(6) Comments

 1. hej igen (fick du mitt mail om översättning igår?)

  använder bilden som du tog i flera sammanhang. vill du att jag skriver att du är fotograf?

  Obs att det inte är publicerat ännu.

  1. Jag såg just! Har svarat. Kul att du använder bilden! Du behöver inte ange mig som fotograf för just den 🙂 Om du inte vill!

 2. Ulrika says:

  Spännande recept! Tror du man kan göra den i Slow cookern?

 3. Lana says:

  Kul! Jag lagar borsjtj sedan jag kan komm ihåg mig 😂 min mormor i Ryssland har lärt mig och den ska egentlien kokas på ben, då brukar det kokas i 2,5-3 tim innan buljongen med märgen är klar som bas att användas för borsjtj. Men numera, i den moderna världen, gör de flesta inte så, mest för att spara tid. Mina barn o maken tycker dock att den varianten är godaste o lite mustigare. Men Tack för att en rysk/ukrainsk recept hittat plats hos dig! Alltid roligt!

 4. […] Världens godaste Borsjtj med vegan-smetana […]

 5. Lena Ekmark says:

  Ursäkta men vad är paprikastammar ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: