Äggfritt Dessert Glutenfritt Mellanmål Mjölkfritt Paleo Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Nötbakade äpplen med kardemumma och lönnsirap (vegan)

img_1311

Ett snabbt improviserat recept som blev en rejäl dessert-hit! Nötmjölerna karamelliseras lätt med lönnsirapen under bakningen så degsmulet får en knäckig smak. Det går såklart bra att ersätta lönnsirapen med t.ex honung eller agave. Jag blandade hälften hasselnötsmjöl och hälften mandelmjöl.

Nötbakade äpplen, vegan glutenfritt

Enkelt och gott! Äpplen och nötter…

IMG_1293.JPG

Mina äpplen som jag använde till pajen verkar vara av en förvildad sort. De är väldigt små även när de är färdigväxta. Ganska söta och väldigt goda. Det blev vackert med så små äpplen i en paj eftersom att jag kunde skära och baka dem i halvor. Har man äpplen av normal storlek får man dela och skära dem i fjärdedelar eller mindre.

Nötbakade äpplen med smak av kardemumma och lönnsirap (vegan)

4-6 port

  • 4-8 äpplen (4 st om äpplena är av normal storlek och fler om de är mindre)
  • 1 msk kokosolja
  • 4 msk lönnsirap eller honung
  • 3 dl nötmjöl, jag använde en blandning: hälften hasselnötsmjöl, hälften mandelmjöl
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk mald kardemumma eller mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt

Värm ugnen till 175°C. Dela äpplena i halvor eller i fjärdedelar. Jag gillar att behålla skalet på men du skalar och kärnar såklart ur äpplena som du vill.  Det ska vara tjocka, stora bitar. Smörj botten av en ugnsform med 1 msk av kokosoljan och ringla 1 msk lössirap över. Placera ut äpplena över botten. I en skål, blanda ihop övriga ingredienser till en deg. Fördela ut nötdegen över äpplena så att den täcker stora delar av ytan. Bitar av äpple kommer att sticka upp över utan. Grädda i ugnen i 25-35 minuter. Att tiden varierar beror på hur länge äpplena tar på sig att bli helt mjuka, så håll koll och känn med en sticka. Det blir godast om du låter ytan karamelliseras och bli fint gyllene och kanske lite mörkare på sina fläckar. Om äpplena inte är helt mjuka och toppen börjar bli bränd, lägg lite folie över ytan och grädda klart.

Servera med cashewgrädde smaksatt med vaniljpulver. Recept kommer snarast!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: