Glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff (utan jäsning)

 

Glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff (utan jäsning)Oj, ett nytt favoritbröd… Jag kanske säger det ofta? Men det här var verkligen supergott!  Ett snabblagat glutenfritt bröd som inte behöver jäsa. D.v.s innehåller ingen jäst utan bakas med bikarbonat. Typen är brittisk fullkornsscones eller irländskt sodabröd (soda bread – ”soda” syftar på bikarbonat) med ägg i degen. Brödet blir saftigt, näringsrikt, proteinrikt och gott!

Saftigt glutenfritt frukostbröd utan jäsning

Eftersom att du har brödet färdigbakat och klart på totalt 40 minuter så passar det perfekt till helgfrukost, brunch eller rejält mellis. Det går jättebra att frysa och tina i ugn.

Jag kommer nog baka det till soppa och gryta också nu i höst. Nybakat bröd klart på samma tid som en god gryta hinner puttra klart på spisen! Metoden är enkel, lika lätt och smidigt som att svänga ihop en deg till scones.

Saftigt glutenfritt frukostbröd utan jäsning

Brödet passar verkligen både till frukost och matbröd eftersom att det är så pass mättande och näringsrikt.

Glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff

2 bröd = 8-10 port

OBS! måtta exakt!

 • 5 dl vatten
 • 2 ägg
 • 0,5 dl honung
 • 1 msk äppelcidervinäger eller citronsaft
 • 2,5 dl teffmjöl, mörkt eller ljust
 • 2,5 dl majsmjöl
 • 2,5 dl potatismjöl
 • 1,25 dl linfrön
 • 1,5 dl solroskärnor eller pumpakärnor
 • 3 msk psylliumfröskal (grovmalet från ex. risenta eller urtekram. Om du har finmalet – dra med mängden till ca 1 msk)
 • 2 tsk xantangummi*
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • 1,5 tsk salt

Värm ugnen till 200°C. Vispa ihop vatten, ägg, vinäger och honung i en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser väl för sig. Tillsätt mjölblandningen till vätskan och blanda hastigt ihop med elvisp, ballongvisp eller slev. OBS! börja blanda med en gång och rör hastigt under någon minut så att det blir en slät deg utan klumpar. Degen behöver inte knådas eller vispas under någon längre tid. Låt degen stå och svälla i bunken i ca 10 minuter. Stjälp försiktigt upp den ganska så klibbiga degen på en rejält mjölad yta och se till så att den håller ihop. Dela degen i två delar med en kniv och använd extra mjöl för att forma två runda bröd. Placera ut bröden på en plåt med bakplåtspapper och skåra ett kors i varje degrundel. Skär hela- eller nästan hela vägen igenom. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills att bröden svällt upp och fått fin yta.

*Xantangummi – är ett naturligt framställt förtjockningsmedel och har precis som gluten ”klistriga” egenskaper vilket får ingredienserna i den glutenfria bakningen att hålla ihop. Välj alltid xantangummi som är märkt med den glutenfria symbolen då xantangummi framställs ur glukos och ibland är glukosen vete. Köp på nätet, i välsorterade matvaruaffärer eller i hälsokostaffär.

 

Annonser