Glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff (utan jäsning)

 

Glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff (utan jäsning)Oj, ett nytt favoritbröd… Jag kanske säger det ofta? Men det här var verkligen supergott!  Ett snabblagat glutenfritt bröd som inte behöver jäsa. D.v.s innehåller ingen jäst utan bakas med bikarbonat. Typen är brittisk fullkornsscones eller irländskt sodabröd (soda bread – ”soda” syftar på bikarbonat) med ägg i degen. Brödet blir saftigt, näringsrikt, proteinrikt och gott!

Saftigt glutenfritt frukostbröd utan jäsning

Eftersom att du har brödet färdigbakat och klart på totalt 40 minuter så passar det perfekt till helgfrukost, brunch eller rejält mellis. Det går jättebra att frysa och tina i ugn.

Jag kommer nog baka det till soppa och gryta också nu i höst. Nybakat bröd klart på samma tid som en god gryta hinner puttra klart på spisen! Metoden är enkel, lika lätt och smidigt som att svänga ihop en deg till scones.

Saftigt glutenfritt frukostbröd utan jäsning

Brödet passar verkligen både till frukost och matbröd eftersom att det är så pass mättande och näringsrikt.

Glutenfritt sodabröd med solrosfrön och teff

2 bröd = 8-10 port

OBS! måtta exakt!

 • 5 dl vatten
 • 2 ägg
 • 0,5 dl honung
 • 1 msk äppelcidervinäger eller citronsaft
 • 2,5 dl teffmjöl, mörkt eller ljust
 • 2,5 dl majsmjöl
 • 2,5 dl potatismjöl
 • 1,25 dl linfrön
 • 1,5 dl solroskärnor eller pumpakärnor
 • 3 msk psylliumfröskal (grovmalet från ex. risenta eller urtekram. Om du har finmalet – dra med mängden till ca 1 msk)
 • 2 tsk xantangummi*
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • 1,5 tsk salt

Värm ugnen till 200°C. Vispa ihop vatten, ägg, vinäger och honung i en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser väl för sig. Tillsätt mjölblandningen till vätskan och blanda hastigt ihop med elvisp, ballongvisp eller slev. OBS! börja blanda med en gång och rör hastigt under någon minut så att det blir en slät deg utan klumpar. Degen behöver inte knådas eller vispas under någon längre tid. Låt degen stå och svälla i bunken i ca 10 minuter. Stjälp försiktigt upp den ganska så klibbiga degen på en rejält mjölad yta och se till så att den håller ihop. Dela degen i två delar med en kniv och använd extra mjöl för att forma två runda bröd. Placera ut bröden på en plåt med bakplåtspapper och skåra ett kors i varje degrundel. Skär hela- eller nästan hela vägen igenom. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills att bröden svällt upp och fått fin yta.

*Xantangummi – är ett naturligt framställt förtjockningsmedel och har precis som gluten ”klistriga” egenskaper vilket får ingredienserna i den glutenfria bakningen att hålla ihop. Välj alltid xantangummi som är märkt med den glutenfria symbolen då xantangummi framställs ur glukos och ibland är glukosen vete. Köp på nätet, i välsorterade matvaruaffärer eller i hälsokostaffär.

 

 1. Birgitta

  Hej tack för fina recept. Men vad är xantangummi? Var köper man det på landsbygden tro? Kan man utesluta det eller ersätta det? Finns ju i ditt senaste brödrecept. Hälsningar Birgitta

  • Hej! Läs längst ned i inlägget där jag har förklarat vad xantangummi är. Det går att ersätta men jag har ingen rekommendation rakt av. Jag rekommenderar istället att du köper xantangummi och börjar experimentera med det! Det är en otroligt rolig och användbar ingrediens i glutenfri bakning. Bor man på landsbygden kan man behöva köpa på nätet. Finns hos apotea, bodystore, goodstore osv, osv… Du hittar direkt när du googlar.

 2. Annie Andersson

  Hej! Jag blev sugen på att prova ”sodabrödet” men undrar också över bikarbonaten som nämns i texten men inte i receptet?
  Tack för all fantastisk inspiration och fina recept!

 3. Linda Andersson

  Ska absolut provas, ser jättegott ut! EXAKT mått är kanske lättare om det står i vikt? Har du viktmått på receptet? 😀👍
  Mvh Linda

  • Hej Linda! Jag använder ofta vikt, se andra recept och böckerna. Grejjen är att det funkar jättebra med volymmått – men bara om man måttar exakt! Det är alltså inte viktigt att det blir på grammet rätt, men det är viktigt att man använder sig av måttsatser och inte höftar och uppskattar en ungefärlig tesked eller deciliter. Det ska vara ett exakt mått av en tesked och ett exakt mått av en deciliter. Jag anger måtten lite olika på bloggen, ibland i vikt och ibland i gram. Lycka till!

  • Hejsan! Nej, det står 1,5 tsk bikarbonat i receptet ju! Följare har delat sina bilder på det här brödet på instagram, och det blev fluffigt och fint som mina – så jag vet att det funkar! Något annat måste ha gått fel… Brödet ska svälla upp rätt rejält i ugnen men det är också mättande och robust. Det är alltså inte ett lätt bröd.

 4. Lovis

  Hej! Är så sugen på att baka detta men undrar om man kan ersätta majsmjölet med tex. Havremjöl eller något annat?

 5. Pingback: Glutenfritt sodabröd med solroskärnor och teff – PT By Emma

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: