Äppelkaka med lönnsirap (glutenfri, mjölkfri)

Äppelkaka med lönnsirap - glutenfri, naturligt glutenfri från boken https://www.adlibris.com/se/bok/laga-glutenfritt-pasta-pizza-pajer-piroger-andra-klassiker-9789155263034

Här bjuder jag på ett mycket viktigt recept för den här hösten! Kanske världens godaste äppelkaka? Denna kaka är värd spridas, så är det bara. Beroendeframkallande god. Receptet kommer från boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker.

I en så pass utpräglad matbok så gömde sig de bakade desserterna tyckte jag och behövde lyftas fram! I dessertavsnittet hittar du ytterligare livsnödvändiga guldkorn som till exempel: glutenfria chokladfondanter, citronpaj, crêpes, fransk chokladtårta och frasigt glutenfritt pajskal. Alla glutenfria dessertrecept du behöver egentligen!

Här på bloggen är dessertrecepten oftast mindre söta än recepten i böckerna ”Baka glutenfritt” och ”Laga glutenfritt”. Recepten i böckerna är skapade för en bredare publik och passar även de som inte är helt avvanda med socker. Perfekta att bjuda skeptiker på! Gör helt enkelt desserterna ur boken till alla på bjudningen istället för något special till de som är allergiska eller inte kan äta gluten.


Recept ur boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker.

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonÄppelkaka med lönnsirap (glutenfri)

Hjälp, detta är nog den godaste äppelkaka som finns! Efter bjudningen kommer alla att vilja ha receptet! Men det ska utfärdas en varning, som dessert räcker en mycket liten bit. Till lyxigt fika passar kakan lika utmärkt.

ca 12 bitar

 • 3 äpplen, skalade och delade i kuber
 • 30 g smör eller kokosolja
 • 1 dl ljust muscovadosocker, rårörsocker eller kokossocker
 • 200 g mandelmjöl
 • 200 g (2 1/3 dl) hela mandlar
 • 2 tsk mald kardemumma
 • 2 tsk bakpulver
 • 4 ägg
 • 1,5 dl lönnsirap

Topping:

 • 2 äpplen, tunt skivade
 • 50 g hela mandlar, grovhackade
 • 50 g smör, smält
 • 50 g ljust muscovadosocker, rårörsocker eller kokossocker

Värm ugnen till 180 grader. Smörj en ca 26 cm kakform och mjöla med mandelmjöl. Skala och kärna ur äpplena, skär sedan i små kuber. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt äppelklyftor och valfritt socker. Koka under omrörning, tills äpplena är mjuka och börjar färg, ca 5-10 minuter. Det bör inte finnas någon vätska kvar i pannan. Ta bort från värmen och låt svalna.

Mixa mandelmjöl, hela mandlar, kardemumma och bakpulver i en matberedare tills mandeln är grovt hackad. Ställ åt sidan. Vispa samman ägg och lönnsirap till en fluffig smet. Vik in mandelblandningen och de tillagade äpplen i smeten. Häll i kakformen och grädda i cirka 50 min tills att den är klar.

Smält smöret till toppingen, rör ner valfritt socker. Dela äpplen i tunna halvmånar, blanda ner skivorna i smörblandningen. Tag ut kakan och låt svalna. Fördela toppingen jämnt över kakan, strö på hackad mandel och grädda i ytterligare 10 min. Klar att servera!

Annonser