Nilla's Kitchen

Lyckas med glutenfritt matbröd (1) – de 15 bästa tipsen!

 

Lyckas med glutenfritt matbröd/bakningFoto: Eva Hildén


Lyckas med glutenfritt matbröd – de 15 bästa tipsen!

 1. Omslag BakaGlutenfrittFölj måttanvisningarna noga och använd alltid våg om inget annat anges.
 2. Glutenfria degar jäser inte upp lika mycket som vanlig vetedeg. Ofta inte mer än 20–30 procent, inte till dubbel storlek som är vanligt med vetedegar.
 3. Vi skriver ofta svalt/fingervarmt om vattentemperaturen till bröddegar, vilket innebär någonstans mellan 20–32 grader. Det är onödigt med riktigt varm degvätska (37 grader). Den svalare degvätskan ger en något längre och mindre exakt jästid och ett smakrikare bröd. Du låter degen jäsa tills det jäst klart helt enkelt och det kan variera något. Vill du påskynda jäsningen kan du använda varm degvätska (37 grader) om du vill.
 4. Mät upp och blanda torra ingredienser för sig och blöta för sig om inget annat anges.
 5. Det är viktigt att sätta igång att vispa eller blanda så fort man tillsatt de torra ingredienserna till degvätskan för att det inte ska bildas klumpar i degen. Deg som innehåller xantangummi behöver alltid köras i degblandare med insats för kaksmet eller med elvisp för att få ihop en jämn deg utan klumpar. Om degen bara innehåller psylliumhusk eller fiberhusk kan man använda slev eller visp.
 6. De flesta glutenfria bröddegar är fuktigare än vanliga vetedegar. Några liknar grötig smet och trots att degen känns kletig ska du inte tillsätta mer mjöl. Andra degar har mer stuns och är formbara. Läs noggrant hur konsistensen beskrivs i receptet.
 7. Du behöver inte knåda glutenfria degar.
 8. När du rullar frallor och formar bröden, fukta händerna med vatten eller olja om inget annat anges så fastnar inte degen.
 9. Skär inte upp brödet innan det svalnat helt, många glutenfria bröd behöver stå ett tag för att koagulera och sätta sig, brödet fortsätter att bakas ända tills det är helt svalt.
 10. Behandla alltid de nygräddade bröden varsamt, annars kan de sjunka ihop om man råkar stöta till dem hårt.
 11. Ofta behöver man grädda glutenfria bröd längre än vanligt bröd för att de ska få färg och skorpa. Det går oftast inte att känna av med sticka när de är klara eftersom bröden fortfarande är kladdiga när de tas ur ugnen.
 12. Börjar ytan bli bränd när brödet gräddas, lägg över ugnsfolie och kanske sänk temepraturen.
 13. Frys in brödet om du inte ska äta det direkt så smakar och håller det bättre.
 14. Glutenfritt bröd passar utmärkt att rosta! Känns brödet torrt? Att värma upp det eller rosta det hjälper verkligen för att återfå saftighet.
 15. Blir det ett misslyckat bak, misströsta inte, utan försök igen! Läs på ordentligt, det är kanske helt nya tekniker du håller på att lära dig.

Omslag BakaGlutenfrittTexten är hämtad ur boken Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter av mig Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs; 2015, Semic.

Läs nästa steg av bokskolan: ”Lyckas med glutenfritt matbröd (2) – felsökning”. Eller klicka vidare och läs om glutenfria mjölsorter… eller konsistensgivare i glutenfri bakning…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: