Äggfritt Detox Lunch och middag Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Indisk linsgryta med spenat och sötpotatis + durranaan

MIN INDISKA LINSGRYTA med spenat och sötpotatis + durranaan

Foto: Eva Hildén

SJU STEG TILL ETT FRISKARE JAG av Nilla GunnarssonReceptet är hämtat ur boken ”Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker”. Rätten är vegan, näringsrik och proteinrik. Kombinationen linser och fullkornsris ger fullvärdigt protein, dvs är likvärdigt med animaliskt protein.

De ca 100 recepten i boken täcker dagens alla måltider och är många gånger vegetariska eller vegan, men jag ger ofta tips på hur man kombinerar eller lägger till kött, fisk eller kyckling om man önskar det. Det finns alltså utrymme för stor flexibilitet när man väljer att äta enligt riktlinjerna och följer recepten i boken. Det ska vara lätt att äta rätt helt enkelt!

Kosten är inflammationsdämpande, basbildande och blodsockerbalanserande. Det vill säga jag har fokuserat på grundläggande principer för en hälsosam kost som hjälper mage/tarm att läka, som boostar immunförsvaret och som verkar hormonreglerande.

“När man gör lins- eller böngryta från grunden får man en berikande och hjärtevärmande rätt som kan bjudas på till fest. Långkok och massor med kryddor gör att grytan är extra smakrik. Det här receptet har hängt med i många år nu och flera som smakat har bett om receptet efteråt! Att linser kan vara så gott!”

Anledningen till att jag delar receptet här på bloggen är att det i boken hade smugit sig in ett litet korrfel i receptet på durranaan. I receptet i boken stod det 0,75 g psylliumfröskal istället för 0,75 dl. Är man en van bagare av glutenfritt bröd så förstår man direkt att det inte bara kan vara 0,75 g – men inte alla är bekanta med vilka mått av alla ingredienser som är rimligt. Brödet är så gott och därför ville jag ge alla en chans att lyckas ordentligt! Det är alltså ett pyttelitet fel som bara påverkar receptet på brödet, inte linsgryta. Jag serverar egentligen oftast linsgrytan helt utan bröd. Ris räcker gott och väl som tillbehör.

Min indiska linsgryta med spenat och sötpotatis

6–8 portioner

 • 4 dl gröna linser eller puylinser
 • 3 msk kokosolja
 • 1 msk kardemummakapslar
 • 3 kryddnejlikor
 • 1 kanelstång
 • 1 tsk torkad chili
 • 2 gula lökar, finhackade
 • 4 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 grön chili, finhackad med eller utan kärnor
 • beroende på hur stark du vill ha grytan
 • 2 tsk riven färsk ingefära
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 lagerblad
 • 500 g sötpotatis i 2–3 cm stora kuber
 • 200 g fryst bladspenat
 • 1 tsk salt
 • 1 liter vatten
 • 400 g kokosmjölk
 • 1 msk garam masala

Blötlägg linserna i 5 timmar eller mer. Häll av vattnet och skölj linserna. Hetta upp oljan i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta till medelhög värme och fräs kardemummakapslar, kryddnejlika, kanelstång och torkad chili någon minut under omrörning. Tillsätt lök, vitlök, färsk chili och ingefära och fortsätt steka under omrörning tills löken mjuknat och blivit helt brun utan att brännas. Tillsätt linserna, gurkmeja, lagerblad, sötpotatis, spenat, salt och vatten. Koka upp och låt småputtra på låg värme utan lock i ca 1 timme tills att linserna är helt mjuka. Rör om några gånger under tiden. Tillsätt kokosmjölk och garam masala mot slutet och koka upp. Servera med antingen bara durranaan eller ris eller både och.

Durranaan (utan jäsning)

6–8 portioner

En glutenfri, snabb fullkornsvariant av naanbröd.

 • 5 dl valfri mjölk
 • 0,5 dl olivolja
 • 2 tsk agave eller honung
 • 4 dl durramjöl
 • 0,75 dl psylliumhusk (grovmalet psylliumfröskal)
 • 0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 250°C. Blanda all vätska för sig i en bunke och alla torra ingredienser för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan och vispa direkt ihop med slev eller ballongvisp. Låt degen stå och svälla i ca 15 minuter. Förbered två plåtar med bakplåtspapper och forma avlånga, platta bröd, 3–5 mm tjocka. Olja in händerna om det behövs för att forma bröden. Placera ut bröden på plåtarna och grädda en plåt i taget, högt upp i ugnen i 10–12 minuter tills ytan fått rejäl färg. Låt bröden svalna på galler.


Sju steg till ett friskare jag omslagReceptet är hämtat ur boken ”Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker” av Nilla Gunnarsson, 2016; Max Ström

(4) Comments

 1. Hej Nilla! Jag fick för några dagar sen hem både Baka Glutenfritt och Sju steg till ett friskare jag. Underbara böcker, fina både på insidan och utsidan 🙂 Igår åt vi ärt- och blomkålsmos, fast med rökt lax istället för chili 🙂 Ikväll blir det Indiska Linsgrytan med Naan bröd!
  Igår kväll förberedde jag Bovetefrallorna på kvällen eftersom du tipsade om att de kan jäsa i kylskåpet under natten så man för färskt bröd till frukost ❤️ Sagt och gjort! Men jag som inte är bakproffs förstod inte riktigt om de ska jäsa i rumstemperatur innan man sätter in dem i kylskåpet, eller ska de jäsa efter att man tagit ut dem på morgonen eller gör de det i kylskåpet? För jag tyckte inte riktigt att de blivit mycket större i kylen. Goda blev de ändå dock 🙂 Nyfiken också på varför man ska blanda jästen i kallt vatten istället för fingervarmt?
  I övrigt så är jag så tacksam för dina recept, för de smakar så gott, varenda ett jag provat! Och det tycker även hela familjen (man och fem-årig son)! 😀

  Och sen kom det upp ännu en liten fråga idag när jag gjorde naan brödet. Där står i boken 0,75 gram psyllium, men jag gissade att det skulle vara 75 gram (?) och körde på det. Det blev i alla fall det godaste naan bröd vi ätit sedan vi blev glutenfria för flera år sedan! Så då antar jag att det blev rätt i alla fall 😉 Men kan kanske vara bra för dig att veta tills nästa upplaga av boken 😀
  Nu såg jag här ovan (i inlägget) att det står 0,75 dl. 🙂

  -Emma-

  1. Hejsan Emma!
   Kul att du gillar böckerna och bakar och provar så entusiastiskt! 🙂 Härligt.
   Det står i ingressen till bovetefrallorna att man kan kalljäsa ja. Men när man gör det och inte degen har jäst upp så måste man tillåta mer tid i rumstemperatur eller varmare. Ett alt. är att jäsa upp till hälften och sedan sätta i kylen.
   Läs de inledande texterna i boken om varför man med fördel använder svalare degvätska och längre jästid än 37°C, det står beskrivet där. Vi skriver också att man kan välja att använda varmare degvätska om man vill. Men de bästa tipsen från boken, inkl de om temp finns även här på bloggen: https://nillaskitchen.com/2016/10/04/lyckas-med-glutenfri-bakning-1-basta-tipsen/
   Från det inlägget kan du klicka vidare och läsa på en massa om glutenfri bakning.
   I inlägget ovan så står det att korrfelet med 0,75 dl psylliumfröskal (istället för 0,75g) är hela anledningen till att jag lade upp receptet här på bloggen! Bra noterat av dig!

 2. Ping! Nilla 🙂

 3. Tack för svaret! Jag hoppade på recepten i boken direkt 🙂 Måste ta mig tid snart att läsa varje ord i resten av boken med 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d