Brunch Frukost Glutenfritt Mellanmål Mjölkfritt

AMERIKANSKA PANNKAKOR (glutenfritt, mjölkfritt utan vitt socker)

Amerikanska pannkakor - naturligt glutenfria

Foto: Eva Hildén

SJU STEG TILL ETT FRISKARE JAG av Nilla GunnarssonReceptet är hämtat ur min bok ”Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker” och anledningen till att jag delar receptet här på bloggen är att jag vill att alla som provar det ska lyckas! …och att imorgon är det söndag så då kanske det passar helt perfekt att starta dagen med goda pannkakor? 🙂

En läsare berättar om sin erfarenhet av boken: ”Som nybörjare i konsten att äta ”ren kost” har boken varit en stor hjälp. Här finns inte bara recept och vackra bilder utan också en dialog med läsaren kring kostens betydelse för hälsan. Här finns reflekterande frågor, tydliga riktlinjer och tips på hur man skapar nya vanor. Nilla Gunnarsson är kunnig inom sitt område och uppmuntrar läsarna till nya sundare vanor. Hennes tillåtande synsätt gör det lättare att lyckas; vi är ju alla olika och kommer därför att vilja äta på olika vis. Recepten är enkla att följa och resultatet blir väldigt gott.” Läs mer här…

Det har alltså smugit sig in ett litet korrfel i receptet i boken. I boken står det 1,25 dl rårismjöl, durramjöl eller bovetemjöl men det ska vara 2,25 dl… Det mindre måttet mjöl funkar faktiskt helt OK men pannkakorna blir plattare än på bilden. Det är därför delar jag delar receptet här nu.

AMERIKANSKA PANNKAKOR (naturligt glutenfria)

2 portioner

Detta är mättande och näringsrik vardagslyx! Enkelt att göra och med smaker som tilltalar alla. Jag äter dessa till frukost, brunch och ibland även till lunch efter soppa.

 • 2 stora ägg
 • 2 dl mandelmjölk eller kokosmjölk
 • 1 dl mandelmjöl
 • 2,25 dl rårismjöl, durramjöl eller bovetemjöl
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 1 krm vaniljpulver
 • kokosolja till stekning
 • Vispa äggen med mandelmjölken eller kokos-

mjölken. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till äggblandningen. Stek på låg till medelvärme i rikligt med kokosolja. Pannkakorna ska vara ca 10–15 cm. Stek ca 2 minuter på varje sida. Du vänder dem när smeten i pannkakorna har börjat bubbla något i mitten.

För blåbärspannkakor: tillsätt 1 dl färska eller frysta blåbär till smeten precis före stekning.

Serveringsförslag: Färska eller tinade bär, fruktsallad, kokosgrädde, kanel eller chokladsås vid särskilda tillfällen

CHOKLADSÅS (mjölkfri, utan vitt socker)

4 portioner

 • 1 msk kokosolja
 • 2 msk kakao
 • 1–2 msk agave eller lönnsirap
 • 1 dl kokosmjölk

Smält kokosolja i en kastrull och vispa i kakaon. Tillsätt agave eller lönnsirap och kokosmjölk. Börja med den mindre mängden sötning och tillsätt mer om du tycker att det behövs. Låt koka ihop under ett par minuter. Låt gärna svalna något eller helt och hållet.


Sju steg till ett friskare jag omslagReceptet är hämtat ur min bok ”Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: