Raw tomatsås med vitlök & basilika (klar på 2 min, god till pasta eller grillat!)

raw tomatsås med vitlök och basilika

En smidig och snabb tomatsås som passar till zucchinipasta, raw lasagne och andra rawfoodrätter – eller så klart också till kokt, varm pasta! Mina favorit-pastasorter som jag serverar såsen till är rårispasta och kikärtspasta. Men tomatsåsen passar även alldeles utmärkt som komplement till kött eller kyckling. Kanske särskilt grillat.

Raw tomatsås med vitlök och basilika

Raw tomatsås med vitlök och basilika

ca 2 port

  • 2 medelstora, helt mogna kvisttomater
  • 6-8 st soltorkade tomater
  • 1 färsk, urkärnad dadel eller 0,5 msk honung (ej vegan) eller agave
  • 0,5 dl olivolja
  • 1-4 msk citronsaft eller äppelcidervinäger efter smak
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 10 blad basilika, eller två stammar med blad
  • 0,5 tsk havssalt eller bergssalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar eller mer efter smak

Dela tomaterna i bitar och mixa alla ingredienser utom basilikan tillsammans i matberedare, med stavmixer eller i blender tills att såsen är slät. Börja med en mindre mängd citron/äppelcidervinäger. Smaka av med mer salt, citron/äppelcidervinäger och peppar och om det behövs.. Tillsätt basilikan och mixa igen tills att bladen är hackade och fördelade i såsen.

Annonser