Raw tomatsås med vitlök & basilika (klar på 2 min, god till pasta eller grillat!)

raw tomatsås med vitlök och basilika

En smidig och snabb tomatsås som passar till zucchinipasta, raw lasagne och andra rawfoodrätter – eller så klart också till kokt, varm pasta! Mina favorit-pastasorter som jag serverar såsen till är rårispasta och kikärtspasta. Men tomatsåsen passar även alldeles utmärkt som komplement till kött eller kyckling. Kanske särskilt grillat.

Raw tomatsås med vitlök och basilika

Raw tomatsås med vitlök och basilika

ca 2 port

 • 2 medelstora, helt mogna kvisttomater
 • 6-8 st soltorkade tomater
 • 1 färsk, urkärnad dadel eller 0,5 msk honung (ej vegan) eller agave
 • 0,5 dl olivolja
 • 1-4 msk citronsaft eller äppelcidervinäger efter smak
 • 1 klyfta vitlök
 • ca 10 blad basilika, eller två stammar med blad
 • 0,5 tsk havssalt eller bergssalt
 • 1 krm nymalen svartpeppar eller mer efter smak

Dela tomaterna i bitar och mixa alla ingredienser utom basilikan tillsammans i matberedare, med stavmixer eller i blender tills att såsen är slät. Börja med en mindre mängd citron/äppelcidervinäger. Smaka av med mer salt, citron/äppelcidervinäger och peppar och om det behövs.. Tillsätt basilikan och mixa igen tills att bladen är hackade och fördelade i såsen.

 1. Christina

  Hej!

  Jag gjorde nyss denna tomatsås. 4 msk äppelcidervinäger? Stämde verkligen detta, för min tomatsås smakade enbart äppelcidervinäger och det vart tyvärr ej ingen middag av den. Tacksam för svar

  • Hej! Ja, det är meningen att det ska vara 4 msk, jag tyckte det var jättegott med hög syra som balanserade olivoljan och de soltorkade tmaterna. Kanske du hade en gammal vinäger eller att de olika sorterna äppelcidervinäger skiljer sig åt så att vissa smakar skarpare än andra? Men din feedback är jättebra, tack. Man kan absolut få en god sås med mycket lägre syra om man gillar det. Det beror också på vad man ska ha såsen till, pasta eller sås till grillat… Jag har ändrat i receptet till 1-4 msk efter smak.

 2. Christina

  Jag hade Kung Markattas vinäger och jag hade tänkt ha såsen till pasta. Jag tänker göra en ny omgång och då ta lite mindre.

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: