Äggfritt Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Vardagswok med naturligt glutenfria nudlar

laga_glutenfritt_151029_0144-kopiera

Foto: Eva Hildén

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonHär kommer ytterligare ett favoritrecept ur boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av mig och Susanne Hovenäs. Förutom recept på bland annat färsk pasta, tar vi även upp alla våra bästa tips på naturligt glutenfria nudlar och pastasorter som finns att köpa i butik.

Wok till vardags går snabbt, är näringsrikt och är både fräscht och mättande. “En riktig man-tager-vad-man-haver-rätt. God, enkel, snabb och nyttig! Utgå gärna från receptet, men välj själv vilka grönsaker och vilken sorts protein du önskar.”

Asiatiska rätter är många gånger både mjölkfria och naturligt glutenfria. Nudlarna man använder är ofta glutenfria utan att de är märkta med symbolen för glutenfritt och finns i stället på hyllan för asiatiska råvaror i affären. I boken tipsar vi om massor av olika pastasorter och nudlar som numera finns tillgängliga i butikerna och gör livet lätt att leva naturligt glutenfritt utan att komromissa med smak, hälsa eller njutning.

Laga_Glutenfritt_151029_0001.jpg

“Många av de naturligt glutenfria pastasorterna är mer näringsrika än traditionell pasta. Är inte det fantastiskt?! Det finns idag en hel del goda alternativ till vetepasta i butikshyllan. Hittar du dem inte i din affär runt hörnet kan du alltid köpa via internet, i någon av de många webbutiker som säljer specialprodukter. De flesta stora varumärken har dessutom egna webbutiker.” Ur: Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker, av Nilla Gunnarsson & Susanne Hovenäs (Bokförlaget Semic, 2016).

Vardagswok med naturligt glutenfria nudlar

Mitt tillägg: den här rätten är lätt att variera så att den blir vegan och/eller nötfri beroende på vilka tillbehör och oljor du väljer. Ersätt och byt ut så det passar dina behov!  Om du vill ha rätten mer low-carb byter du nudlarna mot t.ex. strimlad vitkål eller kelpnudlar. 

2 portioner

 • 2 portioner naturligt glutenfria nudlar, t.ex. risnudlar eller bovetenudlar (välj bovetenudlar eller fullkornsrisnudar för en mer mättande och näringsrik rätt)
 • 3 msk kokosolja eller jordnötsolja
 • 1 broccolihuvud i små buketter
 • 1 morot, tunt skivad
 • 1 röd paprika, strimlad
 • 15 cm purjolök, strimlad
 • 100 g strimlad vitkål
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • ½ röd chili, strimlad
 • 1 cm ingefära, riven
 • 3 msk tamarisås eller glutenfri sojasås
 • 1 msk sesamolja
 • 1 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
 • 2 tsk honung eller agavesirap
 • 2 msk vatten
 • valfritt protein (t.ex. 300 g kycklingfilé eller lårfilé, kan bytas mot lax, räkor, tofu eller gröna sojabönor) Mitt tips när du inte har annat protein hema: “scrambla” 2 ägg per port med lite sesamolja och tamari och blanda med grönsakerna. 

Topping (valfritt)

 • Sesamfrön, hackade jordnötter eller cashewnötter

Koka risnudlarna ordentligt al dente enligt anvisningen på förpackningen (över koka inte, nudlarna fortsätter att tillagas i pannan efter kokningen). Skölj nudlarna med kallt vatten tills de svalnar. Ställ åt sidan. Hetta upp olja i en stor stekpanna till hög värme. Om du väljer ett protein så som kyckling eller lax, stek på den i strimlor med salt och peppar. Häll av och ställ åt sidan. Hetta upp ny olja i stekpannan och tillsätt alla grönsaker, rör om och fortsätt steka under ett par minuter. Dra pannan från värmen och tillsätt tamarisås eller sojasås, sesamolja, risvinäger eller äppelcidervinäger, honung eller agavesirap och vatten. Blanda allt och var snabb med att tillsätta nudlarna och proteinet. Hetta upp rätten under omrörning och tillsätt lite extra vatten om det blir för torrt i pannan. Servera direkt. Toppa med sesamfrön, hackade jordnötter eller cashewnötter om du vill ha extra mättnad och smak.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d