Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt

Pumpapaj – glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker

Pumpapaj - glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker

Foto: Eva Hildén

Jag älskar amerikansk pumpapaj! Fyllningen är len och fylligt söt med kryddig smak som vi känner igen från andra amerikanska bakverk så som morotskaka. Jag älskar också principen att baka med frukt och grönsaker för att få fram både textur och smak i söta bakverk.

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonPumpapaj (pumkin pie) äter man traditionellt i USA till varje Thanksgiving i slutet av november. Pumpa i säsong under hela hösten och jag tycker man kan äta pumpapaj som efterrätt och dessert redan i oktober och under hela november.

Receptet tog jag fram förra hösten och skulle egentligen upp på bloggen då. Men samtidigt höll vi på med boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker och vi tyckte att receptet passade väl in bland de andra bakade desserterna i bokens avslutande kapitel. Så receptet hamnade där! Men nu kunde jag inte låta bli att dela receptet även på bloggen…

Nedan får du ett recept glutenfritt pajskal som du såklart kan använda till andra glutenfria pajer.  I boken finns fler recept på både söta pajskal och pajskal till matpajer.

OBS! Du väljer själv hur du sötar pajen. Se receptet. För att få pajen mjölkfri har jag använt kokosmjölk. Kokossmaken slår inte alls igenom utan gifter sig fint ihop med övriga smaker. Vill du så kan du använda någon annan mjölkfri variant till grädde. 

Pumpapaj – glutenfri, mjölkfri, utan vitt socker

Den här efterrättspajen med pumpa får vilken bjudmiddag som helst att bli en snackis. Receptet är hämtat ur boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker

Pajskal

6–8 portioner

 • 90 g durramjöl
 • 50 g majsmjöl
 • 40 g mandelmjöl
 • 50 g rårörsocker eller kokossocker
 • 1 nypa salt
 • 10 g xantangummi*
 • 100 g smör
 • 1 ägg
 • 2 msk vatten

Fyllning

 • 600 g pumpa
 • 1 ¼ dl kokosmjölk
 • 2 ägg
 • 1 krm muskotnöt, riven
 • 1 ½ tsk kanel
 • ½ tsk salt
 • 1 ¼ dl lönn- eller agavesirap

Till garnering

 • Eventuellt kanel eller florsocker

Mät upp mjölet till pajskalet och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form som är 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i ca 30 minuter i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 minuter.

Skala och kärna ur pumpan och dela den i 2 cm stora kuber. Koka pumpabitarna i vatten i en kastrull på medelvärme i ca 15 minuter eller tills de är genommjuka. Häll av vattnet och låt pumpabitarna svalna i ett durkslag. Mät upp ingredienserna till fyllningen i en skål, lägg i pumpabitarna och mixa med en stavmixer till en jämn smet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 35–40 minuter eller tills fyllningen precis har stannat. Låt svalna och ta sedan pajen ur formen. Dekorera med kanel eller florsocker om du vill och servera kyld.


*Xantangummi – är ett naturligt framställt förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Xantangummi ar precis som gluten ”klistriga” egenskaper vilket får andra olika ingredienser i den glutenfria bakningen att hålla ihop. Välj alltid xantangummi som är märkt med den glutenfria symbolen då xantangummi framställs ur glukos och ibland är glukosen från vete. Köp på nätet eller i hälsokostaffär. Enligt Äkta Vara har xantangummi inga kända hälsorisker
Passar till: bröd och söta bakverk.

 

(5) Comments

 1. Alekzandra says:

  Kan man byta ut xantangummi mot fiberhusk? Vad är fördelar med xantangummi?

  1. Hejsan! Nej det kan man inte och få samma resultat. Fördelar med xanthan är att det inte absorberar vätska alls- psyllium är en fiber som gör att degen blir saftig också – och i vissa bakverk är det inte önskvärt. Tex i pajskal som man vill ska vara torra och frasiga. Men du kan göra pajskal med fiberhusk – men då blir proportionerna lite annorlunda.

 2. Har du några tips om man vill göra denna äggfri..?

 3. Reblogga detta på Nilla's Kitchen.

 4. Lella Gislén says:

  Vad sägs om en helt vegansk version på pumpapaj? Älskar verkligen denna paj.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d