Glutenfritt Lunch och middag

Grundrecept glutenfri färsk pasta

Recept glutenfri pastadegBilder: Eva Hildén

Hemmagjord naturligt glutenfri pasta som du kavlar i pastamaskin och som smakar lika gott som ”vanlig” hemmagjord pasta! Så roligt att äntligen dela med mig av det här grymma receptet som kommer från vår nya bok Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker! Degen är i princip lika lättkavlad som pastadeg gjord på vete.

Recept glutenfri pastadeg

Boken innehåller även har ett recept på glutenfri vegan-pastadeg (receptet nedan är med ägg) och såklart massor med goda såser och rätter att göra av pastan; t.ex valnöts och portabellolasagne, tortellini med karljohansvamp och tomatsås, spagetti med blåmusslor, vitlök och persilja, örttagliatelle med kantareller och hasselnötter osv osv… Vi ger även tips på alla sorters glutenfri pasta och nudlar som du kan hitta i butikerna.

Recept glutenfri pastadeg

När vi var på bokmässan i Göteborg, jag och Susanne, tidigare i höst visade vi hur man gör just den här pastan på kockscenen. Det var massor av folk som var där och tittade och fick provsmaka.

Grundrecept glutenfri färsk pasta

Pasta är en självklarhet på dagens lunch- och middagsmenyer. Om du aldrig provat att göra egen pasta är det på tiden. Att laga en glutenfri färsk pasta är lika enkelt som att göra färsk pasta på vetemjöl, men metoden är något annorlunda. Det enda du behöver är råvarorna, en matberedare och en vanlig pastamaskin. Vi har kombinerat ihop fyra olika varianter: pasta med ägg, vegan, en grön pasta och gnocchi – klassiska kokta pastabollar av potatis. Hitta din favorit!

Ca 600 gram, 4–6 portioner

 • 150 g rårismjöl
 • 60 g majsstärkelse
 • 35 g majsmjöl
 • 15 g xantangummi*
 • 1 nypa salt
 • 2 msk extra jungfruolja
 • 1–2 msk vatten
 • 4 stora ägg á ca 60 g

Mät upp de torra ingredienserna i en bunke och blanda noga. Vispa ihop oljan, äggen och vattnet för sig. Häll snabbt ner de torra ingredienserna i en matberedare med knivblad och tillsätt sedan äggblandningen medan matberedaren är igång (tveka inte när du häller, det måste gå ganska fort så att det inte blir klumpar). Kör degen i matberedaren till en slät deg. Skär degen i sex bitar, tryck försiktigt ut varje del med fingertopparna och kavla till en rektangel. Om degen känns fuktig mjölar du in den med rismjöl.

Börja med att rulla degen genom den bredaste valsen på pastamaskinen. Upprepa en gång. Ställ in maskinen på ett snäpp lägre och rulla igenom degen igen. Upprepa en gång och fortsätt sedan att rulla degen så tunt det går genom maskinen. Glutenfri pasta är inte lika elastisk som konventionell pasta, så undvik att använda den smalaste inställningen. När du har en tunn pasta (ca 1–2 mm tjock) kör du pastan genom den form du vill att den ska ha: tagliatelle (breda band) eller spagetti. Lägg den färdiga pastan på en mjölad yta och täck med en fuktig handduk för att undvika att pastan torkar ut.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och lägg i den färska pastan. Låt koka i ca 3 minuter, eller tills pastan är al dente.

 

Laga glutenfritt OmslagReceptet är hämtat ur Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs, 2016, Semic bokförlag.


*Xantangummi – är ett naturligt framställt förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Xantangummi ar precis som gluten ”klistriga” egenskaper vilket får andra olika ingredienser i den glutenfria bakningen att hålla ihop. Välj alltid xantangummi som är märkt med den glutenfria symbolen då xantangummi framställs ur glukos och ibland är glukosen från vete. Köp på nätet eller i hälsokostaffär. Enligt Äkta Vara har xantangummi inga kända hälsorisker
Passar till: bröd och söta bakverk.

(13) Comments

 1. Patricia says:

  Fantastisk roligt att äntligen få möjlighet att göra egen färsk pasta, jag tycker att de recept du delar med dina mjölblandningar helt enastående!

  1. Va roligt, tack!

 2. akismetuser567847338 says:

  Har du recept på majsfri glutenfri pasta i boken? Är nämligen överkänslig mot majs och vet även ett flertal som är intresserad av att hitta recept på majsfri glutenfri pasta.

  1. Majsmjöl kan bytas ut mot tex durramjöl och majsttäsrkelse kan bytas mot annan stärkelse.

 3. Camilla says:

  Tack för ett toppenrecept på glutenfri pasta. Min dotter blev jätteglad och tyckte det var den godaste pasta hon ätit! 🙂

  1. Åh va roligt! 🙂

 4. Anders says:

  Väldigt svår deg att bearbeta. Har använt bättre glutenfria recept.

  1. hej Anders! Tack för feedback! Berätta gärna hur den var svår och vilket recept som var bättre och varför. Tack!

   Jag upplever att den här degen är ganska lätt att bearbeta när xanthangummit är ihopblandat med mjölerna och man sedan verkligen är snabb med knådningen som receptet anger – och när xanthangummit hinner bilda klumpar av olika skäl- ja, då kan konsistensen bli svår. Är det det det har upplevt tror du?

 5. Dalle says:

  Bästa pasta receptet jag någonsin använt!!! Kommer definitiva att köpa boken

  1. Åh va kul! Tack! 🙂

 6. hej Anders! Tack för feedback! Berätta gärna hur den var svår och vilket recept som var bättre och varför. Tack!

  Jag upplever att den här degen är ganska lätt att bearbeta när xanthangummit är ihopblandat med mjölerna och man sedan verkligen är snabb med knådningen som receptet anger – och när xanthangummit hinner bilda klumpar av olika skäl- ja, då kan konsistensen bli svår. Är det det det har upplevt tror du?

 7. Kalle says:

  Stor varning!
  Xantangummi är ett derivat till sojabönor.
  De som är allergiska mot soja skall avstå från att använda denna tillsatts då den med största sannolikhet kommer framkalla allergier.

  1. Hej Kalle! Xantan utvinns från glukos som kommer från majs eller soja vad jag vet. Har du källa på att de som är allergiska mot soja också reagerar på xantan?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d