Brunch Glutenfritt

Fluffiga bananpannkakor (glutenfria, mjölkfria, utan vitt socker)

Extra fluffiga bananpannkakor (glutenfritt, mjölkfritt, utan vitt socker)

Bananpannkakor är en ny modern klassiker. Jag är helt övertygad om att vi kommer att fortsätta att laga bananpannkakor i åratal framåt som en naturlig del av vår vardagskost. Oavsett om vi i övrigt lever strikt glutenfritt eller inte. De är ju så pass goda! Alla gillar dom.

Det finns många varianter av recept som kan vara paleo, alltså helt utan sädesslag, som man gör med till exempel kokosmjöl eller mandelmjöl. Jag har lagt upp sådana recept tidigare och de är perfekt som brunch, mellis eller när man är sötsugen på kvällen.

Det här receptet är ett en variant som ger extra fluffiga pannkakor som jag gjort med rårismjöl och större mängd banan. Suuupergoda! Serverat med lönnsirap så blir det ganska sött. Välj alltså den här varianten av bananpannkakor till helgfrukosten eller kanske som dessert efter soppa. Mycket barnvänliga 😉

Fluffiga bananpannkakor (glutenfria, mjölkfria, utan vitt socker)

  • 2 helt mogna bananer, gärna övermogna och bruna
  • 2 ägg
  • 1 dl rårismjöl eller rismjöl (kan ersättas med durra, teff, bovetemjöl – men de blir mer fullkornsaktiga i smaken då)
  • 1 nypa salt
  • 1 knapp tsk bakpulver
  • kokosolja, klarifierat smör eller ghee till stekning

Mixa bananer och ägg tillsammans med stavmixer eller i blender till en slät smet. Tillsätt torra ingredienser och vispa ihop. Hetta upp en vid stekpanna till medelvärme och stek ca tre pannkakor åt gången i lite fett. De ska vara 10-12 cm i diameter. Vänd efter ca 2 minuter när pannkakorna har stelnat lite och börjat bubbla i mitten och stek andra sidan.

Tips: Man kan behöva sänka värmen till en något lägre temperatur än vad man är van eftersom att bananen i smeten snabbt karamelliseras och mörknar. Om man upplever att de lätt går sönder så har man antagligen bara för hög temperatur och vill vända dem för snabbt. Stek dem lite långsammare så stelnar de och håller ihop jättebra. 

Servera med: lönnsirap eller endast tinade och rårörda hallon som också är en favorit. Pudra gärna kanel över!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: