Annonser
Äggfritt Bröd Detox Frukost Glutenfritt Gröna kuren Mellanmål Paleo Vegan

Glutenfria fröbullar (vegan, glutenfritt)

Glutenfria fröbullar (vegan, glutenfritt)

Foto: Eva Hildén

Jag vill påminna och tipsa om de här fantastiska småbröden! Under lång tid var det det här glutenfria, low-carb-brödet det enda bröd jag åt när jag undvek alla sädesslag (även naturligt glutenfria). Men jag bakar fortfarande receptet då och eftersom att frallorna är goda, bra för magen, mättande och näringsrika.

Baka Glutenfritt- matbröd, kakor, tårtor & desserter; Nilla Gunnarsson / Susanne HovenäsDen första versionen av receptet på fröbullarna har funnits på bloggen ganska länge nu. Se här… Brödet var så bra och fick så mycket positiv feddback från alla som baka det att receptet fick vara med i boken Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter. I boken fick fröbröden namnet ”hurtbullar” eftersom att de är så nyttiga 😉 Ett perfekt detoxbröd eller ”candida-cleanse-bröd”. Funkar även om man äter enligt gröna kuren.

Jag tycker att fröbullarna passar perfekt till frukost och som reskost, just eftersom att magen mår bra av dem och man blir mätt och håller sig mätt länge. Receptet är vegan, låg-kolhydrat, paleo, nötfritt och även äggfritt. Det brukar verkligen passa alla!

Hurtbullar (glutenfria fröbullar)

Det här är ett veganskt, ägg- och nötfritt lågkolhydratsbröd fullt av nyttigheter som är bra för såväl blodsockerbalans som mage.

ca 8 små bullar

Steg 1

 • 30 g hela psylliumfrön
 • 50 g linfrön
 • 65 g solroskärnor
 • 60 g pumpakärnor
 • 450 g kallt vatten

Rör samman alla ingredienser under Steg 1 i en bunke. Låt stå 1 timme.

Steg 2

 • 75 g kokosmjöl
 • 10 g fiberhusk
 • 0,5 msk bakpulver
 • ½ tsk salt

Blanda alla ingredienser under Steg 2, se till att fördela alla klumpar i kokosmjölet. Blanda hastigt ihop mjölblandningen med frö- och vattengelén från Steg 1. Blanda väl i någon minut så att det blir en klumpfri och fast smet. Låt svälla i ca 15 minuter. Forma 7–8 bullar med fuktade händer och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter tills bullarna fått en lätt gyllene färg. Släpp ut lite ånga ur ugnen ett par gånger under tiden bullarna gräddas. Låt bröden svalna innan du skär upp dem.

Receptet är hämtat ur Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter, Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs, Semic, 2015.

 

Annonser

(8) Comments

 1. Pernilla says:

  Hej!
  I boken står 1 msk bakpulver här står 0,5 msk? Ska det vara det lägre? När jag bakade sist så jäste de upp mycket i ugnen och det blev som en luftbubbla högst upp under locket efter gräddning. Kan den mindre mängden motverka detta?.

  1. Det kan räcka med 0,5 msk. Nej, jag tror att det bildats en luftficka har att göra med för lite absorberande mängd mjöl, dvs kokosmjöl. Jag har märkt att kokosmjöl kan variera i uppsugningsförmåga. Ibland är det extremt kraftfullt – då är det mörkare i färgen – typ karamellbrun. Ibland absorberar det inte lika mycket – då är det ofta ljusare. Har du ett ljusare kokosmjöl – öka mängden med ca 0,5 dl skulle jag gissa.

 2. anna says:

  Jag följde receptet till 100% ändå blev bullarna degiga och platta. Fick slänga bullarna då de inte var ätbara 🙁

  1. Superkonstigt! Och tråkigt! För det är ett så gott och användbart bröd. Det här receptet var under ett par år det enda bröd jag åt då jag undvek all stärkelse. Har fått´massor av positiv feedback så därför tog vi med receptet i vår bok Baka glutenfritt. Jag undrar hur det kan ha blivit så för dig… Om man verkligen använt hela psylliumfrön + finmalet psylliumfröskal + kokosmjöl så är det nästan omöjligt för degen att flyta ut. Jag vet helt ärligt inte vad det kan vara! Ibland är kokosmjölet man köper inte lika fiberrikt som förr… Men att de skulle flyta ut på plåten har jag som sagt aldrig upplevt. Det enda jag kommer på är att ni har råkat missa något av misstag. Har du råkat läsa kokosmjölK istället för kokosmjöL?

   1. anna says:

    Nej, det var kokosmjöl 🙂 Gjorde en ny omgång och det blev likadant. Hmm kom på att jag inte lät blandningen svälla i 15 min utan stoppade bullarna direkt i ugnen. Kan de vara orsaken till att bullarna blir är degiga?

 3. […] Frukost: Fröbröd med mandelsmör och kanel eller avokado, citron och hackad rödlök […]

 4. Började baka igår och upptäckte att jag inte hade hela psylliumfrön hemma. Använde 30g chiafrön och ökade kokosmjölet till 100g och resultatet blev utmärkt. God, lätt och saftig bulle!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}
%d bloggare gillar detta: