Glutenfria fröbullar (vegan, glutenfritt)

Glutenfria fröbullar (vegan, glutenfritt)

Foto: Eva Hildén

Jag vill påminna och tipsa om de här fantastiska småbröden! Under lång tid var det det här glutenfria, low-carb-brödet det enda bröd jag åt när jag undvek alla sädesslag (även naturligt glutenfria). Men jag bakar fortfarande receptet då och eftersom att frallorna är goda, bra för magen, mättande och näringsrika.

Baka Glutenfritt- matbröd, kakor, tårtor & desserter; Nilla Gunnarsson / Susanne HovenäsDen första versionen av receptet på fröbullarna har funnits på bloggen ganska länge nu. Se här… Brödet var så bra och fick så mycket positiv feddback från alla som baka det att receptet fick vara med i boken Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter. I boken fick fröbröden namnet ”hurtbullar” eftersom att de är så nyttiga 😉 Ett perfekt detoxbröd eller ”candida-cleanse-bröd”. Funkar även om man äter enligt gröna kuren.

Jag tycker att fröbullarna passar perfekt till frukost och som reskost, just eftersom att magen mår bra av dem och man blir mätt och håller sig mätt länge. Receptet är vegan, låg-kolhydrat, paleo, nötfritt och även äggfritt. Det brukar verkligen passa alla!

Hurtbullar (glutenfria fröbullar)

Det här är ett veganskt, ägg- och nötfritt lågkolhydratsbröd fullt av nyttigheter som är bra för såväl blodsockerbalans som mage.

ca 8 små bullar

Steg 1

  • 30 g hela psylliumfrön
  • 50 g linfrön
  • 65 g solroskärnor
  • 60 g pumpakärnor
  • 450 g kallt vatten

Rör samman alla ingredienser under Steg 1 i en bunke. Låt stå 1 timme.

Steg 2

  • 75 g kokosmjöl
  • 10 g fiberhusk
  • 0,5 msk bakpulver
  • ½ tsk salt

Blanda alla ingredienser under Steg 2, se till att fördela alla klumpar i kokosmjölet. Blanda hastigt ihop mjölblandningen med frö- och vattengelén från Steg 1. Blanda väl i någon minut så att det blir en klumpfri och fast smet. Låt svälla i ca 15 minuter. Forma 7–8 bullar med fuktade händer och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter tills bullarna fått en lätt gyllene färg. Släpp ut lite ånga ur ugnen ett par gånger under tiden bullarna gräddas. Låt bröden svalna innan du skär upp dem.

Receptet är hämtat ur Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter, Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs, Semic, 2015.

 

Annonser