Glutenfri hälsogrötmix med pepparkakskryddor

glutenfri hälsogrötmix med pepparkakskryddor

Kombinationen av olika gryn, mandel, frön, russin och kryddor ger en mumsig vintergröt som värmer och påminner om helger och jul. En rejält hälsosam pepparkaksgröt! Njut resten av senhösten och vintern av den här extra mättande och naturligt glutenfria frukosten genom att mixa din egen grötmix. Har du testat bovetegröt och inte gillat smaken? Då är det dags att ge de nyttiga boveteflingorna en ny chans i kombination med andra gryn, kryddor och annat gott. Vill du så ersätter du dem annars med t.ex quinoaflingor eller hirsflingor.

glutenfri hälsogrötmix med pepparkakskryddor

Många älskar gröt till frukost medan andra inte tycker att det mättar tillräckligt länge. Om så är fallet så ska man inte ta en extra macka utan lägga till något protein istället. Protein ger nämligen längst mättnadstid och balanserar blodsockret. Fullvärdigt vegetabiliskt protein hittar du i t.ex bovete och quinoa. Mandel och pumpakärnor är bra källor till protein och nyttigt fett. Man kan självklart äta gröten med ett kokt ägg också. Den här grötmixen har jag gjort extra proteinrik (vegan) med mandelmjöl och hälften boveteflingor. Tips nedan hur du gör grötmxen nöt- och mandelfri och hur du ytterligare ökar mättnadstiden om det behövs för just dig!

Glutenfri hälsogrötmix med pepparkakskryddor

ger ca 10 dl = 10-14 port

Tips: gör grötmixen och ge bort i adventspresent i en fin burk Skriv ut receptet här…  och ge bort tillsammans med burken.

Byt ut? Flingorna och grynen kan du byta ut som du vill. Byt boveteflingor och havregryn mot t.ex quinoaflingor eller hirsflingor. Mandelmjölet innehåller fett och protein vilket tillför näring och mättnad: Vill du ha en ”lättare” gröt ersätter du mandelmjölet med hälften boveteflingor/hälften havregryn eller andra gryn. Mandelmjölet kan också ersättas med mixade näringsrika och proteinrika pumpakärnor (likvärdigt med mandeln), kör i matberedare till mjöl.

 • 3 dl boveteflingor
 • 3 dl havregryn eller quinoaflingor
 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 dl linfrön
 • 1 dl russin, hackade aprikoser eller hackade fikon
 • 3 msk kanel
 • 2 msk mald kardemumma
 • 1,5 msk mald ingefära
 • 1,5 tsk mald kryddnejlika
 • 1 tsk salt (kan uteslutas, tillsätt istället salt när du kokar gröten efter smak)

Blanda alla ingredienser väl och förvara i burk med lock eller i plastpåse.

Recept, 1 port gröt

 • 0,75-1 dl grötmix
 • 2,5 dl vatten
 • ev extra salt

Koka upp grötmix och vatten i en kastrull under omrörning. Låt koka i ca 3-4 minuter beroende på vilka flingor och gryn du använt. Se koktid på förpackningarna för gröt och följ den längsta koktiden. Servera med valfri vegetabilisk mjölk och valfria tillbehör.

Till servering

 • 1 mosad banan eller
 • 0,75 dl osötat äppelmos
 • Valfri vegetabilisk mjölk, t.ex. den här cashewmjölken… som du kan göra själv på 2 minuter!

Tips för extra mättnad:

 • strö gröten med 1-2 msk pumpakärnor eller hackad mandel
 • servera med ett kokt ägg
 • tillsätt 1 tsk kokosolja när du kokar gröten

Skriv ut receptet här…

Annonser