Äggfritt Frukost Glutenfritt Jul Vegan/Växtbaserat

Gröt av hela eller krossade gryn – bättre för din mage? Recept: bovete, havre, fullkornsris

Mjölkfri risgrynsgröt (vegan, utan vitt socker)

Foto: Eva Hildén

Jag har upptäckt att magen mår ännu bättre när jag gör gröt på så hela gryn som möjligt och inte på finfördelade flingor. Det vill säga: när jag gör gröt på helt råris i stället för risflingor, krossat eller helt bovete istället för boveteflingor och krossat eller helt havre istället för havregryn. Nedan hittar du ett helt nytt recept på gröt med hel och krossat bovete och havre och ett recept på risgrynsgröt med kokosmjölk ur min senaste bok: Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker (Bokförlaget Max Ström, 2016).

Anledningen till att jag och fler med mig mår bättre av gröt gjort av hela eller krossade gryn är jag inte helt säker på, men det har antagligen att göra med att stärkelsen är mer finfördelad när grynen blivit mer processade. Som alltid är det viktigast att gå på känsla och välja det som känns rätt och fungerar för en själv. Därför tycker jag verkligen att ni ska prova gröt på hela eller krossade gryn för att känna om det faktiskt gör stor skillnad för er?!

Vi använder flingor för att det går snabbt att svänga ihop en gröt tidigt på morgonen. Men tänker vi lite i förväg och förbereder kan vi lika snabbt få till gröt som totalt har kokat lite längre och är bättre för magen. Blötläggning dagen innan gör att helt och krossat bovete och havre kokar snabbare på morgonen. Kokar man en stor sats så har man färdig gröt för flera dagar framåt som man snabbt värmer på i en kastrull med lite extra vatten.

Risgrynsgröt med råris (fullkornsris) och kokosmjölk är supergott, nyttigt, mättande och bra för magen. Den tar dock sin lilla tid, ca 45-60 minuter. Precis som vanlig risgrynsgröt. Välj gärna Saltå Kvarns råris eftersom att sorten blir relativt grötig. Även om råris aldrig ger lika klibbig gröt som vitt grötris.

Gröt med helt & krossat bovete eller havre

Både bovete och havre är naturligt glutenfritt men helt och krossat havre kan vara svårare att få tag på märkt med symbolen för glutenfritt. För de flesta som undviker gluten av hälsoskäl (som alltså inte har celiaki) går det bra att äta vanlig havre och det gör inget om den innehåller spår av gluten.  

1 portion

 • 0,75 dl helt eller krossat bovete eller havre
 • 2 dl vatten
 • En nypa salt
 • Ev. 1-2 msk torkad frukt  bitar
 • Kryddor, tex 1 tsk kanel och 0,5 tsk kardemumma

Krossat bovete/havre, gör så här: Blötlägg krossat havre över natten i den angivna mängden vatten. Krossat bovete måste du först skölja i sil med kokande vatten, sedan blötlägger du på samma sätt. Gröten kokas med blötläggningsvattnet, en nypa salt och ev. annan kryddning och smaksättning. Koka ca 5 minuter.

Helt bovete/havre, gör så här: Blötlägg bovetet eller havren i minst åtta timmar (över natten). Skölj bovetet ordentligt i en sil. Havre behöver inte sköljas. Koka sedan bovetegröten med lite salt, ev. kryddor och torkad frukt på svag värme i cirka 15 minuter.

Risgrynsgröt med kokosmjölk

Recept ur: Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker (Bokförlaget Max Ström, 2016).

4 portioner

 • 4 dl vatten
 • 2 dl grötris eller råris
 • 1 krm salt
 • 5–6 dl kokosmjölk
 • 1 kanelstång

Blanda vatten, ris och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Koka under lock på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt sedan kokosmjölk och kanelstång och koka upp igen – passa så att gröten inte kokar över. Låt gröten koka på mycket svag värme tills den är klibbig och fast, ca 45 minuter. Rör då och då och smaka av så att risgrynen är genomkokta och klibbiga.

(5) Comments

 1. Din planeringsexpert says:

  Hej Nilla

  Som jag skrev till dig tidigare när jag gick din kurs är att varna för linfrön och ha dem inte i dina recept även om det är hela.

  Idag är det stor ”nyhet” att krossade är farliga.

  Jag var sjuk i många år innan jag förstod att jag var förgiftad av 1-2 matskedar hela linfrön per dag. När jag slutade blev jag frisk

  Veckans tanke: ”Bättre med lite som blir av än mycket som blir dåligt samvete…”

  Med soliga hälsningar

  Helén

  HELÉN VEDLÉ

  1. Hej Heléne!
   Bra att du lyssnar på din kropp och varit öppen för att prova dig fram genom att känna efter vad du reagerar på och mår bra eller dåligt av!

   Nyheterna använder ord som ”giftigt” och ”farligt” och det gör att vi tolkar väldigt drastiskt när situationer egentligen inte är särskilt allvarliga. Det är lååångt ifrån alla som reagerar på linfrön så jag avhåller mig från att säga från eller till. Men jag kan förklara lite hur jag resonerar när jag hör nyheter av det är slaget: Linfrön funkar superbra i bakning för mig och många andra och påverkar min hälsa positivt i den mängd jag äter dem, jag mår bra i magen av dem. Livsmedelsverket avråder från användning av krossade linfrön eftersom att man INTE ännu vet om de är farliga eller inte. Man avråder användning av fröna alltså för att man INTE vet – inte för att man VET (forskning saknas) om de krossade fröna påverkar hälsan negativt. Om det tydligt hade påvisats att krossade linfrön varit giftiga, hade de officiellt kunnat dra in produkterna. Men de saknar underlag för att göra det.

   Jag tycker att man ska läsa på Livsmedelsverkets sida och både ta ställning och känna efter själv. Man kan oftast ersätta krossade linfrön med hela eller med chiafrön i bakning. Om det inte är så att man äter extremt stora mängder krossade linfrön – tex flera msk på filen varje dag så behöver man inte oroa sig. Att göra det är inget jag någonsin rekommenderat. Jag kommer inte sluta använda linfrön varken hela eller krossade i bakning. Jag tycker att nyheten om livsmedelsverkets information var jättebra att den kom ut så att man inte tror att man nödvändigtvis mår bättre av att strö all mat med krossade linfrön – men vinklingen var som vanligt av media onödigt uppskrämmande och konfliktskapande tycker jag.

 2. Hej! Tack för bra recept! Men du, visst är det litet gluten i havre? Jag är jättesugen på att använda hel havre, men tror inte det finns ngn glutenfri variant…? Har du några kloka ord att skriva om det här? 🌹

 3. Hej Nilla,

  jag undrar om det går bra att göra RAW bovetegröt på helt bovete? Eller overnight oats på krossat eller helt havre?

  Tack för en inspirerande blogg!

  Vänliga hälsningar
  Anna

 4. […] Gröt av hela eller krossade gryn – bättre för din mage? Recept: bovete, havre, fullkornsris […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: