Annonser
Dessert Fikabröd/kakor Jul Mjölkfritt Paleo

Apelsin och mandelkaka med saffran och choklad (glutenfri, mjölkfri)

Apelsin och mandelkaka med saffran och choklad (glutenfri, mjölkfri)

Foto: Eva Hildén

En helt mjölfri saffranskaka som passar perfekt till lucia! Saffran är ett livselexir som definitivt lyser upp och höjer humöret när vi som bäst behöver det under senhöst och vinter.

Jag utvecklade det här receptet efter Apelsin och chokladkakan som jag tidigare lagt upp recept på här på bloggen. Inspirationen kom från en traditionell judisk påskkaka som man bakar på en hel kokt apelsin! Och det blir jättegott!Liknande recept finns tydligen även i Marocko, medelhavsområdet och mellanöstern. Receptet hamnade i julkapitlet i vår bok Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter (bokförlaget Semic, 2015).

Saftigheten är verkligen förvånande eftersom att kakan inte innehåller något matfett. Ännu ett recept som är svårt att föreställa sig hur bra det blir av att bara läsa ingredienslistan.

Omslag BakaGlutenfrittApelsin och mandelkaka med saffran och choklad

Recept ur boken Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och deserter (bokförlaget Semic, 2015).

Smakerna från kokt apelsin, saffran och mörk choklad gifter sig fint med varandra och ger en riktig vuxenkaka. Uteslut saffran och du får en härlig kaka som passar året om.

ca 8–10 bitar

 • 2 små apelsiner eller en medelstor med tunt skal, sammanlagt 375 g
 • 0,5 g saffran (1 paket)
 • 6 ägg, separerade
 • 175 g rårörsocker eller kokossocker
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 200 g mandelmjöl
 • 1 tsk mald ingefära (kan uteslutas)

Garnering

 • 100 g mörk choklad

Koka apelsinen hel i ca 1 ½–2 timmar tills den är genommjuk. Häll bort vattnet och låt svalna. Det går bra att koka apelsinen dagen innan. Skär apelsinen i bitar och ta bort eventuella kärnor. Kör apelsin med skal och allt, samt saffran, i en matberedare till en slät puré (stavmixer går också bra).

Separera äggen och vispa först äggvitorna med hälften av sockret fluffigt med elvisp som till maräng.Vispa sedan äggulorna med resten av sockret tills det blir tjockt och ljust i färgen. Vispen ska lämna bandliknande spår i smeten. Häll apelsinpurén i äggulesmeten och blanda.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i äggulesmeten. Tillsätt först hälften av äggvitefluffet till smeten, rör ut försiktigt. Tillsätt sedan resten av äggvitan och vik in i smeten så att så mycket luft som möjligt stannar kvar.

Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm), använd mandelmjöl, grädda i 175 grader i ca 45–50 minuter tills att kakan är helt genomgräddad och ser ut att släppa något från kanterna. Ta ut kakan och låt svalna helt. Smält chokladen och ringla över kakan. Låt chokladen stelna. Servera kakan kall.

Tips! Kakan är toppengod att äta som dessert med vispad grädde eller kokosgrädde.


jul-med-nillas-kitchen-2016För fler recepet utan gluten, mjölk och socker, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen här…

Annonser

(7) Comments

 1. Malin says:

  Hej! Hittar inte receptet till den andra saffranskakan, minns att det var ett filmklipp hur man gjorde kakan. Länken i inlägget går till chokladkakan med hel apelsin.. Skulle behöva receptet till helgen 🙂

  1. Hejsan! Kul att du gillar kakan! 🙂 Det gamla receptet är utbytt mot detta och är det samma med små justeringar. Filmen var inte speciellt instruktiv egentligen. Mest en stämningsfilm så den behöver du inte. Kakan är enkel att baka om man följer receptet. Det är bara att baka!

   1. Malin says:

    Vad synd, ville ha just det 😉 Det var honung (som jag hellre vill ha) och fler kryddor i? Det var inte filmen i sig jag var ute efter utan mer för att hitta inlägget, men insåg att det var borttaget 🤔 Det finns inte möjlighet att få receptet ändå?! 😇😇

   2. Jag har återställt receptet nu!

 2. Maria says:

  Vilken god smet 🙂

  1. 🙂

 3. Maria says:

  Det var väldigt mycket med 100 gram choklad så jag gjorde en laddning ischoklad på det som blev över 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}
%d bloggare gillar detta: