Chiagröt med saffran, kokos och fikon

Chiagröt med saffran, kokos och fikon (raw, vegan)

Ett krämigt och gott grundrecept på saffranschia som du kan variera med olika topping redan nu och under hela december till både frukost, mellis och dessert! Jag älskar chiagröt med smak av saffran och med mjuka bitar av fikon och har redan lagt upp en variant av det här receptet med hallon, men jag tyckte att det var värt att tipsa igen, denna gången utan topping.

Extra len och krämig konsistens får du genom att använda en bra och god kokosmjölk.Tex Santa maria ekologisk, garants kokosmjölk, eller blue dragon. Jag brukar ta hälften kokosmjölk och hälften vatten så att chiagröten heller inte blir för mastig.

Jag har serverat den här chiapuddingen som dessert toppad med kanelkryddade, rårörda bär. Annat förslag på topping är filéade apelsinklyftor och strö lite kakaonibs över.

Chiagröt med saffran, kokos och fikon

2 port

 • 4 msk chiafrön
 • 2 dl god kokosmjölk med slät konsistens
 • 3 dl vatten
 • 4 msk kokosflingor
 • ca 1/2 paket, dvs 0,25 g saffran
 • 6-8 fikon klippta i bitar

Förslag till topping

 • hallon, färska eller tinade
 • filéade apelsinklyftor
 • tärnat päron kryddat med kardemumma
 • kokosflakes eller kokosflingor
 • kakaonibs

Blanda alla ingredienser till chiagröten väl i en burk. Inom de första 10 minuterna, rör om ett par gånger så att chiafröna inte bildar klumpar när de börjar absorbera vätska. Förbered gärna kvällen innan du ska äta den. Annars ett par timmar innan.

Annonser