Lunch och middag Mjölkfritt

Rostade rotfrukter med kikärtor och aioli

Vintersallad med rostade rotfrukter, kikärtor och aioli

En enkel men supergod och mättande, vegetarisk vardagsrätt. Gör receptet till två personer som vegetarisk måltid eller som perfekt tillbehör till kyckling – då räcker receptet till uppåt 4 personer. Jag får ofta höra att det är dyrt att äta ren och läkande kost, men det behöver det inte vara. Gör egen aioli, snabbt och enkelt med stavmixer eller elvisp. Det är mycket lättare än vad de flesta tror! Följ bara instruktionerna i receptet. VEGANMAJO? Recept här….

Tricket för att få den här varma vintersalladen extra god är att rosta rotfrukterna rätt så att de verkligen får en gyllene och krispig yta och att salta och peppra ordentligt. Se beskrivningarna till recepten för mina bästa tips.

Rostade rotfrukter med kikärtor och aioli

2 port

 • 2 st skalade rödbetor i klyftor
 • 2 stora skalade morötter i stavar
 • 2 potatisar, tvättade eller motsvarande mängd sötpotatis
 • 1 bit rotselleri, ca 150-200 g
 • 2  stora skalade palsternackor i stavar
 • 2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
 • 2-3 krm salt
 • 2-4 krm nymalen svartpeppar
 • ev 1 tsk torkade örter så som rosmarin eller timjan
 • 1 burk kikärtor, sköljda och avrunna

Till aioli (räcker till ca 6 port) VEGAN? Recept här….

 • 1-2 tsk dijonsenap mängd 
 • 1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
 • 1 äggula, rumstempererad
 • 2 dl neutral rapsolja, rumstempererad
 • 1 dl kallpressad olivolja, rumstempererad
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 krm salt

Till serveringen 

 • 100 g ruccola eller färsk spenat
 • 2 klyftor citron

Värm ugnen till 225°C, gärna varmluft. Lägg alla rotsaker i en långpanna eller stor ugnsform. Ringla över olja och krydda ordentligt. Vänd runt så att alla sidor av rotsakerna täcks av olja och kryddor. Rosta rotfrukterna i minst 35 minuter tills att de fått en gyllene och krispig yta.Vänd rotfrukterna någon gång under tiden. Har du inte varmluftsugn kan du behöva öppna ugnen ett par gånger under tillagningen och släppa ut ånga. Tillsätt kikärtorna med ca 5 minuter kvar av tillagningstiden och vänd runt bland grönsakerna och sätt tillbaka i ugnen.

Tips: Om rotfrukterna inte fått någon färg alls efter 30 minuter, höj värmen ca 25 grader och fortsätt tillagningen en stund (ugnar har olika temperatur så tillagningstiden kan variera). Har du ofta problem med att få färg på rostade rotfrukter och potatis i ugn så kan du antagligen höja temperaturen med ca 25 grader redan från början av tillagningen. 

Aioli: Vispa ihop äggula, citronsaft och senap och tillsätt olja droppvis i början medan du vispar kraftigt. När du har blandat i en fjärdedel av oljan kan du tillsätta mer olja åt gången. Häll i oljan i en stadig stråle och vispa hela tiden. Du kan fortsätta att tillsätta mer olja än receptet anger om du vill ha en tjockare konsistens på majonnäsen. Tillsätt vitlök och salt. Smaksätt med något mer om du vill, tex hackad persilja, någon annan färsk ört eller chili. Smaka av med mer citronsaft och salt om du tycker att det behövs.

Servera rotfrukterna och kikärterna på en bädd av ruccola med aioli ringlad över. Pressa mer citron över om du vill.

(5) Comments

 1. Ser supergott ut! Älskar rostade rotfrukter verkligen. Gott att blanda i kikärtor också:)

 2. […] rostade rotfrukter med kikärtor och aioli […]

 3. […] Rostade rotfrukter med kikärtor och aioli […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: