kostråd Paleo Vegan/Växtbaserat

Är “Sju steg till ett friskare jag” rätt bok för dig? Vanliga frågor om innehållet…


Äntligen tillfälle att skriva lite utförligare om min fina bok som kom ut i augusti Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker och ge svar på de vanligaste frågorna jag får:

Ur boken: “Syftet med den här boken är att ställa saker och ting till rätta för de som kanske har krånglat till sambanden mellan kost, njutning, smak och hälsa. Det är även en bok för de som är precis i början av att gå över till en ren och läkande kost, eller för de som vill ha inspiration till ett hälsosammare liv.”

Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker av Nilla Gunnarsson
Vad går boken ut på?

Boken “Sju steg” går ut på att ge läsaren inte bara goda och nyttiga recept utan också verktygen som behövs så att omställningen till ren och läkande kost blir beständig. Riktlinjerna ger dig ren, hemlagad mat efter läkande principer; d.vs. maten är:

 • inflammationsdämpande
 • basbildande
 • balanserande för tarmfloran
 • hormonreglerande

Med boken som hjälp kan man utforska vilken nivå av hälsa som är möjlig för en själv. Det vill säga vilken kost man själv, individuellt, mår bra av. Alla är nämligen olika enligt mig och har olika förutsättningar.

Tycker så mycket om din bok och att du lyfter hur viktigt det är med magkänslan, att hitta rätt kost utifrån hur den egna kroppen fungerar. Det är så lätt att följa en diet slaviskt och bli besviken när den inte fungerar fullt ut. Gillar upplägget och bredden på boken. Massor av goda recept som jag återvänder till gång på gång.👌

Jag vill med boken förmedla att äta rätt är lätt – när man väl fått bollen i rullning. Att äta bra och hälsosamt ska inte gå ut på att räkna i tabeller och jaga kalorier eller gifter. Vanliga människor behöver lätt och snabb förstå varför de ska äta på ett visst sätt och sedan hur det ska gå till för just dem. Det är egentligen två böcker i en – den första delen är alltså en handbok som berättar varför du bör förändra din kost och hur steg för steg. Den andra delen är en kokbok som innehåller över hundra recept – helt utan gluten, mjölk och vitt socker.

Varför glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt?

Ur boken: “De senaste åren har en våg av nya hälsotänk kring kosten fått fäste och fler och fler är intresserade av att må bättre med mat som medicin. Allteftersom de nya kostinriktningarna blir mer beprövade kan man utröna vissa gemensamma nämnare för de metoder som verkar fungera på sikt. Bland annat verkar personer läka sjukdomar, balansera klimatet i mage/tarm, dämpa kroniska inflammationer, minska överväxt av candida, få en stabil energi och bättre humör av en kost utan gluten, mjölkprotein, vitt socker och snabba kolhydrater. Jag har i mitt arbete som kost- och näringsrådgivare, och även i mitt eget liv, hämtat inspiration från några olika kosthållningar, till exempel lågkolhydratskost, blodsockerbalanserande kost (GI), Rawfood, inflammationsdämpande kost, medelhavskost och att äta för optimal syra-basbalans.”

En mängd helt olika symtom kan botas i en handvändning när man utesluter de födoämnen som man varit känslig emot av någon anledning, ofta utan att ha vetat om det. Boken förklarar mer i detalj och ger ett kostprogram för 3 veckor som gör det möjligt att utforska hur olika födoämnen har påverkat en och om man mår bättre av att utesluta dem i framtiden.

Riktlinjer (ur boken)

Uteslut

 • Vitt socker.
 • Brunt socker.
 • Inlagd fisk, på grund av sockerinnehåll och eventuella tillsatser.
 • Drick citronvatten till frukost istället för juicer. Ät hela frukter.
 • Korvar, charkuterier och gravad lax (all annan lax går bra).
 • Mjölkprodukter, även från get och får, under minst tre veckor. Viktigt: Det går inte bra med laktosfria komjölksprodukter.
 • Vetestärkelse och gluten, under minst tre veckor.
 • Snabba kolhydrater, till exempel vitt ris, potatis och chips.
 • Ej ekologisk soja – ekologisk soja kan vara okej för många och är då ett mycket bra livsmedel. Har du tarmsjukdomar eller mage-tarmsyndrom kan du prova med att utesluta sojaprodukter helt och upptäcka att du mår bättre.
 • Margarin, solrosolja, majsolja och annan raffinerad olja.
 • Färdiga salladsdressingar, bredbara pålägg såsom kaviar och leverpastej.
 • Alkohol, under tre veckor.

Begränsa

 • Kaffe och koffeinhaltiga drycker (svart te) under tre veckor. 1-2 koppar per dag kan vara okej beroende på person.
 • Torkad frukt, honung, agave och annan alternativ sötning.
 • Fläsk. Undvik gärna fläsk helt under en period. Det gör inget att äta lite när man blir bjuden.

clean
Detta äter vi (i korta drag)

 • Vatten (minst 1,5 liter per dag)
 • Kött (ekologisk nöt, vilt, lamm, fågel)
 • Fisk
 • Skaldjur
 • Ägg (ekologiska)
 • Grönsaker
 • Rotfrukter, sötpotatis
 • Bär
 • Frukter
 • Örter
 • Kryddor
 • Råris (alla färger), quinoa, bovete
 • Bönor, linser
 • Kokosmjölk
 • Nötter, frön
 • Grönsaksjuicer
 • Örtteer, grönt te
 • Kokosolja, olivolja, avokadoolja, rapsolja, linfröolja, valnötsolja, sesamolja (i de flesta fall kallpressad)
 • Glutenfri fullkornspasta utan vetestärkelse, till exempel rårispasta, bovetepasta, bönpasta
 • Glutenfria mjöler: bovete, teff, rårismjöl, rismjöl, amarant, durra, quinoamjöl, kikärtsmjöl.

Fantastiska bilder, boken är skriven på ett så härligt sätt. Inga pekpinnar utan bara inspiration! Jag kan varmt rekommendera den.

Går man ned i vikt med hjälp av kosten i boken?

Boken passar om man vill gå ned i vikt, ja. Många som övergått till att följa riktlinjerna har gått ned till sin idealvikt snabbt och för vissa har det tagit längre tid. Boken ger ingen bantingsmetod som lovar en ”quick-fix” utan kosten passar för alla som vill hitta fysisk balans och hälsa med hjälp av kosten och övervikt är ofta bara ett av många andra tecken på obalans. Kosten i boken är hormonreglerande, blodsockerbalanaserande och grönsaksbaserad. Dessutom inflammationsdämpande. Vikt (både övervikt och undervikt) balanseras över tid när kroppens funktioner fungerar som de ska, till exempel när ämnesomsättningen är stabil, när vi har hormonbalans, när blodet syresätts, när näringsupptaget fungerar, när vi sover bra och vårt belöningssystem (bl.a. serotonin och dopaminutsöndring) triggas av rätt orsaker i våra liv. De inledande texterna ger dig alla verktyg och den kunskap som krävs för en ärlig viktnedgång. Läs mer om mina tankar kring viktnedgång och t.ex. kalorier här…

Är kosten hormonbalanserande?

Absolut! En hormonreglerande kost anses utgöras av en proteinrik kost, d.v.s: 40 % kolhydrater, 30 % protein och 30 % fett,  men jag menar att alla är olika. I boken hittar du riktlinjer för hur du kombinerar mat och råvaror rätt och hur du hittar rätt balans för just dig. Det kan passa vissa jättebra att äta mer ”blandkost” eller till och med ”kolhydratsrik kost”. Det är mer viktigt vilka kolhydrater man väljer, inte att man utesluter dem helt och hållet och hur man kombinerar råvaror. Läs mer om att äta för hormonbalans här…

Är recepten vegetariska? Kan man vara vegan och delta?

Recepten är till ca 80 % vegetariska, beroende på hur man räknar! Men man kan äta mer kött än så och man kan även äta helt veganskt med utgångspunkt i boken! – Hur funkar det? Boken ger tips på hur man kombinerar de vegetariska eller veganska rätterna med animaliskt protein om man önskar det. De vegetariska och många gånger veganska recepten är skapade för att vara mättande som de är och innehåller tillräckligt med protein. Det betyder att boken passar såväl veganer, vegetarianer som köttätare.

Är kosten i boken samma som ”clean food”?

Ja, i princip. Jag har valt att kalla den kost jag föreskriver ”ren och läkande kost” och ”hälsomanskost”. Anledningen till det är att jag inte vill att recepten och kosthållningen ska förknippas med en tillfällig diet eller trend. Riktlinjerna för kosten i boken är baserad på flera principer som är gemensamma för de mest hälsofrämjande riktlinjerna för mat och kost. Till exempel medelhavskost, grönsaksbaserad, basbildande, inflammationsdämpande och blodsockerbalanserande kost. “Eat clean” går egentligen bara ut på att man äter så ursprungligt som möjligt och alltså lagar mat hemma från grunden av rena och helst ekologiska råvaror. Man undviker tillsatser och GMO. Ofta går även “clean food” ut på att utesluta gluten, mjölkprodukter från ko och socker, men inte alltid.

Är kosten samma som “Paleo” eller stenålderskost?

Nej, inte helt, men det går att följa principerna i boken och äta enligt riktlinjerna för paleo samtidigt. Enligt bokens riktlinjer äter man, precis som när man följer riktlinjerna för paleo, mjölkfritt, glutenfritt, sockerfritt och mycket grönsaker. Men riktlinjerna i min bok inkluderar baljväxter, råris och andra glutenfrit fullkornsgryn och sädesslag, vilket utesluts enligt paleo.

Välj att äta enligt Paleo inom ramen för riktlinjerna i boken genom att äta mer av kött, fisk och ägg. Min erfarenhet säger mig dock att det är mer hållbart på sikt att inkludera långsamma kolhydrater som råris, bovete och quinoa samt baljväxter i vardagskosten som man till exempel inte gör när man äter enligt paleo.

Vad kan jag uppnå med kosten som beskrivs i boken?

Ur boken: “Innehållet i boken har kommit till i mitt arbete som kost- och näringsrådgivare; hundratals människor har blivit hjälpta av den rena och läkande kost som de ätit under sina kostprogram. Det är verkligen en magisk känsla att få vara med och inspirera till de livsomvälvande förändringar som människor upplever när de lägger om kosten och äntligen börjar må bättre. Symtom som människor har blivit av med eller lindrat inkluderar utmattningssymtom, stress, obalanserad kroppsvikt, förstoppning eller snabb mage, hormonrubbningar, humörsvängningar, sömnproblem, muskelsmärtor/smärta, huvudvärk, IBS/problem med mag-tarmkanalen, tarmsjukdomar, koncentrationssvårigheter, depression, negativa känslor som oro, ångest, låg energi, trötthet, ledvärk och muskelstelhet.”

Köp boken här: Sju steg till ett friskare jag : utan gluten mjölk och socker

(3) Comments

 1. Simone says:

  Hej!
  Jag tycker att din bok och kurs låter väldigt bra. Men jag undrar när nästa kurs, efter den som är den 7 maj, startar? (Eller på ett ungefär).

 2. Inger Gunnarsson says:

  Är intresserad av din kokbok. Äter inte kött och fisk.
  Har varit med på din kurs bra kurs

 3. Lotta Matkaselkä says:

  Hej, var kan man köpa din bok?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d