Mina bästa glutenfria pepparkakor

Naturligt glutenfria pepparkakor

De här pepparkakorna blir godare än vanliga! Inget skämt! Receptet är hämtat ur vår bok Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter (bokförlaget Semic, 2015) som innehåller ett helt litet kapitel med julrecept.

Kombinationen av mjöler ger både smak- och näringsrika kakor att älska. Du använder alltså såklart ingen mjölmix till pepparkakorna. Alla mjölerna är naturligt glutenfria och lätta att få tag på i vanliga matvaruaffärer. Det här receptet har tidigare varit med i tidningen Allt om mat.

Baka Glutenfritt- matbröd, kakor, tårtor & desserter; Nilla Gunnarsson / Susanne HovenäsNaturligt glutenfria pepparkakor

Baka tunna, fina gubbar, gummor, stjärnor och hjärtan utan gluten och vitt socker och bjud på i adventstider. Garanterat uppskattat av alla! Du behöver inga andra pepparkakor. 

Receptet är hämtat ur: Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter 

 • 170 g rårörsocker
 • 50 g agavesirap
 • 75 g smör eller kokosolja
 • 2 tsk ingefära
 • 3 tsk kanel
 • 2 tsk kardemumma
 • 2 tsk kryddnejlika
 • 1 krm salt
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 ½ tsk psylliumfröskal
 • 135 g havremjöl
 • 90 g bovetemjöl
 • 45 g mandelmjöl
 • 1 ägg
 • rismjöl till utbakning

Blanda socker och agavesirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp över medelvärme. Lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen. Låt massan kallna tills den är ljummen eller något varm utan omrörning. Blanda ihop alla övriga torra ingredienser för sig.

Använd gärna en matberedare med insats för kaksmet eller elvisp med degblandare för att röra ihop degen (slev och muskelstyrka fungerar också). Häll den ljumma sockerblandningen i mjölblandningen medan matberedaren/vispen är igång. Mixa ihop väl under ett par minuter. Skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr om det behövs.Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren/vispa ytterligare någon minut.Låt degen vila i 15 minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite extra bovetemjöl tills du har en fast och formbar deg.

Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten. Kavla ut en bit deg i taget, tunt (ca 2–3 mm tjockt) på ett lätt mjölat bakbord (använd rismjöl). Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar. Använd en stekspade eller liknande och lägg över pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 165–170 grader i 6–8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna. OBS! Håll koll, de bränns lätt. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frysen.


jul-med-nillas-kitchen-2016För fler recepet utan gluten, mjölk och socker, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen här…

Annonser