Fikabröd/kakor Glutenfritt Jul

Mina bästa glutenfria pepparkakor

Naturligt glutenfria pepparkakor

Inlägget innehåller annonslänkar för Bodystore

De här pepparkakorna blir godare än vanliga! Inget skämt!

Kombinationen av mjöler ger både smak- och näringsrika kakor att älska. Du använder alltså såklart ingen mjölmix till pepparkakorna. Alla mjölerna är naturligt glutenfria och lätta att få tag på i vanliga matvaruaffärer. Det här receptet har tidigare varit med i tidningen Allt om mat.

Naturligt glutenfria pepparkakor

Baka tunna, fina gubbar, gummor, stjärnor och hjärtan utan gluten och vitt socker och bjud på i adventstider. Garanterat uppskattat av alla! Du behöver inga andra pepparkakor. 

Blanda socker och agavesirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp över medelvärme. Var väldigt försiktig om du använder kokossocker eftersom att det lätt bränns! Lägg i smöret/kokosoljan och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen. Låt massan kallna tills den är ljummen eller något varm utan omrörning. Blanda ihop alla övriga torra ingredienser för sig.

Använd gärna en matberedare med insats för kaksmet eller elvisp med degblandare för att röra ihop degen (slev och muskelstyrka fungerar också). Häll den ljumma sockerblandningen i mjölblandningen medan matberedaren/vispen är igång. Mixa ihop väl under ett par minuter. Skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr om det behövs. Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren/vispa ytterligare någon minut. Låt degen vila i 15 minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite extra bovetemjöl tills du har en fast och formbar deg.

Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten. Kavla ut en bit deg i taget, tunt (ca 2–3 mm tjockt) på ett lätt mjölat bakbord (använd rismjöl). Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar. Använd en stekspade eller liknande och lägg över pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 165–170 grader i 6–8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna. OBS! Håll koll, de bränns lätt. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frysen.


För fler recepet utan gluten, mjölk och socker, ladda ned e-boken “Jul med Nilla’s Kitchen

(20) Comments

 1. Hej Nilla!
  Pepparkakorna låter supergoda! Men; kan man byta ut ägget mot nåt annat? Två av mina barn har blivit veganer…
  Sen har jag ett tips till pepparkaksbaket: När jag gör pepparkaksdeg brukar jag dela upp den i några lagom stora bitar (beroende på hur stor deg jag gör) som jag gör rullar av och lägger in i separata plastpåsar. Sen får de vila minst ett dygn innan jag bakar ut dem. Om/när jag tröttnar på att kavla och trycka ut pepparkaksfigurer så kan jag lätt skära resten av degrullarna i tunna skivor! Skurna pepparkakor är också goda! 😀
  Förresten: den pepparkaksdeg jag brukar göra (med vetemjöl. Det är ett gammalt familjerecept) kavlar jag ut mellan lite styvare plast. Det går superlätt att kavla och inget extra mjöl behövs! Kanske det skulle funka med din deg också?

  1. Hejsan! Det kan gå att byta ut men jag har inte provat. Jag skulle först testa äggersättning med tapioca, se här: https://nillaskitchen.com/2013/01/29/aggfri-bakning-naturlig-aggersattnig-recept/ Men jag vet inte!

   1. Ok! Tack!! Jag får prova mig fram!

 2. Hej Nilla
  Går det att byta ut rårösocker till kokossocker?
  MVH Bibbi

  1. Det kan det göra men man kan inte smälta sockret i kastrullen då. Eftersom att kokossocker bränns direkt! Du måste isf testa att blanda sockret med övriga torra ingredienser. Jag kan inte garantera att det blir bra. Har inte provat själv.

   1. Fanny says:

    Jag bytte ut mot kokossocker och tänkte inte på att det kan brännas utan gjorde alla steg enligt receptet. Antar att jag hade tur då sockret inte brändes!

    Ska dock komma ihåg det för framtida bakning.

   2. Intressant! Jag testade två gånger med kokossocker och brandlarmet gick bägge gångerna 😀 Va bra att veta att det kan funka. Kanske att kvaliteten på kokossocker varierar? Svårt att veta… Tack för feedback!

 3. Fanny says:

  Härligt med ett glutenfritt recept! Bakade de i helgen till adventsfikat och de smakade minst lika bra som “vanliga” pepparkakor. Upplevde att det krävdes ganska mycket mjöl till utbakningen då degen var ganska kladdig men det spelar ju faktisk ingen roll. 🙂

  Finns så mycket bakinspiration att hämta ur dina böcker och här på bloggen!

  1. Va härligt att höra! Va glad jag blir! <3 Ja, pepparkakorna blir verkligen superbra – inget skämt 🙂

 4. Mika says:

  Hej Nilla,

  Det här receptet vill jag prova och bjuda min mamma på, som äter glutenfritt. Men hon är allergisk mot mandel (alla nötter), kan man byta ut mandelmjölet mot nåt annat nötfritt mjöl tror du,

  Hälsningar
  Mika

 5. Jenny says:

  Wow, äntligen har jag hittat gf pepparkakor som smakar som “riktiga pepparkakor”!! Så himla goda!!! Eftersom jag är sämst på att följa recept & för lat för att åka till affären när jag väl bestämt mig för att baka så fick det bli vanlig ljus sirap i stället för agavesirap samt färdig pepparkakskrydda. Jag tog ca 2 msk färdig pepparkakskrydda & det blev perfekt!! Tack för alla underbara recept!!

 6. Cecilia says:

  Pepparkakorna blir gudomligt goda men jag får alltid en torr och extremt smulig deg. Kan det vara för att rårörssockret vägrar smälta innan det kokar?

  1. Lena says:

   Jag undrar också varför det blev smuligt. Socker-smörsmeten blev tjock och sockerkristallig.

 7. Yvonne says:

  hej, har du tips på annat mjöl än havre och bovetemjöl att använda?

 8. Daniella says:

  Hej!
  Låter fantastiskt, men hur många blir det. Så jag vet om jag ska halvera receptet eller om det är bra som det är?

 9. Nathalie says:

  Hej Nina! Tack för en underbar blogg, är gluten och mjölkallergiker och undrar om man kan byta ut havremjölet mot något annat? – tål nämligen inte glutenfritt havremjöl heller.// Tack

 10. Tacksam för förslag på annat mjöl än havremjöl 🙂

 11. […] annat tips är att istället för som i receptet, smaksätta med kryddor, använda smulade, glutenfria pepparkakor. Pepparkakssmulet ersätter då en del av mjölet och sockret. Använd t.ex. 4 stora glutenfria […]

 12. Annika Bentervall says:

  Om någon söker veganskt/äggfritt så går det utmärkt att byta ut ägget mot äggersättare på lupinmlöl(30 ml vatten + en rågad matsked pulver)! Blev jättebra!

 13. […] kommer från Nillas Kichten men i vanlig ordning med en Food […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: