Glutenfritt vörtbröd + recept glutenfri vörtmix (krydda)

GLUTENFRITT VÖRTBRÖD + GLUTENFRI VÖRTMIX (KRYDDA)

Foto: Eva Hildén

Ännu ett härligt julrecpet ur vår fina bok Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter, bokförlaget Semic, 2015. Ett saftigt, kryddigt och sött vörtbröd som blivit ett måste på julbordet. Det passar naturligtvis också bra som frukostbröd som ger jul- och adventskänsla mörka vintermorgnar.

Baka Glutenfritt- matbröd, kakor, tÃ¥rtor & desserter; Nilla Gunnarsson / Susanne HovenäsVår glutenfria julvört är ett bikarbonatsbröd som inte kräver någon jäsning. Det är klar på någon timme och håller sig saftigt i flera dagar. Efter ett par dagar, om det känns torrt, återfår det all sin saftighet i brödrosten.

Det här receptet har vi satt ihop för att likna en vanlig vörtlimpa så mycket som möjligt även om vi dragit ned på sötningen en del mot traditionella recept. Det är fortfarande ett bröd med bra sötma eftersom att ett vörtbröd ska ha det! Vill du kan du ta ett recept på ett annat av dina favoritbröd och krydda med din egen glutenfria vörtkryddmix som du hittar recept på längst ned.

Anledningen till att jag delar även detta recept ur boken är att i den första upplagan av boken så kom inte receptet på vår egen glutenfria vörtmix (kryddmixen) med – utan det rättades först i senare upplagor. Den vörtmix man köper innehåller gluten nämligen, så det är viktigt att göra sin egen om man serverar brödet till personer med celiaki. Äter du glutenfritt av hälsoskäl och inte reagerar på spår eller små mängder av gluten är det helt OK att köpa och använda den färdiga vörtmixen som finns i affären. Följ då bara angivet mått i receptet.

glutenfritt vörtbröd

Receptet är taget ur boken Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter

Tips: för att göra limpan mjölkfri och därmed vegan kan man byta ut filmjölken mot havreyoghurt (innehåller spår av gluten) eller vatten + 1 msk äppelcidervinäger. 

1 limpa (1 l)

 • 3 dl porter*
 • 250 g filmjölk (kan ersättas med vatten + 1 msk äppelcidervinäger)
 • 30 g agavesirap
 • 1 dl russin (valfritt)
 • 100 g bovetemjöl
 • 120 g havremjöl eller durramjöl
 • 100 g rårismjöl
 • 1 msk bikarbonat
 • 14 g grovmalet psylliumfrö
 • 22 g krossat linfrö (eller hela linfrön eller chiafrön)
 • 1 tsk salt
 • 3 msk glutenfri vörtmix (om du förberett en större sats innan, följ annars receptet nedan för mix till ett bröd)

Glutenfri vörtmix till ett bröd

 • 1 msk hela fänkålsfrön
 • 1 msk hel anis
 • 1 tsk rårörsocker
 • 1/2 msk mald pommerans
 • 1 tsk malen kryddnejlika
 • 1/2 tsk mald kardemumma
 • 1/2 tsk mald ingefära

Mortla fänkålsfrön och anis tillsammans med sockret. Blanda med övriga kryddor till vörtmix. Rör ihop porter, filmjölk, agavesirap och russin. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig tillsammans med vörtmixen och rör ner i degvätskan. Vispa ordentligt med elvisp, slev, eller i degblandare med insats för kaksmet. Häll smeten i en limpform (1 liter) klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Ta ut brödet, stjälp upp och låt svalna under en bakduk.

*Enligt Livsmedelsverkets analys från 2001 innehåller porter inte gluten. För att vara på den säkra sidan köp en extra mörk porter eller fråga efter porter som är märkt glutenfri. 


Glutenfri vörtmix (krydda) till ca 5 bröd

gör en större sats av vörtmixen om du ska baka julbröd flera gånger under säsongen. 

 • 5 msk hela fänkålsfrön
 • 5 msk hel anis
 • 5 tsk rårörsocker eller kokossocker
 • 2,5 msk mald pommerans
 • 5 tsk malen kryddnejlika
 • 2,5 tsk mald kardemumma
 • 2,5 tsk mald ingefära

Mortla fänkålsfrön och anis tillsammans med sockret. Blanda med övriga kryddor till vörtmix.

 1. Ingegerd Örn Marell

  Hej. Har med stor glädje följt ditt arbete med både bak och mat. Jag äter inte gluten, är mycket sparsam med mjölkprodukter och helst minimum av socker. Jag har tröttnat på lösbladssystemet och tänkte investera i nya fina bak- och matlagningsböcker.

  Bakningen är svårast, därför klickade jag på *din länk *och kommer till Adlibris. De skickade ”Baka glutenfritt”, som i förra veckan kom på posten.

  Och nu blir jag besviken när jag läser följande: Anledningen till att jag delar även detta recept ur boken är att i den första upplagan av boken så kom inte receptet på vår egen glutenfria vörtmix (kryddmixen) med – utan det rättades först i senare upplagor.

  Vem säljer dessa senare upplagor om inte jag får dem vid förra veckans köp hos Adlibris? Och inte kan jag skicka tillbaka boken den är ju redan noggrant läst från pärm till pärm.

  Med vänliga hälsningar Ingegerd Örn Marell

 2. Hej Ingegerd! Upplagorna blandas säkert i de olika butikerna. ”Felet” är ju inte ett fel egentligen. Ändringen vi gjort är ju bara ett tillägg som man faktiskt klarar sig utan. Det finns ingen anledning att underrätta butiker att de ska skilja på olika upplagor när de säljer. Receptet i den första upplagan är bra som det är! Med receptet på egen vörtmix som tillägg i senare upplagor så blev det bara lite bättre och lite tydligare. Jag hade inte ens behövt skriva ett inlägg om det och dela det överhuvudtaget. Men alla har tillgång till ”bonusen” av egen vörtmix nu genom att jag delar det på bloggen.

 3. Anna

  Hej! Vill verkligen prova detta bröd nu till jul, längtar efter ett bra vörtbröd! Men har du tips på någon porter som räknas som glutenfri? Verkar vara gluten i alla och har inte hittat någon som är märkt ”glutenfri”. Vilken använder du?
  Tacksam för att få hjälp så jag kan baka detta!
  /Anna

 4. Ingegerd Örn Marell

  Hej. Nu har jag gett mig på att baka hirsknäcket.

  Förmodar att temperaturangivelsen i receptet är fel. Det står 50 grader. Det tog ett tag innan jag förstod att höja temperaturen. Det smakade gott!

  Hälsningar Ingegerd Örn MArell

 5. Hej Nilla
  Jag gav mig på vörtbrödet i helgen men tyvärr misslyckades jag med det. Ska mängden vatten vara lika mycket som filmjölken? Använde rismjöl istället för rårismjöl annars följde receptet ganska så exakt. Det kändes lite för löst innan jag stoppade in det i ugnen om jag jämför med dina andra bröd som jag bakar varje vecka. Brödet smulade sig när jag försökte skära i det dagen efter? Vad kan jag ha gjort fel tro?
  //Bibbi

  • Extra mörk porter innehåller oftast väldigt låg halt eller i vissa fall inga spår. Det bästa är att be systembolaget rekommendera en glutenfri porter eller en annan riktigt mörk öl som är glutenfri när man vill undvika alla spår. De olika bolagen kan ha olika märken så gå bara in och fråga. Har de ingen så pressa lite och fråga vilken butik som har! Men jag är ganska säker på att man kan få hjälp…

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: