Äggfritt Detox Jul Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Recept veganska/växtbaserade köttbullar

Veganska köttbullar (sojafritt)

Mättande veganska köttbullar som är så där beroendeframkallande goda att man har svårt sluta stoppa den ena efter den andra i munnen innan de ens hamnat på bordet… Men varning: de är som sagt mycket mättande.

Jag repostade ett recept från biofood på veganska köttbullar härom dagarna på instagram som inspirerade mig att ta fram en egen variant. Jag gjorde mina köttbullar ännu mer proteinrika och även smaksättningen är annorlunda än biofoods recept. Jag har satsat på smaker som passar på julbordet eller tillsammans med annan klassisk husmanskost.

Du gör köttbullarna snabbt och lika enkelt som vanliga köttbullar. Det är bara att mixa ihop en smet och steka. Receptet innehåller inga processade sojaprodukter utom lite tamarisås eller glutenfri sojasås som kan ersättas med 1/2 msk ekologisk lantbuljong om man vill vara 100% sojafri

Veganska köttbullar

Tips: köttbullarna håller ihop bra men vill du att de ska hålla ihop extra-extra bra kan du tillsätta 1 msk potatismjöl eller 1 tsk fiberhusk (kan kräva lite extra vatten). 

ca 30 st

 • 2 morötter, skalade och delade i bitar
 • 1 litet äpple, urkärnat och delat i bitar
 • 1 liten gul lök, skalad och delad i fjärdedelar
 • 2 dl hasselnötsmjöl (kan bytas mot mandelmjöl)
 • 2 dl kikärtsmjöl (kan ersättas med sojamjöl men då är receptet såklart inte sojafritt)
 • 1 msk tamarisås eller glutenfri sojasås (kan ersättas av 0,5 msk pulver lantbuljong)
 • 2 tsk osötad senap (gott till jul, kan uteslutas)
 • 1 krm malen vitpeppar
 • vatten att anpassa konsistensen med
 • ev lite salt
 • smör, ghee eller olivolja att steka i (smör och ghee är ju såklart inte vegan)

Mixa grönsakerna och äpplet i matberedare till riktigt finhackad konsistens. Tillsätt resterande ingredienser utom vatten och stekfett. Mixa igen för att blanda ihop till en jämn färs/deg. Smaka av med lite mer salt, tamari eller lantbuljongpulver om du tycker att det behövs. Tillsätt vatten (försiktigt, lite i taget) för att anpassa konsistensen. Testa med handen att rulla bollar som håller ihop utan att vara varken för torra så att de faller isär, eller för blöta så att de blir platta. Gör ganska små köttbullar av smeten eftersom att stora tar lång tid att steka igenom.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek köttbullarna i ganska riktigt med matfett. Vänd dem försiktigt några gånger under stekningen. Stek i ca 5-7 minuter. De får snabbt färg men behöver tillagas ordentligt, så överför gärna köttbullarna till en ugnsfast form och tillaga en extra stund i ugnen (ca 10 min 175 °C) efter att de fått stekyta.

Går jättebra att förbereda några dagar i förväg och värma upp i ugnen innan servering. Går att frysa.

(9) Comments

 1. Vanja says:

  Mums så gott detta låter, måste göra dessa. Min fråga är att jag borde kunna lägga dem på en plåt och steka dem i ugnen först, frysa dem och sedan vid behov steka dem . Jag har gjort andra vegetariska bullar och då har jag kokat dem i Veg, buljong, borde kunna göra detta nu också, eller?
  God Jul! /Vanja

  1. Hej! Det låter som att du kan testa ditt första förslag men jag har inte provat själv. Tror det blir heltokigt att koka köttbullarna faktiskt! Jag skulle tro att de löses upp i vattnet.

 2. Ludde says:

  Ska morötterna vara okokta?

  1. Ja, precis.

   1. Danielle Petersson-Lienau says:

    Hej går det att göra dessa nötfria? Tack

 3. […] Receptet hittar du här. […]

 4. […] Receptet hittar du här. […]

 5. Kanako says:

  De blev så så goda! Kommer aldrig att göra andra än de här

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: