Vinter- och helgtips för bästa maten och mer energi!

Här kommer ett inlägg som jag menat att lägga ut tidigare i vinter. Nu kommer det precis i sista stund innan jul och förhoppningsvis så hinner flera ta till sig av tipsen och råden både till jul, nyår och resten av vintern. Texten handlar inte bara om högtiderna och mina tips inför dem, utan ger också inspiration till mat, dryck och vanor för hela vintern.

Mina 8 bästa vardagsmiddagar i december/januari

Att äta ”clean food” eller glutenfritt, mjölkfritt eller vegetariskt behöver inte kosta särskilt mycket mer. Här har jag samlat vardagsfavoriter med låg råvarukostnad.

 1. Sju steg till ett friskare jag omslagEkologisk kyckling med rostade rotsaker och aioli, jag har delat mitt favoritrecept i boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker
 2. Rostade rotfrukter med kikärtor och aioli
 3. Vegansk indisk biriyani med massor av grönsaker, kryddor, råris och linser
 4. Kikärtspasta med tomat och grönkål
 5. Blomkålspizza 
 6. Grönsakswok med bovetenudlar
 7. Borsjtj med eller utan kött
 8. Masoor dal – het indisk linssoppa med lök och ingefära

Hur jag äter till jul

Jag satsar på att lägga till enkla men goda grönsaksrätter och att inte ha för många olika rätter på julbordet. Tänk efter vilka rätter det oftast blir kvar mycket av på julafton- kanske ta bort dem helt? Man behöver inte utesluta de traditionella kötträtterna för att äta hälsosamt, bara äta mindre av dem och välja mer grönsaker. Byt gärna skinkan mot kalkon eller hel rostad ekologisk kyckling.

Rostad vitkål och grönkål är både trendigt och passar på julbordet. Man gör enkelt egen rödbetssallad med hemmagjord majonnäs eller rostar rödbetor tillsammans med lite fetaost eller nötter.Griljerad och rostad kålrot eller rotselleri är fantastiska veganska alternativ till skinka.

Andra julfavoriter som jag gärna lyfter fram på julbordet, som traditionellt serverats i olika delar av landet, är fårfiol eller tjälknöl. Köttbullar blir goda att göra med ekologisk köttfärs och med mosad kokt potatis i smeten istället för ströbröd. Sill (som innehåller mycket socker) är svårt att ersätta men jag gillar som tur är inte det! 🙂 För de som vill så funkar matjesill bäst.

Middagar till mellandagar, fest och nyårsafton

Vällagat kött, fisk eller kyckling av bra kvalitet tillsammans med grönsaker tillagade på ett spännande sätt är inga problem att få till om man bara tänker lite utanför boxen. En hemmagjord majonäs kan smaksättas med vitlök och örter och serveras istället för gräddsås eller kryddsmör. Rödvinssås kan enkelt göras mjölkfri, baba ganoush (sås på olivolja och aubergine) kan ätas till både fisk, kyckling, lamm och kött.

Vegetarisk indisk mat är roligt att bjuda på till fest tycker jag eftersom att många blir förvånade över hur gott det är och hur mätt man blir. Bjuder man på 4-5 olika välkryddade asiatiska eller orientaliska grönsaksrätter och linsrätter tycker ingen att det är torftigt, även om ingredienserna är billiga. Lägg istället resurserna på omsorgen i kryddningen, tiden det tar att tillaga och hur många olika rätter du serverar.

Oftast är det ganska lätt att hitta uppslag till festliga rätter utan gluten och mjölk om man sneglar åt internationella kök så som kinesiskt, japanskt, mellanöstern, indiskt, thailändskt osv. Mat från de köken innehåller ofta naturligt mycket grönsaker. Köp en indisk kokbok och börja experimentera!

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonSjälvklart kan jag rekommendera många av recepten i boken Laga Glutenfritt – pasta, pizza, pajer och piroger också. Vad sägs om några av de här fantastiska rätterna (hämtade ur boken):

 • Svart rårispasta med räkor, persilja och chili
 • Ramen med krispig tofu
 • Vietnamesiska vårrullar med jordnötssås
 • Thaibiffsallad med glasnudlar
 • Fiskburgare med picklade grönsaker
 • Fisk tacos med guacamole
 • Rawfoodtacos med valnöts- och portabellofärs

Vad ska man tänka på att äta mer av på vintern för att vara pigg?

Grönsaker! Om du satsar på att kosten till 40%-50% utgörs av grönsaker, så har du antagligen inom några få veckor märkt en stor skillnad i energi och vitalitet. Du har antagligen även hunnit reglera din ämnesomsättning så att du vet när du är hungrig och när du bara har sug.

Vad ska jag äta mindre av för att ha så mycket energi som möjligt?

Man blir i längden trött av energirik mat – konstigt men sant! Socker, bröd och mejeri är det som de flesta bör antingen utesluta helt eller i alla fall begränsa. Även om man inte reagerar på varken gluten, vetestärkelse eller mjölkprodukter så är det livsmedel som verkar inflammationsdrivande i kroppen och man bör äta dem i begränsad mängd.

10 käpphästar att alltid ha hemma

Jag har alltid kylen full av grönsaker. Kyckling eller lax med goda grönsaker och smaksatt majonnäs är standardmat. Även hummus och grönsaksstavar. Bananglass med jordnötssmör till dessert är en favorit.

 1. Kyckling
 2. Lax
 3. Ägg
 4. Kikärtor och andra bönor på burk
 5. Kikärts- och bönpasta
 6. Rårispasta, råris, quiona och liknande
 7. Vitkål och grönkål
 8. Spenat och annat bladgrönt
 9. Lök och vitlök
 10. Bananer och annan frukt

Tre magiska tips till vanor för att må bra under vinterhalvåret

 1. Vistas utomhus en stund varje dag. Tillräckligt länge för att få igång blodcirkulation och andning. Gärna dagtid eftersom att ljuset reglerar vår dygnsrytm oavsett väder. 20 minuters promenad på lunchen kan räcka.
 1. Under vintern glömmer vi ofta att dricka ordentligt med vatten, kanske eftersom att vi är mer frusna då. Drick varmt koffeinfritt örtte eller varmt vatten flera gånger om dagen för att värma dig och vätskesätta kroppen.
 1. Ingefära, citron och andra citrusfrukter är gamla huskurer som verkligen hjälper! Drick ingefärste ofta, inte bara för att avhjälpa förkylning. Använd rikligt med inflammationsdämpande kryddor i maten så som chili, kajennpeppar, kanel, saffran, ingefära och vitlök.

 

 

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: