FODMAP kostråd Mage/tarm

Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm

myntasmoothie, grön smoothie
myntasmoothie, grön smoothie

Det här är ett inlägg där jag beskriver hur jag tänker kring IBS och många olika problem med mage/tarm. Att “bota” eller komma till rätta med IBS eller andra tarmsyndrom tar oftast tid och det existerar inte en enda metod som fungerar för alla. Men det finns generella riktningar att ta ut som definitivt hjälper på vägen.

Många gånger har mina klienter som jag tar emot individuellt eller genom onlineprogrammen inte ens tänkt på hur illa ställt det varit i magen under flera år eftersom att man vant sig eller helt enkelt haft fler, värre problem.

Magproblem är alltså vanligt men det kan faktiskt vara enklare att kommat till rätta med än vad man tror. Men det kan också ta lång tid innan man har identifierat de verkliga orsakerna. Det som krävs är konsekvens, villighet att förändra vanor och tid. Nedan föreslår jag metoder och steg att ta som garanterat leder i rätt riktning mot att läka helt och fullt.

Klicka vidare om du vill läsa om Stress som orsak till IBS och andra problem mage-tarm…

IBS är ingen sjukdom…

Kostråden man ger olika personer med IBS eller andra tarmsyndrom kan inte bli de samma eftersom att orsakerna skiljer sig åt väldigt mycket. Ingen IBS-diet funkar för alla. IBS är nämligen ingen sjukdom – det är ett syndrom, d.v.s. något som läkarna egentligen inte vet vad det är. Det är ett samlingsnamn på väldigt olika tarmobalanser. Det finns ingen forskning som entydigt säger att en viss kost botar IBS. Har du inte IBS men generellt en massa problem med magen? Då kanske det just är en IBS-diagnos du skulle få om du gick till en läkare. Symtomlistan är väldigt lång och spretar åt olika håll.

Olika orsaker = olika åtgärder hjälper

 • För vissa räcker det med att utesluta endast gluten eftersom att det är det man varit överkänslig mot. Vissa kan läka helt av att undvika gluten och man kan i övrigt fortsätta att äta som vanligt.
 • För andra handlar det om att utesluta mjölkprodukter eller både gluten och mjölk…
 • …och för andra handlar det om olika typer av kolhydrater som man inte kan bryta ned och då är det kanske fodmap-diet som hjälper eller SCD.
 • För någon annan är det kroniska inflammationer eller läckande tarm som är orsaken – då hjälper en generellt inflammationsdämpande kost (som är utgångspunkten i boken “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker”) eller SCD.
 • För ytterligare några handlar det om födoämnesöverkänslighet (kanske oupptäckta i sjukvårdens tester), ofta ett knippe: tex alla sädesslagen, majs, soja, jäst, mjölkprotein.
 • Ytterligare en orsak kan vara överväxt av jästsvampar (Candida).
 • Det kan också hjälpa att generellt balansera tarmfloran över tid med en extra enzymrik kost som raw food. Eller bara ökat grönsaksintag och tillskott av probiotika.
 • Stress är alltid en bidragande orsak. Klicka vidare om du vill läsa om Stress som orsak till IBS och andra problem mage-tarm… och steg som du kan ta för att reducera stress för bättre maghälsa.

Är man riktigt sjuk i magen behöver man alltid ta hjälp. Första steget är sjukvården men i många fall tillför kompletterande alternativ hjälp av en kostrådgivare eller näringsterapeut de svar som till slut hjälper.

Rekommenderade steg för att bli “bra i magen”:

Jag har satt samman steg för att förtydliga ytterligare hur jag rekommenderar att man går till väga för att verkligen komma till botten med sin IBS eller obalanser i mag/tarm. Stegen är baserade på ett funktionsmedicinskt/ näringsterapeutiskt tillvägagångssätt. 

1. Ät  generellt inflammationsdämpande och läkande

Det kan inte skada utan tvärt om! Följ riktlinjerna som anges längst ned i det här inlägget  eller i boken”Sju steg till ett friskar jag…” och fortsätt steg för steg enligt punkterna nedan.

2. Gör alla allergitester du kan

Börja med sjukvårdens tester. Testa för alla födoämnen och särskilt gluten, mjölkprotein, vetestärkelse, majs, soja och jäst.  För att testet för celiak ska ge utslag behöver du ha ätit gluten en period innan testet. Det är möjligt att dessa tester inte ger utslag alls – trots att du är överkänslig. Gör tester för IgG-födoämnesallergier. Dessa kan göras hos näringsterapeuter och funktionsmedicinare och även beställas över nätet (man får tester hemskickade). T.e.x. här…  Eliminera sedan de livsmedel som testar positivt för i 12 veckor. Du kan behöva råd och stöd av en näringsterapeut eller kostrådgivare i den här processen. Vissa klarar det själv.

3. Testa dig själv / läk dig själv

Om du inte har råd med den provtagning som nämns ovan (de alternativa testerna får man finansiera själv) så kan man testa sig själv genom att eliminera de vanligaste födoämnesallergenerna under helst 12 veckor – dessa är mjölprotein (uteslut från både ko, får och get), gluten, vetestärkelse, havre, jäst, ägg, majs, soja och jordnötter.  Återinför dem sedan en och en för att se om de orsakar symptom. Detta är ett effektivt sätt att identifiera de livsmedel som kan ha orsakat dig problem! Du kommer märka skillnad. Följ riktlinjerna för en i övrigt ren och läkande kost t.ex. den beskriven i min bok.

4. Bli av med bakteriell överväxt och läk klimatet i tarmarna

Uteslut för det första socker, snabba kolhydrater och skär ner på allt sött för att minska tillväxt av jästsvampar. Stärk ytterligare klimatet i tarmen genom att äta probiotikatillskott. Ät stor andel färska grönsaker varje dag. Prova även matsmältningsenzymer som du tar tillsammans med måltider för att hjälpa till att bryta ner mat medan din mage läker. Andra näringsämnen som hjälper till att läka slemhinnan i tarmen är: Omega3, GLA, zink, vitamin A och glutamin för att nämna några. Dessa bör ätas under en läkande period i samband med en kostomställning.

Bra text om födoämnesallergi/matöverkänslighet osv: Läs här…

Här kan du läsa om tester.

Klicka vidare om du vill läsa om Stress som orsak till IBS och andra problem mage-tarm… och steg som du kan ta för att reducera stress för bättre maghälsa.


Träffa mig för hälsokonsultation, kost och näringsrådgivning, coaching, coaching kost och självbild osv via Skype:

(5) Comments

 1. […] Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm […]

 2. […] Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm […]

 3. […] Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm […]

 4. […] Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm […]

 5. […] Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d