Soft Tacos med 2 ingredienser (naturligt glutenfritt)

soft-taco

För några år sedan spenderade jag 3 månader i USA precis efter att jag övergått till att äta helt glutenfritt. Då blev det mycket mexikanskt och många majstortillas och tacos! Mat som verkligen kan vara jättenyttig när den lagas rätt och man undviker ost och sour cream. I Mexiko och USA så gör man majstortillas och tacoskal av endast majsmjöl som är nixtamiliserat som det heter. Hur mjölet behandlats och malts gör att degen håller ihop bra och det blir rena enkla smaker med bara 2 ingredienser: nixtamiliserat majsmjöl och vatten. Det går alltså inte bra att använda vanligt majsmjöl och få degen att hålla ihop.

Receptet har jag plockat ur vår bok  Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker som inehåller flera sidor med glutenfria recept till ”vuxen” tacofest med bl.a. recept på fräscha och kryddiga fishtacos och raw valnötstacos – utöver mer traditionella recept som såklart också ingår. Naturligtvis med egna kryddblandningar och riktig, autentisk salsa och guacamole.

Den rätta mjölsorten som man får tag på i svenska butiker heter oftast Maseca. Jag har hittat den i flera välsorterade större ICA-butiker

vår bok Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker

Bilder och recept ur boken Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs, foto av Eva Hildén.

Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs, Nilla GunnarssonMjuka tacoskal med masecamjöl

Imponera i köket med äkta hemmagjorda tortillabröd av masecamjöl – ett finmalet majsmjöl som används i Mexiko. Du får tag i det i välsorterade mataffärer, specialbutiker eller på nätet. Det går alltså inte att ersätta masecamjölet med vanligt majsmjöl. Du ska helst ha en tortillapress till detta recept, men det går även bra med en vanlig kavel.

10–12 tacoskal

 • 4 ¾ dl masecamjöl
 • 3 dl ljummet vatten
 • ½ tsk salt

Blanda med händerna ihop mjöl, ljummet vatten och salt i en stor bunke. Degen ska hålla samman när du trycker ihop en klump i handen men inte vara kladdig. Om degen känns torr, tillsätt extra vatten teskedsvis. Är degen för blöt blir den svår att separera från plasten när den kavlas. Är den för torr spricker den lite i kanterna när tacoskalet steks.

Låt degen vila i 10 minuter under en fuktig handduk. Klipp itu en plastpåse så att du får två plastark. Dessa används i tortillapressen. Lägg ett plastark på vardera sidan av majsdegen så att degen inte fastnar. Eller så kavlar du ut degbitarna mellan plastarken. Gör små bollar på ca 30–40 gram vardera och tryck ut dem i tortillapressen eller kavla. Ta bort plasten och lägg tacoskalen åt sidan under en fuktig handduk. Hetta upp en stekpanna på hög värme och stek tacoskalen i en torr panna i ca 45 sekunder på bägge sidor. Degen ska puffa upp och få luftbubblor. Om inte: vänd tacoskalet igen och fortsätt att steka.

 

 

 1. morenjulia

  Äntligen!! Som jag saknat mjuka tacos!  🙂 En liten frÃ¥ga bara, gÃ¥r det bra att frysa dessa bröd?MvhAnneli Andersson

 2. Karin Nilsson

  Hej Tack för en toppensite som jag kollar mycket på. Har även köpt Din bok som är jättebra.
  Jag funderade på hur jag ska förhålla mig till budskapet ”Mjölet kan vara framställd av genetiskt modifierad majs” ang. Masecamjöl. Vad anser Du? Med vänlig hälsning Karin

 3. Pingback: Fisktacos med guacamole (glutenfritt, mjölkfritt) | Nilla's Kitchen

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: